Egyetemi tananyag lett a Veresi Paradicsom termesztési folyamata

A prémium paradicsomkülönlegességeket termelő Veresi Paradicsom Kft. megkapta a biológiai növényvédelem és a természetes beporzás terén piacvezető Koppert Biological Systems Mother Earth elismerését, amiért maximális figyelmet fordít a biológiai kártevőszabályozásra.

Az elmúlt egy évben a Veresi Paradicsom több rangos elismeréssel gazdagodott, elnyerte többek között az EY Újgenerációs gyártástechnológiák különdíját, a Highlights of Hungary Forbes-különdíját, az Agrárminisztérium Agrár Innovációs díját, legutóbb pedig a Koppert Biological Systems biológiai növényvédelemért járó Mother Earth oklevelét – köszönhetően annak, hogy innovatív technológiával, törekedve a vegyszermentes növényvédelemre tisztán termeszti Veresegyházon a prémium paradicsomkülönlegességeket, köztük a világ egyik legédesebb fajtáját.

Több mint ezer tonna külföldről behozott paradicsomot váltanak ki 
hazai termeléssel
Több mint ezer tonna külföldről behozott paradicsomot váltanak ki
hazai termeléssel (Fotó: Pixabay)

Organikus kókuszrostpaplanba ültetik a töveket

Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pótmegvilágítással ellátott üvegházában az év minden napján ugyanolyan ízletes, magas minőségű és magas tápanyagtartalmú paradicsomokat termesztenek, ezzel több mint ezer tonna külföldről behozott paradicsomot váltanak ki hazai termeléssel – írja a magyarmezogazdasag.hu. A paradicsomok minden szempontból kimagasló minősége a kitűnő vetőmag használatán túl annak köszönhető, hogy – környezetbarát megoldásként – a termesztés során nem használnak felesleges vegyszereket, a beporzást poszméhek, a kártevők elleni védelmet fürkészdarazsak és ragadozó poloskák végzik.

A zárt hidrokultúrás rendszerben a töveket föld helyett Srí Lanka-i organikus kókuszrostpaplanba ültetik, amely komposztálható, vagyis használat után nem terheli a környezetet, ráadásul folyamatosan vizsgálják az öntözővizet, így a paradicsomokba kizárólag ellenőrzött anyagok juthatnak.

Tananyag a termesztési folyamat

Már több egyetemen is tananyag a Veresi Paradicsom tiszta termesztési folyamata, amelyet most a fenntartható növénytermesztési megoldásokat kínáló, több mint száz országban jelen lévő Koppert Biological Systems is elismerésben részesített.

A biológiai növényvédelemért járó Mother Earth oklevéllel a holland cég gratulációját fejezi ki a Veresi Paradicsomnak, amiért elkötelezetten dolgozik az élelmiszernövények felesleges vegyszerektől mentes, környezettudatos termesztésén.

Poszméheket alkalmaznak a természetes beporzás érdekében
Poszméheket alkalmaznak a természetes beporzás érdekében (Fotó: Pixabay)

Mindezt úgy valósítják meg, hogy a kártevők természetes ellenségeinek a segítségével veszik fel a harcot a kártevők okozta fertőzésekkel szemben, poszméheket alkalmaznak a természetes beporzás érdekében, továbbá biostimulánsokkal támogatják és erősítik a növények föld alatti és föld feletti részét. Filozófiájuk szerint ugyanis az egészséges termények és a kiegyensúlyozott környezet alapja az ökoszisztéma természetes módon történő helyreállítása és védelme.

A beporzást poszméhek segítik

„A Veresi Paradicsom Kft-nek nincs kifejezetten pontos adata arra, mennyivel lenne kevesebb a termésátlag, ha nem lennének poszméhek telepítve az üvegházba, hiszen termelői cégként nem célunk, hogy a beporzás ne legyen tökéletes. Volt olyan természetes fényre vonatkozó, fényszegény időszak a lámpás házunkban, hogy nem volt kielégítő a beporzás (mivel a méhek a Nap által tájékozódnak). Akkora kiesést nem okozott, hogy legyen belőle pontos adat és szignifikáns különbség hónapról hónapra termésmennyiség tekintetében, de ebben az időszakban a méhek ugyanúgy bent voltak” – mondta Somogyi Lilla, a cég növényvédelmi szakreferense.

A kártevők ellen azok természetes ellenségeit
telepítik be

„A beporzás elősegítése mellett más élőlények is vannak az üvegházakban. A kártevők ellen azoknak a természetes ellenségeit, predátorokat telepítünk be. A Macrolophus caliginosus egy ragadozó poloskafaj, rengeteg kártevő tojását és imágóját megeszi, így mondhatom, hogy a leghasznosabb élőlényünk. A Phytoseiulus persimilis egy ragadozó atka, ezt a kétfoltos takácsatka ellen telepítjük be, ha szükség van rá. Az Encarsia formosát, azaz a fürkészdarázsat üvegházi molytetű ellen vetjük be. Az Eretmocerus eremicust pedig a Bemisia tabaci ellen alkamazzuk, ez egy agresszívabb fajtája a molytetűknek.
A Capsanem (Steinerma crpocapsae) egy rovarpatogén fonálféreg különböző talajlakó- és levélzettel táplálkozó kártevők biológiai kezelésére alkalmas.
A ragadozó Nesidiocoris tenuis jó szolgálatot tesz a paradicsomlevél-aknázómoly vagy egyszerűen paradicsommoly (Tuta absoluta) elleni védekezésben” – sorolta a biológiai védekezési módokat a szakember.

A kártevők ellen azok természetes ellenségeit, a predátorokat telepítik be
A kártevők ellen azok természetes ellenségeit, a predátorokat telepítik be (Fotó: Pixabay)

Az eddigiek mellett alkalmaznak még fizikai csapdákat, fizikai kontrollpontokat és feromonos csapdákat is az üvegházakban, illetve a Bacillus thuringiensis mikrobiológiai rovarölő szert is használják hernyó kártevők ellen.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A mennyei paradicsom Folyamatosan nő a paradicsom szerepe a zöldségkereskedelemben szerte a világon. Ez az a növény, amiből a legtöbb fogy a zöldség-gyümölcs kategórián be...
A sikeres palántanevelés titkai Sokan el sem gondolkodnak ezen, mondván, hogy a piacon életerős palántákat lehet venni nem is túl drágán, minek vesződni a palántaneveléssel? Pedig ni...
Október vége: ügyesen szinte minden tárolható!... Közeleg a november, a kertekben termett zöldségeket ideje tárolóba helyezni. Sőt, most sok mindent viszonylag olcsón lehet beszerezni, és ha nem kell ...
Tudósok megtalálták a paradicsomok ízetlenségének ... A magyar termelők régóta hangoztatják, hogy a magyar paradicsomnak nincs párja, de legalábbis kiváló minőségű és zamatú. Ebből adódóan versenyelőnye v...
Húsvétig marad a drága zöldség A friss zöldségeket télen is sokan keresik, így érdemes a termesztésével foglalkozni. A magyar termelők azonban ebben az időszakban nem tudják a hazai...
Neveljünk egészséges palántákat Jönnek a melegebb napok, ideje elvetni a paradicsommagokat is és megkezdeni a palántanevelést. Sokan félve fognak hozzá, mivel sokszor előfordul, hogy...