Egyen szürke mókust, hogy védje a vöröst, például mókushúsos palacsintát

Nagyon elszaporodtak a Brit-szigeteken a szürke mókusok, aminek következtében felpezsdült az etikus húsfogyasztás is. A jelzett rágcsálók kezdik teljesen kiszorítani a kihalóban lévő vörös mókusokat, míg az etikus húsfogyasztók ellenzik a nagyipari hústermelést, ezért vadon vagy szabadtartásban élő állatokat fogyasztják. A Telegraph cikke szerint a két csoport mostanában egymásra talált, pontosabban az egyik elkezdte ételként hasznosítani a másikat – írta meg az Index.hu.

Ugyanis a lehető legkevesebb állati szenvedéssel járó húsokkal dolgozó éttermek kitalálták, hogy olyan szürke mókusokat tartalmazó ételeket vesznek fel az étlapjukra, amiket a túlszaporodásuk miatt amúgy is le kell vadászni. És az ötlet sikeres lett, mert a mókusok ízletes, sovány vöröshúsú állatok, így egyre többen szoknak rá az olyan új ételekre, mint a mókusos lasagna vagy a mókushússal töltött palacsinta.

Az angolok a szürke mókusok megevésével támogatják a vörös mókusokat és a környezetvédelmet (Fotó: Pixabay, Pexels)
Az angolok a szürke mókusok megevésével támogatják a vörös mókusokat és a környezetvédelmet (Fotó: Pixabay, Pexels)

A vadhúsforgalmazással foglalkozó Wild Meat cég vezetője arról számolt be, hogy a szürke mókusok húsából egyre több fogy, így ma már ez a harmadik legtöbbet eladott termékük, csak a szarvas és a fácán előzi meg. A menedzser szerint a fenntartható ökoszisztéma miatt irtott vadon élő állatok húsát sokkal értelmesebb ötlet felszolgálni, mint kidobni a szemétbe, ráadásul a tenyésztett, nagyipari állatokkal ellentétben a vadhús előállítása nem igényel plusz erőforrást, így a széndioxid-kibocsátást sem növeli.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sütöttek, főztek, ettek, ittak: Vadgasztronómiai F... Idén 12. alkalommal rendezték meg a Sárvíz Völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központban a Vadgasztronómiai Fesztivált. A cél a vadhús haza...
Mindenki húst eszik, és ebbe belehalunk Minden jel szerint újra kellene gondolni a táplálkozási szokásainkat. A fenntartható húsfogyasztás irányába kellene elmozdulnia, de ez nem egyenlő az...
Ökológiai és gazdasági katasztrófát okozhat, ha a ... A vadgazdálkodást is komolyan befolyásolják a COVID-19 koronavírus járvány következményei. Ezek a vadászatra jogosultak gazdasági helyzetén túl a mez...
Vadhúst ajándékoznak az egészségügyi dolgozóknak... A koronavírus járvány magyarországi kitörése óta elmondható, hogy az egészségügyben dolgozók éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy a lehető legtöbb ...
Több területen is veszélyezteti a vadon élő állato... A természetvédők számára sokszor az alapvető, vagy az egyetlen anyagi forrást jelentették a turistáktól származó bevételek. Az ágazat a COVID-19 koro...
Tonnaszám viszik a szemétbe az ehető vaddisznóhúst... Esetenként 4-5-ször annyi pénzt kapnak az államtól a vadásztársaságok a kilőtt vaddisznók megsemmisítésre való leadásáért, mintha azokat a feldolgozó...