Nagyon elszaporodtak a Brit-szigeteken a szürke mókusok, aminek következtében felpezsdült az etikus húsfogyasztás is. A jelzett rágcsálók kezdik teljesen kiszorítani a kihalóban lévő vörös mókusokat, míg az etikus húsfogyasztók ellenzik a nagyipari hústermelést, ezért vadon vagy szabadtartásban élő állatokat fogyasztják. A Telegraph cikke szerint a két csoport mostanában egymásra talált, pontosabban az egyik elkezdte ételként hasznosítani a másikat – írta meg az Index.hu.
Ugyanis a lehető legkevesebb állati szenvedéssel járó húsokkal dolgozó éttermek kitalálták, hogy olyan szürke mókusokat tartalmazó ételeket vesznek fel az étlapjukra, amiket a túlszaporodásuk miatt amúgy is le kell vadászni. És az ötlet sikeres lett, mert a mókusok ízletes, sovány vöröshúsú állatok, így egyre többen szoknak rá az olyan új ételekre, mint a mókusos lasagna vagy a mókushússal töltött palacsinta.
A vadhúsforgalmazással foglalkozó Wild Meat cég vezetője arról számolt be, hogy a szürke mókusok húsából egyre több fogy, így ma már ez a harmadik legtöbbet eladott termékük, csak a szarvas és a fácán előzi meg. A menedzser szerint a fenntartható ökoszisztéma miatt irtott vadon élő állatok húsát sokkal értelmesebb ötlet felszolgálni, mint kidobni a szemétbe, ráadásul a tenyésztett, nagyipari állatokkal ellentétben a vadhús előállítása nem igényel plusz erőforrást, így a széndioxid-kibocsátást sem növeli.