Az Öntözés rovatot az öntözések szakértője, a BAUER Hungária Kft. szponzorálja.

Egyedi szórófej-szabályozás, új öntöződob és alomregeneráló a Bauer kínálatában

A Bauer G.m.b.H. Hannoverben az Agritechnika nemzetközi mezőgazdasági gép kiállításon és vásáron igen nagy területen állította ki az általa gyártott, öntözéssel és hígtrágyakezeléssel kapcsolatos gépészeti berendezéseit. Ezek közül az újdonságokról beszélgettünk Csutár Jenővel, a Bauer Hungária Kft. munkatársával.

Mit emelne ki a kiállított termékek közül?

Kiállítottunk például egy körforgó öntözőberendezés modellt saját gyártású VRI, azaz egyedi szórófej-szabályozási rendszerrel. Ez abban különleges, hogy nem fúvókacsoportokat szabályoz, hanem minden egyes fúvókát, amit az öntözőberendezésre szereltek egyedileg lehet szabályozni attól függően, hogy milyen terület fölött halad át az öntözőberendezés. Ennek azért van jelentősége, mert vannak olyan öntözőgépek, melyeket akár 100-130 hektár nagyságú, általában heterogén összetételű területen működtetnek. Ezeken belül különböző adottságú és vízigényű területrészek, utak, belvízcsatornák, esetleg különböző növények is előfordulhatnak. A rendszer lehetővé teszi, hogy az eltérő növénykultúrák és területrészek az igényeknek megfelelő optimális vízmennyiséget kapják.

Csutár Jenő a Bauer Hungária Kft. főmérnöke

A szórófejszabályozási rendszer működéséhez digitális térképállományokat kell feltelepíteni a berendezés központi vezérlésébe, ami lehet genetikus talajtérkép, geodéziai-, domborzati térkép és vetésterv térkép is. Az adatok alapján a VRI rendszer GPS-en keresztül vezérelve működteti a fúvókákat: elzárja vagy kinyitja azokat, esetleg pulzálással módosítja a kijuttatott vízadagokat.

Mindemellett pedig a gépekhez olyan vezérlőegységeket kínálunk, melyek már a legújabb követelményeknek is megfelelnek: GPS-kompatibilisek, alkalmasak az egyedi szórófej-szabályozási (VRI) rendszer, valamint a Bauer internet alapú öntözésirányítási- és vezérlési rendszerrel (SmartRain) történő együttműködésre. Ez utóbbi – a Bauer SmartRain – az öntözőgépek piacán egyedülállónak tekinthető, ugyanis nemcsak a körforgó öntözőberendezések, hanem a mobil csévélődobos BAUER Rainstar öntözőgépek irányítását, működési paramétereiknek nyomon követését is lehetővé teszi. Nemcsak működési paramétereket, illetve leállítási és indítási funkciókat tudunk hozzárendelni, hanem vizuálisan is látjuk azt, hogy az öntözőberendezés az adott terület melyik részén működik éppen, és minden szükséges információt naplóban rögzít.

Úgy tudjuk, új RAINSTAR öntöződob is kapható már a piacon.

Valóban. A másik újdonságunk a csévélődobos öntözőgépeknél megjelenő, új Bauer RAINSTAR öntöződob. A korábbi típus már jó tíz éve kapható, így a piaci tapasztalatokat, valamint a gép használhatóságát figyelembe véve olyan újítások jelentek meg a gépen, melyek könnyebbé és egyszerűbbé teszik a vele való munkát. Egyrészről a hidraulikus dobforgatáshoz újabb, erősebb hidromotort szereltek fel, másrészről pedig a gép kezelését megkönnyítették azzal, hogy a nem látható, elzárt részekhez történő egyszerű hozzáféréshez könnyen nyitható lemezborítást terveztek. Az új megjelenési forma még esztétikusabbá teszi a berendezést. Az öntözőgép vezérlése a legkorszerűbb 3G modemmel szerelt ECOSTAR 6000 computerrel történik, mely napelemes energiaellátású.

Az új BAUER RAINSTAR öntöződob (Fotó: Bauer Hungária Kft.)
Az új BAUER RAINSTAR öntöződob (Fotó: Bauer Hungária Kft.)

Az öntözés mellett a Bauer a hígtrágyakezelésben is jelentős piaci pozíciót tölt be. Ezen a területen mit emelne ki a termékválasztékukból?

A hígtrágya kezelés-, hasznosítás területéről egy új típusú alomregeneráló berendezést (BRU) mutattunk be, ami leginkább a közepes méretű gazdaságoknak jelent segítséget, a 300-400 férőhelyes tehenészetekhez javasolt. A berendezés lényege, hogy a pihenőboxos istállókban keletkező folyékony hígtrágyából ki tudja választani az igen gazdag rostanyagot, aminek a nedvszívó képessége négyszer akkora, mint a szalmáé. A folyamat során biológiai úton a telepen naponta keletkező friss hígtrágyából kiváló minőségű és hőkezeléssel fertőtlenített almot képes előállítani a BRU. Ez a folyamat teljesen biológiai úton történik, külső hő hozzáadása nélkül. A trágya természetes biológiai érését – ideális körülmények előállításával – saját maga generálja, tehát gyakorlatilag optimalizálja azt. Ezáltal amikor a „produktum” elhagyja a berendezést, egy teljesen steril, nagyon jó nedvszívó képességű és az állatok számára kedvelt alomanyagot kapunk. A tehenek az ideális alomanyagon többet pihennek, ez pedig mérhetően magasabb tejhozammal jár. A rendszer teljesen automatizált, az üzemeltetés során csak karbantartási munkák szükségesek. Segítségével a tehenészeti telep részére naponta előállítható friss hígtrágyából a szükséges jó minőségű, sterilizált, ideális alomanyag.

Térjünk most át a tartálykocsikra. Itt mire hívná fel a gazdálkodók figyelmét?

A másik újdonság a hígtrágyakezelés, kijuttatás vonalán egy önjáró Claas Xerion erőgépre szerelt tartálykocsi, mellyel akár 30 m3 trágyát is ki lehet juttatni a területre úgy, hogy külön traktor nem szükséges hozzá. Az alapgép különböző adapterekkel (tárcsás injektáló, kapás injektáló, tömlős hígtrágya elosztó) felszerelhető, tehát gyakorlatilag mindenféle lehetőség adott, hogy a trágyát a talajba vagy közvetlenül a talajra juttassuk. Maga a berendezés akkor működik optimálisan, ha nem ingázik az állattartó telep és a terület között, hanem csak a hígtrágya területre történő kijuttatását végzi. A hígtrágyaszállítást más kiszolgáló tranzit tartálykocsikra bízzuk. Ilyeneket is gyárt a Bauer cég egyszerű kivitelben, melyek alkalmasak arra, hogy akkora mennyiséget szállítsanak ki a vezér tartálykocsi működtetésére, ami a folyamatos üzemeltetését biztosítja. A tranzit kocsik „tankolása” az állattartó telepen külső szivattyúval történik. A vezérgép saját dokkolóegységgel szerelt kivitelű, tehát egy automatikus szívókarral rá tud csatlakozni a kiszolgáló tartálykocsi felső részén lévő dokkoló tölcsérére és néhány perc alatt fel tudja tölteni önmagát. Ez annak köszönhető, hogy a tartálykocsi egy BAUER gyártású, nagy teljesítményű csigaszivattyúval felszerelt, ami alkalmas arra, hogy percenként akár 12 ezer liter hígtrágyát is tudjon továbbítani. A talajba történő sekély injektálás előnye, hogy minimális a hatóanyag veszteség és nincs szükség további talajmunkára.

BAUER CLAAS XERION önjáró hígtrágya kijuttató (Fotó: Bauer Hungária Kft.)
BAUER CLAAS XERION önjáró hígtrágya kijuttató (Fotó: Bauer Hungária Kft.)

Kínálnak-e kisebb térfogatú tartálykocsikat is?

Újdonság még a tartálykocsik piacán az üvegszálas műanyag tartállyal szerelt, viszonylag kisebb befogadóképességű POLY tartálykocsi, melyet 6 m3-es mérettől gyártanak. Nagy előnyük az acéllal szemben, hogy jóval kisebb az önsúlyuk, kisebb vonóerővel működtethetők és hosszú az élettartamuk. Korábban csak nagyobb, 14.5 köbméter befogadó térfogattól gyártották ezeket a kocsikat, de most megjelentünk a piacon ezekkel a kisebb változatokkal, melyek szintén a kis- és közepes gazdaságoknak segítenek a hígtrágya kijuttatásában. Természetesen itt is van lehetőség, hogy a tartálykocsihoz különböző adaptereket alkalmazzunk. A tartálykocsi műanyag felépítménye alkalmas folyékony műtrágya (NITROSOL) szállítására is.

BAUER Poly tartálykocsik (Fotó: Bauer Hungária Kft.)

A BAUER HUNGÁRIA Kft. az osztrák BAUER cégcsoport leányvállalata. Tevékenységének két alappillére az öntözés és a hígtrágyakezelés. A cég az öntözés területén komplett megoldásokat kínál, a különböző típusú szivattyúktól kezdve a gyorskapcsolófejes csővezetékeken át az öntözőgépekig.
A trágyakezelés és kijuttatás teljes technológiája (szivattyúk, keverők, fázisbontók, tartálykocsik, önözőgépek) megvalósítható BAUER berendezésekkel.
Kereskedelem, tanácsadás, szerviz, alkatrész.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nem tudni, belefér-e a gazdáknak még egy ilyen szá... „Víz és energiatakarékosság. Lehet-e valami gazdaságos, ha környezetkímélő?” címmel tart előadást a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatán Tóth É...
Pénzeső hullik az öntözésre: egyszerűbb eljárás, p... Néhány hónapja még a döcögős adminisztráció és a pályázatok évekig tartó elbírálása tette nehézkessé a magyar öntözésfejlesztési tervek megvalósítását...
Az öntöződobok új generációja A napjainkra jellemző szélsőséges klimatikus viszonyok mellett a vetőmag, a csemegekukorica, a zöldborsó, az ipari növények és jó néhány kultúra term...
Bauer Rainstar – a sikertörténet, öntözés mo... A BAUER név ismerősen cseng a gazdálkodók számára, sokszor egyet jelent a csévélődobos öntözőberendezésekkel, ami nem véletlen, hiszen a BAUER öntöző...
Eső gombnyomásra Most ugyan esik, de emlékezzünk csak vissza néhány héttel korábbra… aki csak tehette öntözött. Akinek nem volt rá lehetősége, annak biztos megfordult...
Hiába esik, mert megnyúlik a szezon és idén is önt... Egyre nagyobb a számítástechnika szerepe a szántóföldi öntözésnél is. Ma már a kis és közepes méretű gazdaságok vezetői is tudni akarják, mikor, menn...