Egy új magyar találmány biztosít jobb vízben oldott tápanyagfelvételt és vízellátást

A Water2Farm nevű magyar fejlesztésű öntözésivíz-kezelő egységet a meglévő öntözési rendszerekhez lehet illeszteni. A berendezés a fluidumok mágneses kezelésére szolgál, működési elve, hogy megváltoztatja a víz fizikai tulajdonságait. Ezáltal jobb vízellátást biztosít, növeli a vízben oldott tápanyagok felvételét és azok jobb hasznosulása révén vízkészlet- és energiatakarékos, környezetkímélő működést tesz lehetővé. A berendezés 2019. szeptemberében szerzett használati mintaoltalmat és a tulajdonjog is magyar kézben van. A fejlesztés jelenleg magánfinanszírozásból történik.

A NAK írta meg, hogy a ma használt vízkezelő eljárások és berendezések alapvetően három csoportba oszthatók: a vizet fizikai vagy természetes biokémiai folyamatokon keresztül oldatlan és oldott anyag tartalmában változtatják meg (szűrők, ozmotikus eljárások, ülepítés, természetes komponensek használata, ásványi adalékanyagok stb.), vagy vegyi eljárásokkal (vízlágyítás, vízkőoldás, neutralizálási folyamatok stb.), illetve ezek kombinációjával. A Water2Farm vízkezelő eljárás az első kategóriához tartozik:

kizárólag természetes, vegyi anyag mentes alapokra épül, csökkentve a környezet terhelését.

A már meglévő öntözőberendezések hatékonyságát javítja a magyar találmány - képünk illusztráció
A már meglévő öntözőberendezések hatékonyságát javítja a magyar találmány – képünk illusztráció

A berendezést az oltalom jogtulajdonosa, Bagyánszki Gábor a termelőkkel együttműködve folyamatosan teszteli és fejleszti. A tesztelés során a termelők a termőterület egy részét az úgynevezett „kezelt” vízzel látják el. A mágneses kezelés az öntözővízen keresztül jótékony hatással van a növények biológiai fejlődésére. Így az eszköz akár biogazdaságokban is használható. Alkalmazásakor a teljes terület a gazda által korábban megszokott módon hasznosítható, annyi kivétellel, hogy az egyik parcellára bekötik a Water2Farm berendezést. A kezeléseket nem csak szemmel, de különböző hiteles laborvizsgálati módszerekkel is ellenőrzik, de a termésmennyiségbeli és növényegészségügyi különbségek már a szemrevételezéskor is látványos eredményeket mutatnak. A technológiát sárgadinnyénél, paprikánál, kukoricánál, kínai kelnél is használták már Magyarországon, de a fejlesztők javaslata alapján a növénytermesztés teljes spektrumában használható.

A kísérleti eredmények igazolják, hogy a berendezés

  • növeli az öntözött területek hozamát és
  • a növények beltartalmi értékeit, ezáltal az eltarthatóságukat.

Használatával a hulladék (sérült, beteg termény, növény) aránya jelentősen csökken mind a termelés, mind a szállítmányozás során. A kezelt víz javítja a növények stressztűrő képességét (időjárás, növényegészségügyi szempontok, kártevők), így azok önállóan is jobban ellenállnak bizonyos kártételeknek. A kezelés elősegíti a vízben oldott állapotban levő tápanyagok felvételét, ezáltal lehetőséget ad a termelés során használt, a környezetet terhelő adalékanyagok és vegyszerek mennyiségének csökkentésére vagy elhagyására (műtrágyák, növényvédő szerek). Az alkalmazása jelentősen visszafogja az öntözőberendezésekben lezajló vízkőképződést. Ráadásul az energiatakarékos üzemmód az öntözőművek fogyasztását (pl. áram, üzemanyag) is érzékelhetően csökkenti.

2016-ban az elsők között folytattak kísérletet sárgadinnyénél Roszik Tamás kertészetében, a Bács-Kiskun megye Kunszentmiklósi járásában található Dunavecsén, ahol 4, egyenként 500 méter hosszú dinnyesorra szerelték be az eszközt. A termelő szerint már a növény fejlődése közben látszottak a részeredmények: a növények fejlettebbek voltak, és több virágot hoztak. A szüret során aztán igazolást nyert, hogy a kezelt vízzel öntözött területen a leszüretelt sárgadinnye mennyisége átlagosan 20-30 százalékkal haladta meg a kezeletlen területekét. A sérült, eldobott dinnyék aránya pedig fele annyi sem volt. Ez az alábbi képen jól látható:

Így teljesít a Water2Farm sárgadinnyében: a piros vonal előtt kezelt, utána a kezeletlen selejt látható - Fotó: NAK
Így teljesít a Water2Farm sárgadinnyében: a piros vonal előtt kezelt, utána a kezeletlen selejt látható – Fotó: NAK

Több cukor és egészségesebb dinnyék

A labortesztek azt mutatták, hogy a dinnyék cukorfoka jellemzően 20 százalékkal magasabb volt, ami az egyik legjobb minőségi paraméter a dinnyék esetében. A tárolási kísérlet során (6 nap, normál körülmények között, hűtés nélkül) pedig a kezeletlen vizes dinnyék rothadási, puhulási nyomai mellett a kezelt vizes gyümölcsök kemény héjúak, épek és egészségesek, beltartalmi értékromlás nélkül maradtak. A termelő kérésére a berendezést a jobb illeszthetőség érdekében egyedi módon fejlesztették, amelyet azóta is használ.

A vízkezelés sárgadinnyében elért eredményeit Dr. Lukács Balázs András, az MTA főmunkatársa, biológus, növényökológus is vizsgálta. Az általa végzett felmérés során a mágneses vízkezelő berendezésnek a sárgadinnye funkcionális jellegei közül a fotoszintetikus aktivitásra, a növekedési rátára, a levelek ellenálló-képességére, a terméshozamra és a termés beltartalmi értékeire kifejtett hatását vizsgálta.

A berendezés használatának előnyei

A vizsgálat során egy tényező, a víz típusának (kezelt, kezeletlen) hatását nézték meg a sárgadinnye-levél jellegeire és a termésre. A vizsgálat eredménye szerint a kezelt vízzel öntözött egyedek nagyobb levélfelülettel rendelkeznek, mint a hagyományos vízzel öntözött egyedek (kontroll). A nagyobb levélfelület nagyobb fotoszintetikus felületet is jelent, ami a növény számára előnyös, mert a nagyobb felületen történő fotoszintézis hatékonyabb anyagcserét tesz lehetővé. Ez jelentősen segíti a növény fejlődését. A hatékonyabb anyagcserét a kezelt növények levelének szignifikánsan magasabb nedves és száraz tömege is jelzi, ami több felvett vizet és beépített tápanyagot jelent – írták.

Részben a hatékonyabb anyagcsere következménye, hogy a kezelt vízzel öntözött sárgadinnyék gyümölcsében a cukortartalom és a vízben oldható szárazanyag-tartalom is magasabb volt. A vizsgálati időtartam alatt a kezelt soron jelentősen nagyobb terméshozamot regisztráltak, mint a kontrollterületen, aminek már a közvetlen gazdasági haszna is mérhető.

Az eredményeket és az eszköz beruházási költségét figyelembe véve a berendezés költségei már az első évben megtérülhetnek, ezért a fejlesztők a jövőben szeretnének a további növényeknél végzett kísérleti eredményekről is beszámolni. A berendezésről ezen a weboldalon lehet bővebben olvasni.

Az “Eszköz fluidumok mágneses kezelésére” című találmányhoz kapcsolódó iparjogvédelmi költségek finanszírozása

Az evolutionWater Kft. a GINOP-2.1.3-15-2018-00144 pályázat keretében 2.781.400 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Water2Farm öntözővíz kezelő berendezés használati mintaoltalom megszerzésének finanszírozása, valamint szellemi vagyon értékelés és audit elkészítésére, a Danubia IP Innovációs Tanácsadó Kft. közreműködésével. A Water2Farm (korábbi nevén evoWater) berendezés az öntözővíz kezelésén keresztül elősegíti a víz és a vízben oldott állapotban levő anyagok, a tápanyagok növények általi hatékonyabb felvételét, hasznosítását. Ezáltal a terméshozamok lényeges növekedését, a beltartalom javulását, a mezőgazdasági termények szállíthatóságának és eltarthatóságának javulását, a termeléshez felhasznált víz és energia csökkentését, a vegyi és környezetkárosító anyagok visszaszorítását teszi lehetővé.

A projekt keretében az “eszköz fluidumok mágneses kezelésére” című találmányhoz kapcsolódó iparjogvédelmi tevékenységek költségét finanszírozták, a támogatás mértéke 100 százalék, a projekt véghatárideje 2019 december 31 volt. A használati minta tárgya fluidumok, vagyis folyékony és gáznemű anyagok mágneses kezelésére szolgáló eszköz, amely egy fluidumot az eszközön való átáramlása során mágneses hatásnak tesz ki. Az innováció 2019 szeptemberében megszerezte a U1800079/17 számú használati mintaoltalmat.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, vala...
Palántanevelési tippek Ugyan még csak lassan, de közeleg a tavasz, így sokan palántanevelésbe kezdenek. Sok örömünk lehet a folyamat közben, de sok bosszúság is érhet! Cikkü...
Öntöznének a gazdák, ha lenne rá lehetőségük... Jelen pillanatban 130 ezer hektáron tudnak a gazdák öntözés mellett növénytermesztéssel foglalkozni, de ez még nem ideális. Egyre több öntözési igénny...
Többen kaphatnak kárenyhítő támogatást! Nőtt a mezőgazdasági kibocsátás súlya; április végén orosz állategészségügyi vizsgálat lesz Magyarországon; öntöznének a gazdák, ha lenne elég víz. Ag...
A gazdaságos zöldségtermesztés alapja Régen, dédapáink idejében még megkülönböztették a zöldségeket aszerint, hogy termeszthető-e öntözés nélkül, vagy sem. A mai intenzív gazdálkodás melle...