Egy új enzim, amely felforgathatja az etanolgyártást

A Novozymes, amely régóta szállítja az erjesztéshez szükséges eszközöket, bemutatta az olaj- és etanolszint növelését szolgáló Fortiva Hemit. Az új enzim, ha hozzáadják az etanol-előállítási folyamathoz, segíthet a növényeknek a kukoricaolaj kibocsátásának növelésében, és fokozhatja az etanolhozamot.

Az amerikai etanolipar a hatékonyság csodája, amely gyakran észrevétlenül működik. Az ipar a járvány és más piaci tényezők miatt nehéz időket élt át, de az üzem vezetői folyamatosan dolgoznak azon, hogy hatékonyabbak legyenek. És a mostani hírek arról érkeztek, hogy a Novozymes, az enzimatikus és biológiai technológiák vezető szolgáltatója új eszközzel rendelkezik a munka előmozdítására.

Segíthet a növényeknek a kukoricaolaj kibocsátásának növelésében, és fokozhatja az etanolhozamot
Segíthet a növényeknek a kukoricaolaj kibocsátásának növelésében, és fokozhatja az etanolhozamot (Fotó: Pixabay)

„A melléktermékek az etanolipar egyre fontosabb részét képezik” – jegyzi meg Brian Brazeau, a Novozymes alelnöke. „Mi pedig segítünk a vállalkozás e részének fejlesztésében.”

Fokozható az etanolhozam

Brazeau a Fortiva Hemire utal. Az új enzim, ha hozzáadják az etanol-előállítási folyamathoz, segíthet a növényeknek a kukoricaolaj kibocsátásának növelésében, és fokozhatja az etanolhozamot. Így jelentős plusz bevételi forrást jelent egy etanolgyár számára.

A gazdák emlékezhetnek azokra az időkre, amikor a 2,5 liter etanol/kukorica hozam varázslatos szám volt, és a szárított desztillátorok oldható anyagú gabonájának egyetlen mellékterméke egy utóhatás volt. A mai leghatékonyabb üzemek megközelítik a 3 gallon etanolt, miközben kivonják az olajat, és értékesítik a táplálkozási célú DDGS-t is.

„A Fortiva Hemi egy olyan enzim, amely további berendezések nélkül beilleszthető a meglévő [etanolgyártási] folyamatba, nagyobb megtérülést jelent a befektetett összeghez képest” – mondja Brazeau. „Szerintem az egyik legérdekesebb dolog, ami az elmúlt években különböző etanolgyárakban történt, az az, hogy az emberek valóban optimalizálták saját folyamataikat arra, hogy az üzleti fókuszuk szempontjából a legfontosabbat folytassák, ami meghaladhatja az etanolt.”

Az olaj mint jövedelemforrás

A kukoricaolajat a legtöbb növényben ma extrahálják, és ez az etanolgyárban a legmagasabb érték. Brazeau szerint azonban az etanolgyárak mindeddig csak 40-50%-os hatékonyságot tudtak elérni a rendelkezésre álló kukoricaolaj kinyerésében, míg ugyanazok a növények több mint 95%-os hatékonyságot produkáltak a keményítő etanollá történő átalakításakor.

A Fortiva Hemi a kukoricaszál-mátrixon dolgozik a cseppfolyósítás során, megteremtve a jobb zsír- és keményítő-átalakulás lehetőségét, ez az olaj- és etanolhozamnál korábban nem volt elérhető. A cseppfolyósítás kritikus lépés az etanol-üzemanyag előállításának folyamatában, az őrlés és az erjesztés között. Ebben a lépésben a kukoricából vagy más keményítőből készült cefrét híg anyaggá főzik, és megkezdődik a biológiai átalakulás. A cseppfolyósítás során a Fortiva Hemit alkotó enzimek munkába állnak, több kukoricaolaj kinyerését téve lehetővé.

Megduplázott olajtermelés

„A növénytől és annak folyamataitól függően láttuk, hogy az enzim majdnem megduplázza az olajtermelést” – mondja Brazeau. „Voltak olyan ügyfeleink, akik kipróbálták ezeket az enzimeket, és gondjaik lettek a keletkezett olaj tárolásával.”

Gondjaik lettek a keletkezett olaj tárolásával
Gondjaik lettek a keletkezett olaj tárolásával (Fotró: Pixabay)

A gazdák számára jó hír, hogy a helyi etanolgyár nagyobb profitra törekedhet az enzimek váltásával. Az a nyomás, amelyen az ipar az elmúlt négy-öt évben volt, a világjárvány idején megnőtt. Örvendetes hír az etanolipar hosszú távú életképességének elősegítésére az a lehetőség, hogy ugyanannak a kukoricának a profitpotenciálját növeli.

Brazeau szerint a folyamat egyáltalán nem változtatja meg a DDGS-t; csak segít kihúzni a rendelkezésre álló olajat a kukoricából a cseppfolyósítási szakaszban.

További információkért érdemes ellátogatni a novozymes.com oldalra. 

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacot továbbra is a sok eladó és kevesebb vevő jellemzi. Az árak a 23. hét óta egy szűk sávban mozognak a 60 500 Ft környékén. Mintha az elmúlt het...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...