Egy szuperélelmiszer, amit fillérekből termeszthetünk

Az otthoni magvak csíráztatása egy régmúltra visszanyúló, egyszerű és finom módszer a táplálék megszerzésére, ha a zöldnövények szűkösen állnak rendelkezésre. Egyaránt alkalmas emberek és a baromfi táplálására.

Míg tavasszal és nyáron minden szükséges zöldséghez hozzzájutunk, télen az élelmiszerbolt az egyetlen forrásunk erre, vagy magokat csíráztathatunk otthon.

A csírák rendkívül magas tápanyagtartalmúak, ezért kifejezetten ajánlott a hidegebb hónapokban fogyasztani azokat. A vitaminhiányos téli időszakban így támogathatjuk az immunrendszerünket is. Az egészséges táplálkozás kihagyhatatlan eleme, ami ráadásul rendkívül költséghatékony is, hiszen fillérekből előállíthatjuk magunknak.

Az otthoni csíráztatás egyszerűbb, mint gondolnánk (Fotó: Pixabay, anan2523)

Arra azonban figyeljünk, hogy nem minden hajtást ajánlatos nyersen enni.

Néhány csíráztatott hüvelyes a főzés előtt nehezen emészthető sőt mérgező is lehet. Ilyen esetben a szemeket meg kell párolni fogyasztás előtt, mert olyan anyagok tartalmaznak, amik irritálhatják a gyomrot. Ezeket az anyagokat a főzés során egyszerűen semlegesíthetjük. Ezzel szemben például a brokkoli- vagy a retekcsírát nyersen jó enni.

Burgonyaféléket ne csíráztassunk, de paradicsomot és paprikát sem, mert ezek egy szolanin nevű toxint tartalmaznak. De babot, brokkolit, retket, karfiolt, gabonaszemeket, salátát, spenótot, lucernát, sőt még hagymát is nyugodt szívvel hajtathatunk, írja a Countryside cikke. Azt mindenesetre tartsuk szem előtt, hogy a legjobb választás a kifejezetten csírázás céljából árult mag, mert ezeket eleve fertőtlenítik a mikrobiális szaporodás elkerülése miatt.

A magok házilag történő csíráztatása nem igényel hatalmas szaktudást, jóval könnyebb, mint sokan gondolhatják. Mindenképp szükség lesz hozzá egy teljesen tiszta, széles szájú edényre vagy befőttesüvegre, egy szitára vagy egy kilyuggatott fedélre, befőttesgumira és friss vízre. A fedelet mindenképp fertőtleníteni kell majd használat előtt. Néhányan tesznek a vízbe az élelmiszeriparban használatos hidrogén-peroxidot is, hogy elkerüljék benne a mikrobiális szaporodást.

Töltsük meg az edényünket vagy befőttes üvegünket a harmadáig magokkal. Öntsünk rá annyi tiszta vizet, amennyi ellepi őket, és áztassuk őket így egy éjszakán keresztül. Legjobb, ha sötét, fénytől védett, jól szellőző helyen, melegben tartjuk őket. Másnap reggel illesszük a lyukacsos, szitás fedelet az üveg szájára, és szűrjük le a magokról a vizet. Öblítsük át őket néhányszor, de ne töltsünk újra vizet az üvegbe. Minden nap öblítsük le kétszer vagy háromszor – ezt addig kell folytatnunk, míg a magok ki nem hajtanak, ami akár öt napba is telhet. Amikor ezt tapasztaljuk, öblítsük le utoljára a csírákat, majd nyersen vagy párolva fogyasszuk el őket. Ha a folyamat közben bármikor azt látjuk, hogy az edény és annak tartalma elkezd penészedni, savanyú szagot árasztani, ki kell dobnunk a magokat és kiöntenünk a vizet. Véletlenül se fogyasszuk el így!

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Vizespalackból melegházat! Gondolkodjon nagyban, és keresse az újszerű megoldásokat! Hasznosítsa újra műanyag palackjait, és fólia helyett, vagy azt kiegészítve, 1000 db műanyag...
Lássuk, kikel-e?! A növények csodákra képesek, ha az utódlásról van szó. A kókuszdió képes a Csendes-óceán hullámain Afrikából áthintázni a dél-amerikai partokig és az ...
Oka van a rossz csírázásnak Ugyan még javában tart a tél, de az üvegházakban már januárban megkezdődik a magvetés. Sokszor fordul elő ilyenkor, hogy a magok nem csíráznak megfele...