Egy lépéssel közelebb az Európai Unió az állati fehérjék (PAP-k) takarmányban való felhasználásához

Az Európai Növény- és Állategészségügyi Bizottság (Scopaff) nagy többséggel megszavazta a Bizottság javaslatát. A javaslat értelmében a baromfiból származó állati melléktermékek a sertéstakarmányban és a sertésekből származó állati melléktermékek a baromfitakarmányban is felhasználhatók lennének. A javaslat emellett arról szól, hogy rovarokat is engedélyezzenek az állati takarmányban.

A baromfiból és sertésből származó feldolgozott állati fehérjék (PAP-k) állati takarmányban való felhasználása így az uniós statisztikák szerint egy lépéssel közelebb került a megvalósításhoz.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács még megvizsgálja a javaslatot, de kötelező érvényű szavazásra nem kerül sor
Az Európai Parlament és az Európai Tanács még megvizsgálja a javaslatot, de kötelező érvényű szavazásra nem kerül sor (Fotó: Pixabay)

A BSE-válsággal kezdődött

Az Európai Bizottság javaslattervezete a feldolgozott állati fehérjék baromfi- és sertéstakarmányokban való újbóli engedélyezéséről szól. Ez a BSE-jogszabályként is ismert jogszabály módosítása. A BSE-válság után tilos volt állati fehérjéket etetni a haszonállatokkal. A kérődzőknek és kérődzőkből származó melléktermékek etetése kikerült a törvénymódosítás hatálya alól – áll az allaboutfeed.net cikkében..

Az Európai Parlament és az Európai Tanács még megvizsgálja a javaslatot, de kötelező érvényű szavazásra nem kerül sor. A Parlament és a Tanács várhatóan nem fog jelentős ellenvetéseket megfogalmazni.

Európai fehérjestratégia

Fontos oka annak, hogy az EU ismét engedélyezi az állati fehérjék használatát a takarmányokban, az európai fehérjestratégia. Ez a terv hangsúlyozza annak szükségességét, hogy a fehérjeellátás tekintetében mérséklődjön a függés harmadik országoktól. „Táplálkozástani szempontból a feldolgozott állati fehérjék kiváló takarmány-alapanyagot jelentenek, magas koncentrációban tartalmaznak könnyen emészthető tápanyagokat, például aminosavakat és foszfort, és magas a vitamintartalmuk. A nem kérődző állatokból származó feldolgozott állati fehérje újbóli engedélyezése a nem kérődző állatokban csökkenteni fogja ezt a harmadik országokból származó fehérjéktől való függőséget” – áll a javaslatban.

A Nevedi pozitívan áll a PAP-ról szóló javaslathoz

Henk Flipsen, a holland Nevedi kereskedelmi szövetség igazgatója pozitívan áll az új lépéshez. „Jó hír, hogy az állati melléktermékek takarmányban való felhasználása egyre közelebb kerül a megvalósíthatósághoz. Mindig keresünk új nyersanyagokat.” Flipsen azonban azt is megjegyzi, hogy a piac és a logisztikai lehetőségek határozzák meg, hogy az állati eredetű lisztet valóban felhasználja-e majd a holland takarmányipar.

Illúzió, hogy az állati eredetű liszt kiválthatná a teljes szójafogyasztást
Illúzió, hogy az állati eredetű liszt kiválthatná a teljes szójafogyasztást (Fotó: Pixabay)

Néhány akadály a PAP-k útjában

Flipsen szerint vannak olyan európai országok – Hollandia számára is fontos exportországok –, amelyek nagyon kritikusan viszonyulnak az állati melléktermékek takarmányban történő felhasználásához a tojás-, hús- vagy tejtermeléshez. Ezek az országok nem biztos, hogy szeretnék, ha az ebből származó termékek a polcaikon lennének. Ráadásul nem minden takarmánygyárban fér el a logisztika a felhasználáshoz. A különböző takarmánytípusok alapanyagait teljesen elkülönítve kell tudni tartani.

A kereskedelmi szövetség igazgatója úgy gondolja: illúzió, hogy az állati eredetű liszt kiválthatná a teljes szójafogyasztást, ahogyan azt egyesek gondolják, de takarmány-alapanyagként alternatívája lehet a szójának, és minden aprócska dolog segít az egyre szűkösebbé váló nyersanyagpiacon.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...
Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...