Egy kutatás, ami fenekestül felforgathatja a baromfitartást

Egy ausztrál egyetem tudósai által végzett kutatás szerint a szabadban tartott tyúkok termékenyebbek és több tojást tojnak, mint a telepeken zártan tartott társaik.

A University of New England (UNE) kutatása elektronikusan követte körülbelül 15 625 szabadon tartott tyúk életét, attól az időponttól kezdve, amikor 16 hetes korukban elhelyezték őket a telepen, egészen a 74 hetes korukban történő eltávolításukig – írta meg a Farminguk.com.

A szabadban tartott tyúkok termékenyebbek és több tojást tojnak (Fotó: Pixabay, Janedo70)
A szabadban tartott tyúkok termékenyebbek és több tojást tojnak (Fotó: Pixabay, Janedo70)

Az így kapott adatokból az első jelentős megállapítás az volt, hogy azok a tyúkok, akik inkább a kinti tartózkodást kedvelték, korábban kezdtek el tojni. 22 hetes korukban körülbelül 15 százalékkal több tojást termeltek, mint azok, akik inkább a bent tartózkodtak a telepen belül.

Az átfogó kutatást Dr. Isabelle Ruhnke vezette, aki elmondta, hogy a tojástermelés egy százalékos növekedése százezer dollár pluszbevételt eredményezhet évente.

“A termelési kapacitás 15 százalékos különbsége szignifikáns” – mondta. A kutatás azonban azt sugallta, hogy idõsebb korban a tyúkok esetében a teljesítmény csökkent.

Dr. Ruhnke elmondta, hogy a 72 hetes korban a korán tojók 10%-kal kevesebb tojást tojtak, mint azok a tyúkok, amelyek eredetileg inkább a fészerben maradtak.

Hozzátette továbbá, hogy azok a tyúkok, akik a fészerben maradtak, félénkebbek. Feltételezték, hogy ezek a madarak biztonságosabbnak érzik magukat a fedél alatt.

A csirkék a sűrű erdőben őshonos dzsungel szárnyasok leszármazottai. A háziasítás több ezer generációja során egyes madarak valószínűleg kiszolgáltatottnak érzik magukat a nyílt égbolt alatt.

“Most, hogy tudjuk, hogy azok a tyúkok, amelyek inkább a fészerben maradnak, már fiatalabb korukban is kevésbé termelékenyek, milyen hatása lesz, ha rávesszük őket, hogy kimenjenek?” – kérdezte Dr. Ruhnke.

“Egyes termelők már új stratégiákat próbálnak azzal a céllal, hogy több tyúkot rábírjanak a zárt térből való távozásra, hogy kiderítsék, vajon hosszú távon növeli-e ez az általános termelékenységet.”

Az eredmények kérdéseket vetnek fel a baromfigazdálkodással kapcsolatban, például arról, hogy az a gyakorlat, amely szerint az összes tyúk számára egyetlen takarmánykeveréket szolgáltatnak, nem volt hatékony.

“A szabadban tartott állatok még növelték tojástermelésüket, ha más táplálékkal táplálták őket, amely több tápanyagot szolgáltatott” – mondta Dr. Ruhnke.

“Ha a szabadban és az épületben tartózkodók tojástermelésének csúcsa különböző időpontra esik, amint azt már megfigyeltük, akkor a termelők valószínűleg profitálának abból, hogy különböző takarmánykeverékeket biztosítanak a gyakrabban a szabadban és az épületben tartózkodó tyúkok számárakívül található csirkéknek, az istálló alsó takarmányozói és azok számára.

Az UNE kutatója megjegyezte, hogy a takarmány a tojástermelés költségeinek akár 70% -át is képviseli.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Tojásszövetség: a láthatóan feltüntetett kilós ár ... A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint áttörést hozhat a tojáspiacon, és visszaszoríthatja az importot, hogy az étkezési t...
Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Tojó táp, vagy legelő? Mint minden gazdasági- és haszonállatnak, a baromfinak is minden életkorban megvan a maga takarmányigénye. Lássuk, hogyan nevelhetjük sikeresen tyúkja...
A tojások áfájáért is lobbiznak Szakértők szerint sürgősen csökkenteni kell a tojás általános forgalmi adóját annak árletörő hatása miatt. Emellett a sokszor ellenőrizetlen tojásimpo...