Egy éven belül valósult meg az öntözésfejlesztési beruházás Dunapatajon

A tervezéstől az öntözés megkezdéséig szűk egy év alatt valósult meg a dunapataji Új Élet Mezőgazdasági Kft. 131 millió forintos öntözési beruházása. A környék és a régió eddigi legnagyobb Valley öntözőgépét építették meg, amely 24 óra alatt 94 hektárt képes beöntözni 7,11 milliméteren, hektáronként 327,6 köbméter víz felhasználásával. A fejlesztés része egy meteorológiai állomás és egy folyamatos mérésre alkalmas talajszonda is, amivel elkerülik az alul- vagy felülöntözést. A technológiával 87 százalékkal vált olcsóbbá egy milliliter öntözővíz egy hektárra történő kijuttatása.

Az emelkedő átlaghőmérséklet és az egyre hosszabb hőhullámok mellett a teljes magyar élelmiszertermelés szempontjából kulcskérdés az öntözés – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a szeptember 20-i ünnepélyes átadáson. Az öntözésnek nem csak a termésbiztonságban van jelentősége, hanem abban is, hogy sikerüljön magasabb hozzáadott értéket képviselő kultúrákat behozni a szántóföldekre – írta a Magyar Mezőgazdaság. Az öntözési közösségek támogatásának jogi szabályozása lehetővé teszi az 1990-es években mozaikossá vált birtokszerkezet összefűzését.

Egy éven belül valósult meg az öntözésfejlesztési beruházás Dunapatajon - fotó: Youtube, Simi Agrovideo TV
Egy éven belül valósult meg az öntözésfejlesztési beruházás Dunapatajon – fotó: Youtube, Simi Agrovideo TV

Az öntözési közösségek működtetéséhez 90, a beruházásokhoz pedig 70 százalékos támogatással járul hozzá az állam, a nagyberuházások maximális támogatásának összegét pedig 2 milliárd forintra emelték. Mostanra több mint 7 0 öntözési közösséget jegyeztek be, és további 60 már elindította a regisztrációs folyamatot. Általuk 35 ezer hektár vált öntözhetővé, amelyből 24 ezeren erre eddig egyáltalán nem volt lehetőség.

Feldman Zsolt szerint a dunapataji beruházás jó példa lehet azok számára, akik esetleg korábbi rossz tapasztalatok miatt ódzkodnak a pályázástól.

A kereslet és a kínálat összhangjára törekszenek

Az elmúlt években a kormány a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Vízügyi Főigazgatóság segítségével megpróbált összhangot teremteni a víz kereslete és kínálata között. A vidékfejlesztési programban mintegy 37 milliárd forint értékben csaknem 700 projekt kapott támogatást. Több 100 családi gazdaság fennmaradását segíti, hogy az öntözésfejlesztés révén biztonságosabb lett a termelés.

Öntözéses gazdálkodás nélkül nincs termelésbiztonság, nincs megfelelő mezőgazdasági fejlődés, vagyis fenntarthatóság – mondta Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke. A gazdálkodókat arra biztatta, hogy vágjanak bele a pályázatokba, és bátran kérjék hozzá segítséget a falugazdászoktól és a NAK más szakembereitől, akik készséggel a rendelkezésükre állnak. Az alelnök kiemelte a talajtározás jelentőségét, amelyhez 43 ezer kilométer vonalas csatornarendszer áll rendelkezésre, felhívta a figyelmet a talajzárásra és a vízmegőrzésre, valamint arra is, hogy mekkora lehetőség lenne az évi 0,6 köbkilométer tisztított szennyvíz öntözési célú felhasználása a mezőgazdaság számára.

Országos aszálymonitoring és 10 napos időjárás-előrejelzés

Az elmúlt időszakban kiépült egy közel 90 állomásból álló országos aszálymonitoring rendszer, amit 140 állomásra fognak bővíteni – mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. A telepített eszközök 5 talajmélységben mérik a nedvességet és online szolgáltatnak adatokat a talajhőmérsékletről, a szélről és a napsütésről is.

Lehetővé válik a 10 napos országos aszályelőrejelzés, amely a tervek szerint januártól már mindenki számára elérhető lesz. Az aszályindex pedig hozzájárul majd, hogy a beavatkozás szükségességét is jelezze a rendszer. Így súlyos esetben az igazgatóság vízpótlással segítheti a gazdákat a védelmi tartalékkeretből.

Ilyen lett az öntözésfejlesztési beruházás Dunapatajon
Így valósul meg az öntözésfejlesztési beruházás Dunapatajon

Az Új Élet dunapataji beruházása keretében meteorológiai állomást és folyamatos mérésre alkalmas talajszondát is építettek az alul- vagy felülöntözés elkerülése érdekében – mondta Dusnoki Csaba, az Új Élet Mezőgazdasági Kft. társtulajdonosa. Ez az országban teljesen egyedülálló kétszivattyús tápoldatozó rendszerrel és 8100 literes tápoldattartállyal egészül ki. A technológiával 87 százalékkal vált olcsóbbá egy milliliter öntözővíz egy hektárra történő kijuttatása. A beruházással nemcsak a társaság gazdálkodása került jobb alapokra, hanem 20 család megélhetése is biztosabbá vált, amelynek az egész település számára jelentősége van. Az Új Élet Mezőgazdasági Kft. hagyományos szántóföldi növények, főként őszi árpa, őszi búza, őszi káposztarepce, napraforgó és kukorica termesztésével foglalkozik 1000 hektár saját és 400 hektár integrált területen – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, vala...
Palántanevelési tippek Ugyan még csak lassan, de közeleg a tavasz, így sokan palántanevelésbe kezdenek. Sok örömünk lehet a folyamat közben, de sok bosszúság is érhet! Cikkü...
Öntöznének a gazdák, ha lenne rá lehetőségük... Jelen pillanatban 130 ezer hektáron tudnak a gazdák öntözés mellett növénytermesztéssel foglalkozni, de ez még nem ideális. Egyre több öntözési igénny...
Többen kaphatnak kárenyhítő támogatást! Nőtt a mezőgazdasági kibocsátás súlya; április végén orosz állategészségügyi vizsgálat lesz Magyarországon; öntöznének a gazdák, ha lenne elég víz. Ag...
A gazdaságos zöldségtermesztés alapja Régen, dédapáink idejében még megkülönböztették a zöldségeket aszerint, hogy termeszthető-e öntözés nélkül, vagy sem. A mai intenzív gazdálkodás melle...