Égető szükség van a szakképzett fiatalok munkájára a mezőgazdaságban

A szakképzett munkaerő a vidék erejének egyik alapja, hiszen a korszerű képzettség jó megélhetést biztosítva elősegíti a vidéki lakosság helyben maradását és mérsékli a vidék elnéptelenedését. Ezt az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, az Agrárszakképzési Országos Tanévnyitón, Gyomaendrődön mondta. Farkas Sándor a 10 éve a tárca fenntartásába került helyi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban tartott ünnepségen beszélt a munkaerőhiány megoldásának lehetőségeiről és a képzésekről.

A politikus szerint fontos, hogy minél több vidéken élő ember találja meg az agrárágazatban saját maga és családja boldogulását. A koronavírus világjárvány, majd az orosz-ukrán háború megmutatta, mekkora szükség van a magyar gazdák munkájára és a hazai élelmiszeriparra, ezért a kormány nemzetbiztonsági kérdésként tekint az agrárium fejlesztésére. Az Agrárminisztérium hírét szemléztük.

A szakképzett munkaerő a vidék erejének egyik alapja, mert a korszerű képzettség jó megélhetést biztosítva elősegíti a vidéki lakosság helyben maradását és mérsékli a vidék elnéptelenedését - Fotó: Magro.hu, CSZS, Regöly
A szakképzett munkaerő a vidék erejének egyik alapja, mert a korszerű képzettség jó megélhetést biztosítva elősegíti a vidéki lakosság helyben maradását és mérsékli a vidék elnéptelenedését – Fotó: Magro.hu, CSZS, Regöly

Megélhetés, jövő és háttér

Farkas Sándor hangsúlyozta: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ma is a megélhetés alapja és az marad a jövőben is. Ezért az, aki az agrárszakképzés mellett tette le a voksát, felelősségteljes és egyben felemelő életcélt választ. Olyat, amely számtalan lehetőséget, újítást és sikert hordoz magában, hiszen az ágazat jelentős átalakuláson és fejlődésen megy keresztül. 

Az új, innovatív eljárások, az informatikai eszközök és modern gépek számos területen új utakat, lehetőségeket nyitottak meg. Kiemelt feladatnak nevezte, hogy a jövő élelmiszeripari szakemberei színvonalas, a kor elvárásainak megfelelő képzést kapjanak, és a jelen, illetve jövő kihívásai közt is helytálló tudással gyarapodhassanak. Az új szakképzési rendszer az élelmiszeripar terén is megteremtette ennek alapjait – fűzte hozzá.

Farkas Sándor Gyomaendrődön, a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban tartott évnyitón beszélt a szakképzett munkaerő megbecsüléséről - Fotó: Fekete István
Farkas Sándor Gyomaendrődön, a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban tartott évnyitón beszélt a szakképzett munkaerő megbecsüléséről – Fotó: Fekete István

Központosítás az agrárképzésben is

A kormány fokozott figyelmet fordít a szakképzés folyamatos megújítására – mondta Farkas Sándor. Szavai szerint a duális rendszerrel olyan modellt dolgoztak ki és vezettek be, amely mind az elméleti, mind a gyakorlati képzésre nagy hangsúlyt fektet, és lehetőséget biztosít arra, hogy a diákok valós gazdasági környezetben tegyenek szert a szükséges gyakorlati tudásra. A magyar szakképzés egyszerre biztosít versenyképes tudást, jó elméleti alapokat és megfelelő gyakorlatot, amely kiváló ajánlólevél a munka világában – vélekedett

Többen jöttek a diákok

Horváth József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója arról beszélt, hogy az előző tanévhez képest intézményeikbe 50 százalékkal többen iratkoztak be. Az országos tendenciáknak megfelelően itt is a legnépszerűbb a mezőgazdasági és erdészeti ágazat, melyet az élelmiszeripari követ.

Bemutató kör a tanévnyitó napján a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban - Fotó: Fekete István
Bemutató kör a tanévnyitó napján a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban – Fotó: Fekete István

Davidovics László, a Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója az eseményen jelezte: az intézmény tanulói létszáma meghaladja az 580-at, ebből 295 az új beiratkozó.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Csak mezőgazdászoknak! Az agrárágazat szereplőit érintő fontos témákról lesz szó a szeptemberi Gazdag Gazda Roadshow 4 állomásán. Tudja, hogy hogyan változik a támogatási, p...
Az agráriumban a tudásra van a legnagyobb igény ...fejtette ki az idei Farmer Expo kapcsán Vaszkó László, kiállításigazgató. Ezzel pedig mi is teljes mértékben egyet értünk. Ezért is rendezzük meg s...
Néhány nap múlva startol a Gazdag Gazda roadshow! ... Négy helyszínen szervezünk konferencianapot arról, hogyan használható a leggyümölcsözőbben az e-kereskedelem az agráriumban. A menün marketingfogások,...
Kitörési pont Fontos lesz az agrár felsőoktatás; épülnek a kazah kereskedelmi kapcsolatok; újra lehet cukor Szerencsen; kezdődik a napraforgó betakarítása; csak a m...
Teltház Hajdúböszörményben Útjára indult szeptember 2-án a Gazdag Gazda Roadshow, Hajdúböszörményben. A csodálatos terem megtelt érdeklődő és információra éhező gazdákkal, amine...
Húzóágazat A mezőgazdaságnak köszönheti a növekedést a GDP; sok az alma, kevés lesz a szőlő; közel 30.000-en tanulnak az agráriumban; Vidék kaland program és Vár...