Dupla szójatermesztési szakmai nap és fajtabemutató volt Püskiben és Győrsövényházán

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület fajtabemutatójához kapcsolódóan az ÖMKi is szakmai napot tartott az ökológiai szójatermesztésről 2021. szeptemberében a Győr-Moson-Sopron megyei Püskiben és Győrsövényházán. A helyszín apropóját az adta, hogy a több mint 20 fajtát felvonultató fajtabemutató megtekintését követően az ÖMKi koordinálásában folyamatban lévő Ökológiai és low-input szójatermesztés komplex technológiájának fejlesztése című EIP-AGRI projekthez kapcsolódó parcellákat is bemutatták. 

Itt a projektben szereplő gazdaság low-input technológiával művelt területeit is meg lehetett tekinteni, amelyben öt, az országban több helyszínen és különböző technológiával elvetett szójafajta szerepelt – írta az intézet. A projektben korai éréscsoportba tartozó, konvencionális termesztésben már kipróbált fajták szerepelnek, amelyek az ökológiai gazdálkodásban is perspektivikusak lehetnek. Ilyen például az éréscsoport standardjának számító ES Mentor szójafajta, vagy az alacsony tripszin-inhibitor tartalmú Aires fajta, ami akár előzetes feldolgozás nélkül is etethető. Ezáltal azoknak a gazdálkodóknak is jó megoldás lehet, akik saját állatállományuk számára termesztenek, és nem rendelkeznek feldolgozó kapacitással.

Dupla szójatermesztési szakmai nap és fajtabemutató volt Püskiben és Győrsövényházán - Fotó: ÖMKi
Dupla szójatermesztési szakmai nap és fajtabemutató volt Püskiben és Győrsövényházán – Fotó: ÖMKi

Párhuzamos kísérletek

A fajtákat a többi gazdaságban ökológiai, vagy ökológiai és konvencionális területen párhuzamosan vetették el. Így meg lehet határozni, melyek azok a fajtatulajdonságok, amelyek az ökológiai termesztés számára különösen alkalmassá teszik őket. Az idei év próbára tette a fajták alkalmazkodó képességét, a rendkívül száraz tavasz után aszályos szakaszokban bővelkedő nyár következett. Mosonmagyaróvár térsége sem volt ez alól kivétel, de ezen a helyszínen meg tudták valósítani az öntözést. Így a fajták terméspotenciálja meg tud mutatkozni. A tavalyihoz képest már több fajta is a betakarításra alkalmas mértékben beérett és leszáradt a bemutató napjára, különösen az igen korai fajták.

Bioszója termesztő, vetőmagos és integrátor

A délelőtti szemlét követően az ÖMKi DiverIMPACTS projektjéhez kapcsolódóan az ökológiai szójatermesztés fejlesztési lehetőségeiről, kritikus pontjairól tartottak megbeszélést, ahol az ágazatból bioszója termelő, vetőmag-forgalmazó, illetve integrátor is képviseltette magát. Összefoglalták azokat a kritikus pontokat, amelyek megoldásával, fejlesztésével az ökológiai szójatermesztés az eddiginél nagyobb tempóban fejlődni tudna, a termelés hatékonysága, illetve a feldolgozottság mértéke javulna. Ilyen kritikus pontként fogalmazódott meg például az integráció hiánya, a kisebb volumenben termelők piaci kiszolgáltatottsága, a termékpálya érintettjeinek sok esetben tapasztalható elszigeteltsége.

Szemle és műhelymunka

A megbeszélést követően az ÖMKi MNVH projektjéhez kapcsolódóan tartottak szántóföldi szemlét és műhelymunkát egy olyan ökogazdaságban, ahol az elmúlt években folyamatosan szerepel szója a vetésforgóban, így sokéves tapasztalattal rendelkeznek az ökológiai szójatermesztésben. A résztvevők megtudhatták, hogy ennek előfeltétele a növénykultúrákhoz igazodó korszerű agrotechnika alkalmazása, így például 

  • az állítható sortávolságú szemenként vető gép, 
  • a kameravezérelt kultivátor, vagy 
  • a foganként állítható Treffler gyomfésű, amit rendszeresen használnak vakboronálásra is a szójánál. 

A sikeres gyomszabályozáshoz az újonnan beszerzett, teljes felületen dolgozó forgókéses kapa, és a gyomfésű egymást követő használata is hozzájárul, amivel a kelőfélben lévő gyomokat fejlettebb állományban is jelentősen lehet gyéríteni.

Értékesítés, szójafajták, hektárteljesítmény

A gazdaságban jelenleg termelt szójafajtát külföldön értékesítik élelmiszeripari célokra, de mivel az üzemnek saját tisztító- és hőkezelő kapacitása is van, a tisztítás során keletkezett frakciókat saját állatállománnyal etetik fel. A biztos értékesítés és a saját feldolgozás is hozzájárul a gazdasági hatékonysághoz, túl azon, hogy a termesztés volumene is jelentős, évente több 100 hektáron van szója. A gazdaságban nem öntöznek, így az évjáratok jelentősen befolyásolják a termésmennyiséget, ami a kedvező földrajzi adottságoknak köszönhetően általában mindig hektáronként 2 tonna fölött alakul.

A kötetlen szakmai beszélgetés során a technológia több kritikus pontjával kapcsolatban is hangzottak el kérdések, mint például a vetéstechnológia és a gyomszabályozás. Az ezekhez hasonló tapasztalatcseréket a résztvevők igen hasznosnak ítélték és a jövőben is igényt tartanak hasonló lehetőségekre – írták. A szakmai napról és a bio szójatermesztés technológiájáról videó is készült, ami elérhető lesz ezen a Youtube csatornán.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Biogazdaság vagy ökogazdaság? Mi a különbség a bio, az öko és az organikus jelzővel ellátott termények, zöldségek, gyümölcsök között? Ha valakinek biogazdasága van, az egyben ökoga...
Fertőzött lehet a humusz és a szarvasgombás zöldsé... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botuliz...
Biopiaci helyzet – kitekintés Tudta, hogy a miniállamban, Liechtensteinben is folyik biogazdálkodás? És azt, hogy az egyik legújabb trend szerint inkább almából készítik a mézet? K...
Újra Vidék Mustra a belváros szívében! Naponta változó kínálattal újra nyit Budapesten a Vidék Mustra a belváros szívében. Hétfőtől szombatig a Belvárosi Piacon, péntekenként pedig a Szabad...
Nem volt bio a fertőzött humusz és zöldségkészítmé... Fontosnak tartjuk tisztázni az elmúlt héten nagy port kavart fertőzött humusz és különböző zöldségkészítmények ügyében kialakult téves híreket. A NÉBI...
Mi a gond a hazai biopiaccal? Egy éve hatályos az az igen hosszú nevet viselő rendelet, ami az ökológiai gazdaságokból származó termékek tanúsítására vonatkozik. Célja a fogyasztói...