Drónkutatás, versenyzés és fejlesztés a Széchenyi István Egyetem új hallgatói csapatának célja

A Széchenyi István Egyetem a hazai drónkutatás területén és a szakemberek oktatásában is jelentős szerepet játszik. A hallgatók bevonását, a kutatói utánpótlás biztosítását a SZEviation hallgatói csapat is segíti. A fiatalok drónfejlesztéssel és versenyzéssel foglalkoznak és versenyeket is szerveznek. A Digitális Fejlesztési Központ (DDC) célja, hogy minél több emberrel ismertesse meg a drónok világát, bevonja a hallgatókat a csapat munkájába, ezzel hozzájáruljon a kutatói utánpótlás kineveléséhez is.

„A kezdeményezés Perness Norberttől, a Széchenyi István Egyetem Dróntechnológiai Laboratóriumának vezetőjétől származik, aki maga is több éve versenyez. A csapatot az intézmény Digitális Fejlesztési Központja (DDC)  támogatja, ahol számos drónokkal kapcsolatos kutatást is folytatnak a szakemberek” – mondta el a kezdetekről Pethő Zsombor, a DDC munkatársa, a SZEviation FPV-drónversenycsapat vezetője. 

Drónkutatás, versenyzés és fejlesztés a Széchenyi István Egyetem új hallgatói csapatának célja, ebben segít Pethő Zsombor, a SZEviation FPV drónversenycsapat vezetője - Fotó: Májer Csaba József - SZE
Drónkutatás, versenyzés és fejlesztés a Széchenyi István Egyetem új hallgatói csapatának célja, ebben segít Pethő Zsombor, a SZEviation FPV drónversenycsapat vezetője – Fotó: Májer Csaba József – SZE

Először csak a kollégium közösségi oldalán hirdették meg a lehetőséget, mégis nagyon sokan jelentkeztek. A gondos kiválasztást követően jelenleg nyolc taggal működik a csapat – írta a Széchenyi István Egyetem weboldala. A társaság célja, hogy minél több emberrel ismertesse meg a drónok világát, bevonja a hallgatókat a DDC munkájába, ezzel hozzájáruljon a kutatói utánpótlás kineveléséhez is. „Mindemellett persze szeretnénk egyre jobb eredményeket elérni a drónversenyeken, sőt, saját versenyeket is rendezni” – fogalmazott a csapatvezető.

Drónversenyek és pilóták

A cikk szerint az FPV-drónversenyzés egyébként nemzetközi szinten is csupán 5-6 éves múlttal rendelkezik. A versenyeket elsősorban az interneten követik a jobb láthatóság miatt. Az FPV rövidítés a „first person view” kifejezésből származik, mivel a pilóta egy szemüvegen keresztül érzékeli a drónon elhelyezett kamera képét. Ehhez egy rádiófrekvenciás lesugárzó egység teszi lehetővé a drónszemüvegen keresztüli precíz irányítást.

Az FPV-drónok vezérlése jelentősen különbözik a hétköznapokban is ismert multirotoros drónokétól, mivel képesek mindhárom tengelyük mentén a 360 fokos elfordulásra, és nincs bennük automata pozicionáló rendszer. Az FPV-versenydrónok a versenyzők által épített és programozott rendszerek – írták.

Elmélet és gyakorlat a drónkutatás szolgálatában

Az elméleti tudás megszerzése után a csapatagok számára rengeteg gyakorlás következett, ma pedig már mindenkinek megvan a maga feladata. Van, aki a repüléssel és a fejlesztéssel, van aki pedig a csapat menedzselésével, szponzorok és partnerek felkutatásával, toborzással foglalkozik. „Keressük az utakat ahhoz, hogy minél több emberrel ismertessük meg a csapat tevékenységét, a drónokat, és azokon keresztül a digitalizációval kapcsolatos ismereteket is. Ott voltunk a budapesti Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, hogy a Széchenyi István Egyetem iránt érdeklődők láthassák: nálunk még drónokkal is lehet foglalkozni. Felvettük a kapcsolatot a Mobilis Interaktív Kiállítási Központtal, és – hogy a legfiatalabbakhoz is szóljunk” – sorolta a megjelenéseket Pethő Zsombor. 

A SZEviation drónversenycsapat a Dróntechnológiai Laboratóriumban - Fotó: Májer Csaba József - SZE
A SZEviation drónversenycsapat a Dróntechnológiai Laboratóriumban – Fotó: Májer Csaba József – SZE

Versenyek és agrárszakma

A fiatal szakember hozzátette, hogy a drónkutatás mellett versenyek szervezésével is szeretnék népszerűsíteni a drónfejlesztésben rejlő lehetőségeket. Az Edutus Egyetemmel közösen iparág-specifikus Agro Edu Cup drónversenysorozatot is létrehoznak a precíziós mezőgazdaság iránt fogékony középiskolai diákok, illetve a területen már jártas felsőoktatási hallgatók ösztönzésére, serkentve a Széchenyi-egyetem mosonmagyaróvári karának szerepét is.

A SZEviation tagjai itt nem csak versenytapasztalatot szerezhetnek, de rengeteget tanulhatnak a futamok szervezéséről, megvalósításáról, valamint a pályaépítésről is. A drónversenyeken egyébként egy előre felépített pályán kell akadályokat – kapukat, bójákat – teljesíteni, minél kevesebb hibával, minél rövidebb idő alatt.

A dróncsapat infrastrukturális hátterét a Digitális Fejlesztési Központ biztosítja, amely állami, tudományos és vállalati szereplőkkel partnerségben folytat kutatásokat ezen a területen. A győri egyetem a közelmúltban az ABZ Drone Kft.-vel és az MIB Invest Group Kft.-vel közösen alapított új céget drónok és hozzájuk kapcsolódó kiegészítők fejlesztésére, gyártására, valamint az intézmény látja el a Magyarországi Drón Koalíció szakmai gesztorálását is.

Az egyetemi háttér a minőségi drónozáshoz

„A Széchenyi István Egyetemen nemzetközi színvonalú technológia áll rendelkezésre, és egyértelmű cél a hallgatók bevonása, a megfelelő kutatói utánpótlás biztosítása” – mondta Drotár István, a Digitális Fejlesztési Központ központvezetője.

A szakemberek oktatását a drón- és képfeldolgozás oktatólaboratórium kialakításával, illetve a drónirányító- és adatelemző szakmérnöki képzésen keresztül is segíti az intézmény.

„Öröm számunkra a hallgatói dróncsapat megalakulása, amely még közelebb hozhatja a fiatalokhoz a Széchenyi István Egyetem törekvéseit a dróntechnológia terén” – mondta a központvezető.

A SZEviation csapat továbbra is várja azon hallgatók jelentkezését (nemtől és szaktól függetlenül), akiket érdekel a drónfejlesztés, a versenyzés, a digitális technológia világa – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Házhoz jön a pénz Hamarosan kiírják a kkv-k versenyképességét javító új EU-pályázatokat. Október 2-án Zalaegerszegen a Pénz, de honnan? roadshow keretében Csepreghy Nán...
Augusztus 1-től indul az öntözésfejlesztési pályáz... Az öntözésfejlesztési pályázat módosulásának eredményeként 2016. július 6-a helyett augusztus 1-től lehet benyújtani a támogatási kérelmeket, mellyel ...
Új növényfajták kifejlesztésén dolgozik egy magyar... Új Európai Uniós projekt, az úgynevezett SolACE, indult a  víz- és tápanyaghiány okozta növénytermesztési nehézségek leküzdéséért, amiben jelentős rés...
A jövő mezőgazdászai repülni is tudnak majd? A drónok teljesen új távlatokat nyitnak a mezőgazdaság világában. Összefoglaltuk a lehetséges változásokat, hogy mire használhatók majd a pilóta nélkü...
Egyre népszerűbb az agrárképzés Mosonmagyaróváron... A meghirdetett 54 képzésből végül 29 fog elindulni a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán. Az agrárkar...
Drónokkal harcolnak az ültetvényeken a kábítószern... Precíziós mezőgazdaság eszközzel küzd a kolumbiai kormány a kábítószer alapanyagául szolgáló kokacserje-ültetvények felszámolásáért. Az egyelőre még t...