Drágulás kezdődött a mezőgazdaságban

Felfelé indultak a mezőgazdasági termények árai októberben a FAO legfrissebb jelentése szerint. A 0,7 százalékos emelkedés oka rendkívül egyszerű: a gabonafélék ára a 3 hónapos csökkenést követően most emelkedő pályára állt. Közben pedig változott a gabonafélék termésmennyiségére vonatkozó előrejelzés is.

Az októberi növekedésben a gabonafélék mellett a cukor és a tejtermékek drágulása is szerepet játszott. Előbbi 3 % fölötti áremelkedését a brazil és indiai termelési kimaradásokra adott piaci reakció okozta. Nőtt a sajtok és a vaj ára is azután, hogy megélénkült az Európai Unió országaiban a belső kereslet. Így végül a tejtermékeknél majdnem 4 %-os árszintnövekedést regisztráltak.

Az olaj- és zsírfélék esetében azonban árcsökkenést tapasztaltak a szakértők. Összesen 2,4 százalékkal esett az említett termékek ára, ami a pálmaolaj keresletének visszaesése is magyaráz részben.

Hála az európai gyengélkedő sertésexportnak, 1 %-kal csökkent a húsfélék ára világszinten.

A FAO gabonaár-index 1 %-kal növekedett, miután bár a teljes búzatermés nagyobb lesz a vártnál. Ennek csak egy kis része lesz kiváló minőségű.

Apropó, gabona!

Az idei mezőgazdasági szezonban összesen 2 571 millió tonna gabonát takarítottak be a gazdák, ami 1,5 %-os előrelépés tavalyhoz képest. A FAO legfrissebb Gabonakészletek és –igények gyorsjelentéséből megtudható, hogy ezen belül a búza esetében is mintegy 4,3 millió tonnával jobb eredményt várhatunk (összesen 746,7 millió tonna) az előző havi becsléshez viszonyítva.

Oroszország kibocsátása rekordméretű lehet, de Kazahsztánban is igen kedvező időjárás volt, így szép termésben bízhatnak ott is. Ezzel a búza- és árpatermés bőven ellensúlyozza a kukoricatermésben várható, legfőképp az időjárás számlájára írható terméskiesését.

A vártnál is jobb az idei termés
A vártnál is jobb az idei termés

 

Bár még korai lenne végleges megállapításra jutni, de jelen állás szerint a 2017-es őszi gabona az északi féltekén azt mutatja, hogy az amerikai gazdák az alacsony megtérüléstől tartva kisebb területen vetettek búzát. Oroszországban és Ukrajnában viszont épp ellentétes folyamatok figyelhetők meg.

A tavaszi búza vetése a déli országokban elkezdődött, az ideális időjárás miatt Dél-Amerikában bővülést várnak a szakértők: Argentínában akár 6 %-kal nagyobb területen is termelhetnek kukoricát a 2015-ös szinthez képest.

A globális gabonafelhasználás értékét a 2016-17-es szezonra 2 562 millió tonnára növelték. Leginkább az állati takarmány iránti igény növekedhet (2,7 %-kal), amelyet fedezhet a kevésbé jó minőségű búza rekordmennyiségben (6 %-kal több mint korábban) rendelkezésre állása.

Az élelmiszeripar 1 106 millió tonna gabonát dolgoz fel jelenlegi becslések szerint, 1,3 %-kal többet, mint amivel korábban számoltak.

Jövő év végére akár 662 millió tonna gabona is pihenhet a raktárakban, nagy részben kínai és orosz búza formájában. A szemes termények kibocsátása 1,7 %-kal mérséklődik Kína, Brazília és Dél-Afrika miatt. A világ rizstartaléka 169,8 millió tonna lesz.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
8,9%-kal csökkentek áprilisban a mezőgazdasági ter... Ez év áprilisában 8,9%-kal voltak alacsonyabbak a mezőgazdasági termelő árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. A csökkenés a növényeknek vol...
9,2%-kal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak ... A mezőgazdasági termelői árak 9,2 százalékkal mérséklődtek májusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a növényi termékek ára 14,8...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Júniusban is csökkent a mezőgazdasági termények ár... Az előző évi árakhoz képest júniusban 15,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetnünk a növényfélékért. Az állatok és feldolgozott állati eredetű termék...
Csökkentek a mezőgazdasági árak a tavalyi első fél... Az idei első félévben 11,8%-kal voltak alacsonyabbak a mezőgazdasági termelői árak, mint 2013 első félévében. Az összesítésből kiderül, hogy a növény...