Döntött az Unió: 10 százalékkal növekszik a halászati támogatások intenzitása 2020 után

Óriási lehetőséget jelentenek a magyar akvakultúra ágazat számára az uniós halászati támogatások 2020 utáni elosztására vonatkozó szabályok, amiket elfogadott az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa. A miniszterek között egyetértés volt abban, hogy a 2020 utáni időszakban jóval nagyobb figyelmet kell fordítani az akvakultúra fejlesztésére, beleértve a Magyarország számára kiemelten fontos halastavi gazdálkodást és intenzív haltermelést.

Nagy István agrárminiszter a Luxembourgban tartott találkozón elhangzottakról azt mondta, hogy a magyar érdekeknek megfelelő, az akvakultúra igényeit szem előtt tartó megállapodás született. Ez pedig garancia lehet az ágazat további fejlődésére. Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap új nevében most először magyar javaslatra jelenhet majd meg az akvakultúra szó. A név így Európai Tengerügyi, Halászati és Akvakultúra Alapra módosult. Az MTI híre szerint a halászati termékek iránt egyre nőnek az igények, ezért a halakat tavakban és intenzív rendszerekben kell tenyészteni, ugyanis csak így állítható meg a túlhalászat a tengereken. Továbbá a fenntartható haltermelő beruházások ösztönzése óriási lendületet adhat az európai akvakultúra ágazatnak – mondta a magyar tárcavezető.

A magyar akvakultúra fejlesztését is szolgálja a támogatási intenzitás 10 százalékos növekedése
A magyar akvakultúra fejlesztését is szolgálja a támogatási intenzitás 10 százalékos növekedése

A tárgyalások során sikerült elérni, hogy az új szabályozás figyelembe vegye azokat a javaslatokat, amelyek a Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) végrehajtását egyszerűsítik majd. A jelenlegi kötött és szigorú szabályokat lényegesen egyszerűbb és rugalmasabb rendelkezések válthatják fel. Ennek következtében gyorsulhat az elbírálás és a kifizetés, valamint egyszerűsödhet a kedvezményezettek által elkészítendő éves jelentés – írták.

Magyar szempontból fontos eredmény, hogy sikerült elérni a támogatási intenzitás jelenlegi 50-ről 60 százalékra emelését, ami jókorát lendíthet a beruházások megvalósításán.

Rugalmasabb, célzottabb támogatások 2020-tól

A miniszter szerint a korábbinál rugalmasabban, az ágazati igényeket maximálisan figyelembe véve használhatják majd fel a támogatásokat a tagállamok. Lehetőség lesz a fiatal halászok és haltenyésztők támogatására, továbbá a feldolgozóipar megerősítésére is. A termelői csoportok szintén támogatást kaphatnak, illetve megmaradnak a kutatást és fejlesztést ösztönző, valamint a halfogyasztást népszerűsítő programok is. Jelentős eredmény, hogy a tógazdaságok ökológiai szolgáltatásainak elismerésére a termelőknek fizetendő kompenzációs támogatáson keresztül lesz lehetőség – mondta Nagy István. A tárgyalások a tanácsi álláspont kialakítását követően ősszel folytatódnak a társjogalkotó Európai Parlamenttel, lezárásuk jövő év első hónapjaiban várható.

Cikkajánló: Magyar halas siker: az akvakultúra-források ötöde az édesvízi halaké lesz
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A hal, ami felismeri az arcod Egy trópusi halfaj képes felismerni az emberi arcokat – mutatták ki a legújabb kísérletek. Ez az első alkalom, hogy bebizonyították, a halak erre is k...
Rekordszinten a globális halfogyasztás Országonként változik, hogy ki mennyi halat fogyaszt, globálisan viszont idáig nem volt túl jó a helyzet. Most azonban – hála az akvakultúra terjedésé...
Fordult a kocka a haltenyésztésben Az étkezési hal előállításában már hosszú évek óta folyamatos csökkenést tapasztalnak a szakértők, de tavaly fordult a kocka. Mindez köszönhető annak ...
A hosszú nyár miatt finom pontyok kerülnek az aszt... Szép, hosszú nyár volt az idei. Ez nem csak a növénytermesztésben, hanem az akvakultúrában tevékenykedőknek is jól jött. Szépen fejlődtek idén a ponty...
Másfél mázsa hallal buktak le a csalók Ha Nébih, akkor razzia. Az ünnepek közeledtével pedig nem meglepő, hogy a bevásárlóközpontok és az éttermek halkínálatát veszi górcső alá az élelmisze...
Rohamléptekben fejlődik az akvakultúra, mégis kevé... Tény, hogy a legegészségesebb ételek halból készülnek, mégsem fogyaszt sok halat a magyar. Pedig a kínálatra nem lehet panasz, hazánk „halgazdái” kite...