Most dől el, mennyi szőlő terem idén

Hiába van még csak január eleje, javában metszik a szőlőt a gazdák. Ezt a fontos munkát a legtöbb szőlész már decemberben elkezdi, és az időjárás függvényében végzi. A metszéssel dől el, hány rügyet hagyunk meg, vagyis mekkora termésre számítunk.

A minusz 10 fok körüli hőmérsékletben természetesen a kinti munkákkal is leállnak a gazdák. A metszést éppen amiatt kezdik korán, hogy a leállásokat is beleszámítva február végére – amikor megindul a nedvkeringés a szőlővesszőkben –, már befejezzék.

– Sokat ígérők a vesszők – mondta Nagy István, a bátaszéki hegyközség elnöke, aki maga is gazdálkodó. Idén a saját és a bérelt területtel együtt 173 hektárnyi szőlőt művelnek. Ennek egy részét metszették le eddig. Sajnos a kézi munkához kevés a hozzáértő szakember, és ők is az idősebb korosztályhoz tartoznak, mondta az elnök. Az új telepítésű szőlőknél lehetne géppel is metszeni, de a megyében erre még alig akad példa, így tehát marad a kézi munka. A szőlő most még nyugalmi állapotban van, a vesszőkben a nedvkeringés nem indult be. Ugyanakkor a nagyobb területen gazdálkodó szőlősgazdák jól tudják, hogy nem késlekedhetnek, ha a vegetáció márciusra várható beindulásáig valamennyi tőke metszésével végezni akarnak.

Hideg ide vagy oda, a gazdák szorgalmasan metszik már a szőlőt
Hideg ide vagy oda, a gazdák szorgalmasan metszik már a szőlőt

 

A szekszárdi és a tolnai borvidék termelői elégedetten nyugtázták, hogy eddig fagykár nem érte az ültetvényeket, noha mértek pár napig mínusz nyolc fok körüli  értékeket is a hajnali órákban. De semmit ne kiabáljunk el, hiszen a hidegebb időszak még hátra van.

– A tőkék állapota, a kórokozók elleni védekezés szempontjából nem is árt egy kis hideg. Egy hosszabb mínusz 10 körüli periódus, és úgy 10 centis hótakaró jót tenne a szőlőnek, a keményebb mínuszok alaposan megritkítják a kártevőket – mondta érdeklődésünkre Mészáros Pál szekszárdi borász, akinek a területein szintén elkezdődött már a metszés.

Évtizedes tapasztalat, hogy a szőlőben a nagy bajt a február vége okozhatja. A mélynyugalmi állapotnak valamikor Vince-nap (január 22.) után van vége, ezt követően nagy változás indul meg a növényben, a cukor átalakul keményítővé, ami már nem véd annyira a fagytól. Egyszerű próbát is tehetünk otthon, vágjunk le egy vesszőt a szőlőről, és tegyük vízbe, a meleg szobában. Ha nem indul meg a növény, akkor még tart a mélynyugalmi állapot, ha kizöldell, akkor már túl van ezen az időszakon.

Nem mindegy, mekkorát vágunk

Nem mindenkinek egyértelmű, hogyan kell megmetszeni a fákat vagy a szőlőt. Gyenge metszéssel a növény szinten tartását érjük el, a vessző felső harmadát távolítjuk el, így a vágáshoz közeli néhány rügy kihajt, az alsók alvó állapotba kerülnek. A középerős metszés (a vessző felét távolítjuk el) esetén szinte minden rügy kihajt, de az ággyűrűhöz közeledve egyre kisebb hajtásokat produkálva. Ezzel lehet magas termőképességen, fiatalon tartani a növényt. Az erős metszés (a vessző 2/3-át távolítjuk el) után minden megmaradt rügy kihajt, és erőteljes növekedést produkál. Ezzel lehet fiatalítani a növényt.
Ízeken, zamatokon lesz a hangsúly
Miközben a kopogós hideggel együtt járó napsütést kihasználó szőlősgazdák már az idei termést alapozzák, a borászok – legyenek nagytermelők vagy háztájiban gazdálkodók – figyelme a pince felé is fordul. Azt már a tavalyi első mérések megmutatták, hogy a 2016-os évjárat kiválóra sikerült, mind a vörös fajtákból, mind a fehérekből és a rosékból is nagyszerű tételek készültek, ízekben, zamatokban gazdag élményt ígérnek a fogyasztóknak. Ennek tükrében a szakemberek kifejezetten régen várt jó évjáratot remélnek a Szekszárdi Borvidék gazdáitól.
Forrás: teol.hu
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcstermelők téli továbbképzése rendezvénysoro... A szakmai fejlődés minden szakember számára fontos, így a gyümölcstermesztés területén dolgozóknak is. A programon résztvevők friss információkat tudh...
Mi lesz idén a zöldség-gyümölcs ágazatban? 2013-ban döcögősen indult be a szezon, köszönhetően a hosszúra nyúló télnek. Idén azonban enyhe volt a tél és korán megérkezett a tavasz is: előbb kez...
Rekordtermés helyett csak jó közepes várható a gyü... A korábban jelzett rekordtermés helyett csak jó közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben, főként az elmúlt hét időjárása miatt - mondta ...
Így maradt bio a nem bio cseresznye Személyes hangvételű cikket olvastunk a Kapanyél oldalán, mely a cseresznyefák hasznosságáról szól. Pro és kontra érvek kerülnek egymással szembe, szó...
Eddig nem volt könnyű éve a szőlőtermelőknek Nem kedvezett az idei év a szőlősgazdáknak, ugyanis az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt jelentősen elszaporodtak a szőlő kártevői és kórokozói....
Hogyan telepítsünk szőlőt? Keresve is aligha találunk kiskertet, amelyben ne lenne néhány tőke szőlő, egy szőlősor az út mellett, vagy egy szőlőlugas. A szőlő éppen úgy hozzá ta...