Döccenőkkel indult az idei meggyszezon – nem nőtt elég nagyra a gyümölcs

Az idei meggyszezon sem indult zökkenőmentesen. A nagyobb fagykárok idén elkerülték ugyan a meggytermesztő körzeteket, de mérsékeltebb április éjszakai lehűlések azért okoztak némi bizonytalanságot a várható termésben. Ennél viszont sokkal nagyobb gondot jelentett a tartós szárazság, és bizony több termesztői területen is minőségi problémák adódtak a gyümölccsel, vagyis nem nőtt elég nagyra a meggy.

A HellóVidék  termelőket kérdezett meg az idei meggytermésről, és cikkében bemutatja azt is, hol mennyiért juthatunk hozzá az országos szedd magad akciók keretében a népszerű befőttalapanyaghoz.

A gyümölcsültetvényeket most már egyre gyakrabban sújtó tavaszi fagykárok miatt tavaly és azelőtt mindössze 60 ezer tonna körül alakult a hazai meggytermés
A gyümölcsültetvényeket most már egyre gyakrabban sújtó tavaszi fagykárok miatt tavaly és azelőtt mindössze 60 ezer tonna körül alakult a hazai meggytermés (Fotó: Pixabay)

Az elmúlt években a hazai meggytermesztőknek is számos nehézséggel kellett szembenézniük. A gyümölcsültetvényeket most már egyre gyakrabban sújtó tavaszi fagykárok miatt tavaly és azelőtt mindössze 60 ezer tonna körül alakult a hazai meggytermés, annak ellenére, hogy a gyümölcsben lévő terméspotenciál 80 ezer tonna körüli.

A most beköszöntött meggyszezon sem indult mindenütt zökkenőmentesen. Mert bár a nagyobb fagykárok idén szerencsére elkerülték ugyan a meggytermesztő körzeteket, de a tartós szárazság sok helyen gondot okozott.

Fagy és aszály – rossz kombináció

A tavalyi év a kora tavaszi fagyok mellett rendkívül aszályos is volt. Idén a terméskötődés – az Érdi bőtermő fajtát kivéve – jónak bizonyult, olyannyira, hogy a kötődött gyümölcsdarabszám alapján akár 20-30%-kal is jobb termés lehetne, mint a tavalyi 60 ezer tonna volt. De például Északkelet-Magyarországon a csapadékhiány sújtotta a termelőket, és hiába tudták leszedni a mennyiséget. A minőségben ugyanis hatalmas lemaradás mutatkozik az országnak ezen a területén, mivel az aszály miatt nagyon apró a termés, nem tudott megfelelően megnőni a gyümölcs.

A termelői árelvárások a kilónként 90 eurócent körül mozognak. Minimumként pedig az elmúlt két-három év mintegy 200 forintos átlagárát – ami a belföldi feldolgozóknak beszállított első osztályú meggyre volt jellemző – plusz a 40-50 százalékos költségemelkedés megfizetését remélik. Vagyis legalább 280-300 forintos kilónkénti árban bíznak. A feldolgozói induló árakról egyelőre annyit lehet tudni, hogy valamivel ez alatt vannak, de azért nincsenek messze a két fél elképzelései. Hogy az induló áraktól a szezonban felfelé vagy lefelé lesz-e elmozdulás, az annak függvénye, hogy sok vagy kevés terem a 18 milliméteresnél nagyobb meggyből, és mennyire torlódnak össze a leszüretelt mennyiségek – tájékoztatta a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke, Apáti Ferenc az Agrárszektort.

Visszaesés a német piacon

Apáti Ferenc beszélt arról is, hogy 2017-ig a 20-24 ezer tonnás exportból 12 ezer tonna Németországba ment. A magyar meggykivitel azóta feleződött, és már a németekhez is csak körülbelül hétezer tonna kerül.

A szakember szerint azért vesztettünk el ennyit az exportpiacunkból, mert 2018 és 2020 között a sok júniusi csapadék miatt minőségi problémák voltak a meggyel, laza volt a húsa, felrepedt, rossz volt a feldolgozhatósága. Kiemelte, ilyenkor az exportőr sem mer szállítani, mert fél, hogy az áru „kifolyik a ládából”, mire Németországba ér. És a német konzervgyárak sem nagyon mernek venni. A német piac egyébként a FruitVeB elnöke szerint visszaszerezhető, mert habár próbálkoznak a lengyel meggyel, de semmi sem alkalmasabb konzervipari célra, mint a magyar gyümölcs, ugyanis az állaga miatt sokkal jobban feldolgozható, mint az alapesetben puhább lengyel.

A tartós szárazság miatt van gond a meggy méretével

A tartós szárazság miatt azonban a gyümölcsméretek egyelőre jelentősen elmaradnak az ilyenkor szokásostól. Amennyiben jelentősebb csapadék nem érkezik a következő egy-másfél hétben (az előrejelzések alapján egyelőre nincs remény jelentős esőzésekre), megindul a gyümölcsök szüret előtti hullása. Ez a jelenlegi becslések szerint olyan mennyiségi veszteséget is okozhat, hogy újra az elmúlt három év 60 ezer tonnás termésszintjére zuhanunk vissza. A betakarítható mennyiségnél is sokkal nagyobb kérdés lesz azonban, hogy mennyi lesz a 18 mm-t meghaladó méretű, hűtő- és konzervipari feldolgozásra, valamint exportra alkalmas meggy aránya.

Az elmúlt három év hűtő- és konzervipari meggy átlagára (a hazai feldolgozóba beszállított, I. osztályú meggyre vonatkoztatva) a nettó 200 Ft/kg körül alakult, amivel már akkor sem voltak megelégedve a termelők. Tekintettel arra, hogy az elmúlt 2-3 évben mintegy 40-50%-kal emelkedtek a meggy termelési költségei, a termelők minimális elvárása az, hogy az idei termelői árak legalább ennyivel legyenek az elmúlt három év átlagárai fölött.

Az őstermelőknél így alakult a meggytermés

Sárossy András meggyes kertjében Pécelen 195 meggyfa áll, a szedd magad akciót pedig június 14-én indították el.

Jó volt idén a meggytermésünk, két nap alatt leszedték az összeset a vevők, 500 forintért adtuk az akcióban a gyümölcs kilóját, és mostanra elfogyott minden. Tavaly sem zártunk rossz évet, de idén még annál is jobban sikerült a meggy – mondta az őstermelő.

a hideg tavaszi időjárás okozott kötési problémákat a termelő elmondása szerint, vagyis egész egyszerűen elfagytak a virágoka hideg tavaszi időjárás okozott kötési problémákat a termelő elmondása szerint, vagyis egész egyszerűen elfagytak a virágok
A hideg tavaszi időjárás okozott kötési problémákat a termelő elmondása szerint, vagyis egész egyszerűen elfagytak a virágok (Fotó: Pixabay)

A Zemplén kapujában nem alakult jól a meggy

Kevésbé szerencsésen alakult a nagytermelő, Varga András idei szezonja. A Zemplén kapujában, Szerencsen nagyon kedvezőtlenül alakult az időjárás.

A tavalyi évben nagyon rossz volt a termés, az ideinél is sokkal problémásabb, akkor a hideg tavaszi időjárás okozott kötési problémákat a termelő elmondása szerint, vagyis egész egyszerűen elfagytak a virágok. Most is vannak bőven jelentkezők a szedd magad akcióra, az 1200 fáról lehet válogatni.

Ha a vásárló szedi le a gyümölcsöt, 250 forintért adom kilóját, mert mindig a nagykereskedelmi árhoz igazítom az áraimat, nem kívánok extra hasznot szerezni a lakosokon, legalább így segítem őket, hogy nem teszem rá a kiskereskedelmi profitot az árra. Ha 70-80 kilót leszed valaki magának, az már nekem is jó, mert nem vész kárba a termésem.

A Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyéden, Pásztor Éva őstermelő meggyesében kedvezően alakultak a feltételek.

Ez a második évünk, és azt mondják, a meggyfánál a második év igazán bőven termő. Ezt tapasztaljuk most mi is szerencsére. Meg vagyok elégedve a harminc fánk termésével, sokkal jobb, mit tavaly volt, most nem fagyott el semmi belőle. 10 fa Érdi bőtermő, 10 fa Pándi meggy és 10 fa Cigánymeggyünk van, a szedd magad akciónk keretében pedig az árunk a fele a bolti árénak, idén 400 Ft a meggyünk kilója.

Az országos „szedd magad, meggy” teljes listája itt található.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hajnali fagyok és hatása a tavaszi munkálatokra A tavasz beköszöntével a gazdák joggal bíztak abban, hogy elmúlik a rossz idő és a téli álmukból ébredező növények nyugodt körülmények között kezdheti...
Megjelent az FM aszályközleménye A földművelésügyi miniszter közleménye szerint aszályhelyzet alakult ki a 2015-ös kárenyhítési év során. Ez azért fontos, mert így sok gazda és gazdas...
Rügyellenőrzés – így csinálja Elmúlt a tél? Még nem teljesen, de a hőmérséklet már engedi a metszési munkálatok végzését a gyümölcsfákon. Enyhe volt a téli időszak, de metszés előt...
Bajban a gazdák, megviseli a fagy a termést Az utóbbi hetekben a gazdák egy emberként könyörögtek az esőért. Fontos volt a csapadék, ugyanis sok helyen már aszályos tüneteket véltek felfedezni a...
Svájcban is védeni kell a szőlőt a fagytól Az elmúlt napok gyászos időjárása nem csak hazánkban okozott problémát. Svájcban a szőlősgazdáknak ugyanúgy meggyűlt a baja a hajnali fagyokkal, ahogy...
Hiába füstöltek nyugaton, ott lettek a legnagyobb ... Amilyen szépen indult a szezon a gyümölcsösökben, olyan csúnya lett a folytatás. A múlt heti fagyok komolyan megtizedelték a leendő termést mind a gyü...