Dinnyegondok és fejlesztések

Sok országban okoznak termésgondokat a kedvezőtlen időjárási körülmények a dinnyetermelőknek, de jó és eredményes programok segítségével kevésbé nehéz ezeket átvészelni. Ausztráliában például illetéket kell fizetni a termesztőknek, a pénz pedig egy kutatás-fejlesztési alapba kerül. A spanyolországi fejlesztések világpiaci vezető szerepet hoztak, Kína pedig ugyancsak komoly innovációkkal támogatja a dinnyéző gazdákat.

A Freshplaza anyaga alapján a NAK számolt be róla, hogy Kínában az év elején komoly növényegészségügyi problémákkal küzdöttek a hűvös időjárás miatt. Ezért sok terméket dobtak el repedt hússal. Később a COVID-19 koronavírus-válság nehezítette a teljes zöldség- és gyümölcspiacot, így a dinnyéét is. A nyári szezont május elején, a megszokottnál két héttel korábban kezdték. Ebben az ütemben már jó minőségről és megfelelő terméseredményekről számoltak be, azonban a korlátozott értékesítési lehetőségek miatt az árak visszaestek.

A dinnyegondok megoldására a világ több nagy termesztőterületén találtak már ki jó megoldásokat és fejlesztéseket - képünk illusztráció
A dinnyegondok megoldására a világ több nagy termesztőterületén találtak már ki jó megoldásokat és fejlesztéseket – képünk illusztráció

A legnagyobb ázsiai országban kiemelten fontosnak tartják a fogyasztói igényekhez igazított fajtanemesítést. Csak az idén közel 50 új fajtát mutattak be, a cikk szerint ezek nagy része eddig jól is teljesít. A megfelelő fajtaszortiment kialakítása mellett a költséghatékonyság és látványosság elérése érdekében különböző kutatás-fejlesztési programokat folytatnak. Ilyen a csomagolásfejlesztés, az értékesítési csatornák bővítése és a márkaelemzés, ami náluk ma már a termelés elengedhetetlen része.

Ausztrália: illetékfizetés fejlesztésekre és növényegészségügyi célokra

Az ausztrál termelőket 2017 óta illetékfizetési kötelezettség terheli kifejezetten a dinnye kapcsán. A 20 t/év mennyiséget meghaladó értékesítés esetén fizetendő dinnyeilleték díja összesen 0,4 cent/kg (kb. 0,84 Ft/kg), melynek a legnagyobb része a dinnyére irányuló kutatási-fejlesztési alapba jut. A kutatást a termelői tulajdonban lévő Hort Innovation cég koordinálja, amely évente nagyjából 100 millió dolláros nagyságrendben végez és szervez kertészeti fejlesztési projekteket. Az illeték egy kisebb hányada a Plant Health Australia (PHA) növényegészségügyi kormányzati szervhez jut, amely többek között a biológiai növényvédelem kapcsán nyújt – az illetékért cserébe – tanácsadási szolgáltatást. A fejlesztési tervek egy része az exportpiacok felkutatása is, amit a COVID-19 koronavírus okozta nehézségek és idén elszenvedett természeti károk ellenére is igyekeznek bővíteni.

Franciaország: jól szervezett termelés, kezdődő sárgadinnye-szezon

Franciaország az egyik legnagyobb sárgadinnye-termelő Európában: körülbelül 14000 hektáron folyik csak az összhazai sárgadinnye-termelés. Június elejétől szeptember végéig látják el sárgadinnyével a piacot az ottani termelők. Több olyan jó gyakorlatot folytatnak, ami lehetővé teszi a hosszú távú tervezést és termelést. Ilyen például a Quercy dinnye, ami a Belfort-du-Quercy település és körzetében már 2004 óta földrajzi oltalom alatt áll. Átlagosan 5 hektáros gazdaságokban, összesen 76 gazda fogott össze, akik egymást erősítve meghatározott előírások szerint termelik és értékesítik a sárgadinnyét.

Ukrajna: egyre nagyobb tényező

Az elmúlt években nagyot fejlődött az ukrán dinnyetermelés és keleti szomszédunk komoly szereplővé vált az európai piacon. Az ukránok tavaly léptek először nagyobb tételekkel a német és osztrák piacokra, kifejezetten erre a célra fejlesztett fajtákkal. 10-12 kilogrammos átlagsúllyal, tartályládás csomagolásban célozták meg a vevőket. Az érdeklődés kimagaslóan nagy volt, ezért bíznak az idei szezonban, egyúttal a kapcsolatok megerősítésében.

Németország

A dél-német tartományokban az időjárás ma már lehetővé teszi, hogy egyes területeken görög-és sárgadinnyét is termeljenek. Ráadásul a német piacon egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság, így a hazai termékek is felértékelődnek. A legjobb fajták és megfelelő technológia kiválasztása érdekében többször is Spanyolországba utaztak tanulni, valamint egészen pontosan tudják, milyen különleges igényei vannak a német fogyasztóknak. Ma már vetőmag-kereskedők, -termelők és -értékesítő nagyvállalatok együttműködésben dolgoznak a minőségi termékek előállításán és értékesítésén, és az idei évben is nagyobb volumenben folytatják a termelést, mint korábban.

Spanyolország: hatalmas károkat okozott az időjárás

Az elmúlt évek és évtizedek spanyol fejlesztései, kormányzati törekvései és termelői együttműködései a termőterület bővülésén túl az exportpiacok hódításain is meglátszik. A spanyol dinnye évek óta nemzetközileg is népszerű szereplője a világpiacnak. Elsőként léptek a minőségi termelés útjára, majd a magszegény és a mini dinnye termelésének vezetőivé váltak. 2020-ban azonban olyan időjárási szélsőségek jelentkeztek, amikre még ott sem voltak felkészülve. Az áprilisi indulást a rossz kötődések okán a tervezettnél kisebb mennyiséggel tudták csak kezdeni, ráadásul a heves esőzések növényegészségügyi károkat és hibás termékeket (szakadt hús) eredményeztek. Ezeket a minőségi követelményeik szerint nem engedhették a piacra. Az ellátási nehézségek összességében magas árakat okoztak. Az első körös nehézségek után nagyon várták a júniusi második betakarítási hullámot, viszont Murciában az érés és betakarítás előtt álló területek nagy részét az elmúlt időszakban jégeső tépázta meg.

Komoly dinnyegondok

A jégeső visszafordíthatatlan károkat okozott: a termések még nem voltak megfelelő érettségi állapotban: sem méretben, sem ízben nem közelítik meg az elvárt spanyol minőséget. A termelők szerint nem csak a közel 8 ezer euró/ha (2,8 millió forint) beruházási költségük, de a várt haszon szerzésének a reménye is pillanatok alatt odalett. Van még azonban az országban dinnye, hiszen kora márciustól egészen október végéig képesek ellátni a piacaikat, de komoly szereplőként az őket ért károk bizonyosan hatással lesznek a dinnye-világpiacára, egyúttal az árakra is. A dinnyegondok idén súlyosabbak az átlagnál.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Timberlake dinnye Justin Timberlake énekesről neveztek el egy édes, kívül sárga, belül narancs színű dinnyefajtát Izraelben. Az egykori N'Sync tag, aki azóta fényes kar...
Csíkkal vagy csík nélkül – görögdinnyefajták... Csíkos, vagy egyszínű, magvas vagy magnélküli. Sokféle görögdinnyét termesztenek ma a gazdák, mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. Lássunk ...
Dinnyeszezon – még 2 hét! Két hét múlva indul az igazi magyar dinnyeszezon, 220-240 ezer tonna görögdinnyére számítanak idén. Magyarországon jelenleg körülbelül 5800 hektáron t...
Csíkkal vagy csík nélkül – görögdinnyefajták III.... Nagysikerű, görögdinnyékkel foglalkozó cikksorozatunkból még kimaradt néhány, ismertebb dinnyefajta. Ezeket szeretnénk most bemutatni Önöknek. Korai ...
Indul a dinnyeszezon, ellenőriz a NÉBIH A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a szezon indulásával fokozottan ellenőrzi a dinnyetermesztőket és árusokat. A tájékoztatás szerin...
A 2015-ös dinnyeszezon számokban A külföldit már lehet kapni, lassan a hazai görögdinnye is megjelenik a piacokon. Lássuk, mik a kilátások a dinnyetermesztőknek és a fogyasztóknak az ...