„Digitális istálló”, avagy hogyan digitalizálható a gazdaság

Ha valaki akadályokba ütközik, amikor megpróbálja digitalizálni a gazdaságát, előfordulhat, hogy különböző típusú eszközöket kell megvizsgálnia, ki kell alakítania saját hálózatát, és – ahogy az egyik techrajongó kanadai gazda fogalmaz – el kell kezdenie másképp gondolni az adattechnológiákra.

Jesse Hirsh, digitális stratéga, aki egy kisgazdaságban él, úgy véli, hogy az agrárszektor a digitális modernizáció egyik legjelentősebb akadályával szembesül. Ugyanakkor ez kínálja a legnagyobb lehetőségeket is.

El kell kezdeni másképp gondolni az adattechnológiákra (Fotó: Pixabay)

„Digitális istálló”

Szerinte a vidéki lakosoknak a számítógépes infrastruktúrára mint „digitális istállóra” kellene tekinteniük.

Akár önálló, akár szélesebb hálózatokhoz csatlakozik az interneten keresztül, a koncepció segíthet a gazdálkodónak abban, hogy elgondolkodjon az információk rendszerezésének és biztonságának módjain, és kreatívabb legyen a digitális eszközök használatakor.

A koncepció bármilyen digitális eszközre alkalmazható, a kommunikatív megfigyelő berendezésektől és a kis robotoktól a közösségi adatkészletekig.

Már léteznek a mezőgazdasági termelők tulajdonában lévő, lokalizált vezeték nélküli szélessávú hálózatok. Nincs ok arra, hogy más vállalkozás ne alkalmazzon hasonló megközelítést, még kisebb méretben sem.

Edge cloud computing

Alternatív megoldásként a gazdálkodók fontolóra vehetik a peremhálózati felhőmegoldást (edge cloud computing) is. Ennél a digitális információ az istállóban, a házban vagy a mezőn tárolódik, elkülönülve a hagyományos felhőtől. Hirsh szerint a peremhálózati felhőmegoldások lehetővé teszik a gazdák számára, hogy anélkül használhassák technológiájukat, hogy a lassú vagy szakadozó internetkapcsolat hátráltatná őket.

A gazdálkodók fontolóra vehetik a peremhálózati felhőmegoldást
A gazdálkodók fontolóra vehetik a peremhálózati felhőmegoldást
(edge cloud computing) is (Fotó: Pixabay)

Ne felejtsük el az alapvető monitorozásról!

Mivel a valós idejű visszajelzéseket továbbító rendszereket szélesebb körben használják, a hagyományosabb felügyeleti eszközök továbbra is hasznosnak bizonyulhatnak.

Valami olyan rém egyszerű dolog, mint az irodával összekötött, istállóban lévő kamera vagy a szemetes nedvességmérője nagyban hozzájárulhat a katasztrofális események megelőzéséhez, ugyanakkor időt takaríthat meg, mivel a személyes látogatásokra ritkábban lehet szükség.

És ha a felügyeleti eszközök képesek adatokat gyűjteni az idő múlásával, akkor azok felhasználásával lehet előre jelezni, hogy a problémák mikor fordulhatnak elő, nem pedig mikor – szó szerint – ég a ház…

 Drónok

Másfajta felügyeleti eszköz a drón. A tisztességes drón rengeteg elemző eszközzel bővíthető. A drón által összegyűjtött adatokat, bármi is legyen az, potenciálisan felhasználhatják más, a gazdaságban működő eszközök. „Tényleg csak tiszta repülés. A hordozható megfigyelés” – mondja Hirsh.

Az emelkedő árapály minden hajót felemel
Az emelkedő árapály minden hajót felemel (Fotó: Pixabay)

Együttműködés a szomszédokkal és közösségi partnerekkel

Nem szabad alábecsülni a szomszédokkal és más közösségi partnerekkel való együttműködés jelentőségét sem. Ez például elősegítheti az adatrendszerek finomítását, hogy gyorsabban tudják kezelni az adott terület kihívásait – az emelkedő árapály minden hajót felemel.

Bármennyire is meglepő, a közösségi média platformjai, mint a Twitter és a Twitch, maguk is rendkívül hatékony eszközök, amelyeket proaktívabban lehetne kihasználni. A gazdák ugyanis hagyományosan inkább a közvetlenül egymástól való tanulást részesítik előnyben, és csak azért, mert nem ugyanazzal a monitorral szemben foglalnak helyet, ez még nem jelenti azt, hogy ugyanaz nem történhet meg máshol is.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Házhoz jön a pénz Hamarosan kiírják a kkv-k versenyképességét javító új EU-pályázatokat. Október 2-án Zalaegerszegen a Pénz, de honnan? roadshow keretében Csepreghy Nán...
Augusztus 1-től indul az öntözésfejlesztési pályáz... Az öntözésfejlesztési pályázat módosulásának eredményeként 2016. július 6-a helyett augusztus 1-től lehet benyújtani a támogatási kérelmeket, mellyel ...
Úszó tehenészet Hollandiából Rotterdam eddig arról volt híres, hogy itt van Európa legnagyobb kikötője, sőt, a világ legnagyobb kikötője címet is csak a múlt század második felébe...
Erődöket építenek a tolvajok ellen a gazdálkodók... Sok gazdálkodó rémálma, hogy a nehezen megtermelt terményét, tenyésztett állatait valaki ellopja. Mivel ez sok országban probléma és van alapja a féle...
Új növényfajták kifejlesztésén dolgozik egy magyar... Új Európai Uniós projekt, az úgynevezett SolACE, indult a  víz- és tápanyaghiány okozta növénytermesztési nehézségek leküzdéséért, amiben jelentős rés...
673 millió forintos támogatás a mindennek ellenáll... Stressztoleráns zöldségfajok nemesítésére nyert 673 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivat...