„Digitális istálló”, avagy hogyan digitalizálható a gazdaság

Ha valaki akadályokba ütközik, amikor megpróbálja digitalizálni a gazdaságát, előfordulhat, hogy különböző típusú eszközöket kell megvizsgálnia, ki kell alakítania saját hálózatát, és – ahogy az egyik techrajongó kanadai gazda fogalmaz – el kell kezdenie másképp gondolni az adattechnológiákra.

Jesse Hirsh, digitális stratéga, aki egy kisgazdaságban él, úgy véli, hogy az agrárszektor a digitális modernizáció egyik legjelentősebb akadályával szembesül. Ugyanakkor ez kínálja a legnagyobb lehetőségeket is.

El kell kezdeni másképp gondolni az adattechnológiákra (Fotó: Pixabay)

„Digitális istálló”

Szerinte a vidéki lakosoknak a számítógépes infrastruktúrára mint „digitális istállóra” kellene tekinteniük.

Akár önálló, akár szélesebb hálózatokhoz csatlakozik az interneten keresztül, a koncepció segíthet a gazdálkodónak abban, hogy elgondolkodjon az információk rendszerezésének és biztonságának módjain, és kreatívabb legyen a digitális eszközök használatakor.

A koncepció bármilyen digitális eszközre alkalmazható, a kommunikatív megfigyelő berendezésektől és a kis robotoktól a közösségi adatkészletekig.

Már léteznek a mezőgazdasági termelők tulajdonában lévő, lokalizált vezeték nélküli szélessávú hálózatok. Nincs ok arra, hogy más vállalkozás ne alkalmazzon hasonló megközelítést, még kisebb méretben sem.

Edge cloud computing

Alternatív megoldásként a gazdálkodók fontolóra vehetik a peremhálózati felhőmegoldást (edge cloud computing) is. Ennél a digitális információ az istállóban, a házban vagy a mezőn tárolódik, elkülönülve a hagyományos felhőtől. Hirsh szerint a peremhálózati felhőmegoldások lehetővé teszik a gazdák számára, hogy anélkül használhassák technológiájukat, hogy a lassú vagy szakadozó internetkapcsolat hátráltatná őket.

A gazdálkodók fontolóra vehetik a peremhálózati felhőmegoldást
A gazdálkodók fontolóra vehetik a peremhálózati felhőmegoldást
(edge cloud computing) is (Fotó: Pixabay)

Ne felejtsük el az alapvető monitorozásról!

Mivel a valós idejű visszajelzéseket továbbító rendszereket szélesebb körben használják, a hagyományosabb felügyeleti eszközök továbbra is hasznosnak bizonyulhatnak.

Valami olyan rém egyszerű dolog, mint az irodával összekötött, istállóban lévő kamera vagy a szemetes nedvességmérője nagyban hozzájárulhat a katasztrofális események megelőzéséhez, ugyanakkor időt takaríthat meg, mivel a személyes látogatásokra ritkábban lehet szükség.

És ha a felügyeleti eszközök képesek adatokat gyűjteni az idő múlásával, akkor azok felhasználásával lehet előre jelezni, hogy a problémák mikor fordulhatnak elő, nem pedig mikor – szó szerint – ég a ház…

 Drónok

Másfajta felügyeleti eszköz a drón. A tisztességes drón rengeteg elemző eszközzel bővíthető. A drón által összegyűjtött adatokat, bármi is legyen az, potenciálisan felhasználhatják más, a gazdaságban működő eszközök. „Tényleg csak tiszta repülés. A hordozható megfigyelés” – mondja Hirsh.

Az emelkedő árapály minden hajót felemel
Az emelkedő árapály minden hajót felemel (Fotó: Pixabay)

Együttműködés a szomszédokkal és közösségi partnerekkel

Nem szabad alábecsülni a szomszédokkal és más közösségi partnerekkel való együttműködés jelentőségét sem. Ez például elősegítheti az adatrendszerek finomítását, hogy gyorsabban tudják kezelni az adott terület kihívásait – az emelkedő árapály minden hajót felemel.

Bármennyire is meglepő, a közösségi média platformjai, mint a Twitter és a Twitch, maguk is rendkívül hatékony eszközök, amelyeket proaktívabban lehetne kihasználni. A gazdák ugyanis hagyományosan inkább a közvetlenül egymástól való tanulást részesítik előnyben, és csak azért, mert nem ugyanazzal a monitorral szemben foglalnak helyet, ez még nem jelenti azt, hogy ugyanaz nem történhet meg máshol is.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Házhoz jön a pénz Hamarosan kiírják a kkv-k versenyképességét javító új EU-pályázatokat. Október 2-án Zalaegerszegen a Pénz, de honnan? roadshow keretében Csepreghy Nán...
Augusztus 1-től indul az öntözésfejlesztési pályáz... Az öntözésfejlesztési pályázat módosulásának eredményeként 2016. július 6-a helyett augusztus 1-től lehet benyújtani a támogatási kérelmeket, mellyel ...
Úszó tehenészet Hollandiából Rotterdam eddig arról volt híres, hogy itt van Európa legnagyobb kikötője, sőt, a világ legnagyobb kikötője címet is csak a múlt század második felébe...
Erődöket építenek a tolvajok ellen a gazdálkodók... Sok gazdálkodó rémálma, hogy a nehezen megtermelt terményét, tenyésztett állatait valaki ellopja. Mivel ez sok országban probléma és van alapja a féle...
Új növényfajták kifejlesztésén dolgozik egy magyar... Új Európai Uniós projekt, az úgynevezett SolACE, indult a  víz- és tápanyaghiány okozta növénytermesztési nehézségek leküzdéséért, amiben jelentős rés...
673 millió forintos támogatás a mindennek ellenáll... Stressztoleráns zöldségfajok nemesítésére nyert 673 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivat...