A zsíros és keményítőtartalmú hasábburgonya sokak által kedvelt étel, de egy friss kutatás kimutatta, hogy a gyakori fogyasztása negatív hatással lehet a mentális egészségre. Egy kínai kutatócsoport ugyanis azt találta, hogy a sült ételek, különösen a sült burgonya gyakori fogyasztása 12%-kal nagyobb szorongásos és 7%-os depressziós kockázatot jelent, mint azoknál, akik nem ettek sült ételeket.
A kapcsolat hangsúlyosabb volt a fiatal férfiak és a fiatalabb fogyasztók körében. A sült ételek az elhízás, a magas vérnyomás és más egészségügyi hatások ismert kockázati tényezői – jelent meg a PNAS folyóiratban.
A táplálkozással foglalkozó szakértők azonban azt is mondták, hogy az eredmények előzetesek, és nem feltétlenül világos, hogy a sült ételek okoztak-e mentális egészségügyi problémákat, vagy a depresszió vagy szorongás tüneteit tapasztaló emberek fordultak a sült ételek felé.
A tanulmányban 140 728 embert vizsgáltak mintegy 11 év alatt. Az első két évben depresszióval diagnosztizált résztvevők kizárása után összesen 8294 szorongásos és 12735 depressziós esetet találtak a sült ételeket fogyasztóknál, míg kifejezetten a sült burgonya esetében 2%-kal nőtt a depresszió kockázata.
A tanulmány azt is kimutatta, hogy azok a résztvevők, akik egynél több adag sült ételt fogyasztottak rendszeresen, nagyobb valószínűséggel kerültek ki a fiatalabb férfiak köréből.
Az egészségtelen és a helytelen táplálkozás ronthatja a hangulatot és a mentális egészségi állapot. Az új tanulmányban a kutatók azt sugallják, hogy az akrilamid, a sütési folyamat során képződő vegyi anyag , különösen a sült burgonyában, okolható a szorongás és a depresszió magasabb kockázatáért.
“A sült ételek egészségre gyakorolt hatása nagymértékben függ attól, hogy milyen ételt sütnek és milyen zsírt használnak a sütéshez” – mondta Willett, a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola epidemiológiai és táplálkozástudományi professzora e-mailben. „A burgonya aggodalomra ad okot a hangulatra gyakorolt esetleges hatásai miatt, mert nagymértékű vércukorszint-emelkedést, majd hormonális válaszokat generálhat ezekre a hullámzásokra.
Willett uyganakkor azt is megjegyezte, hogy az akrilamidot nem csak sütéssel állítják elő. Kávéban van, a babpörkölés miatt, és található a pirítósban is.
A kutatók rámutattak a depresszió és a szorongás előfordulásának világszerte tapasztalható közelmúltbeli növekedésére, 2020-ban pedig 27,6% -os , illetve 25,6%-os növekedést tapasztaltak. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a felnőttek több mint 5%-a szenved depresszióban világszerte, amint azt a dokumentum megjegyzi.