Csonthéjasokban, bogyósokban, szójában, paprikában, paradicsomban és szőlőben is használható a Pyregard rovarölőszer

Szükséghelyzeti felhasználási engedélyt kapott, így a Pyregard természetes piretrin hatóanyagú rovarölő készítmény felhasználható ökológiai és konvencionális termesztésű kultúrnövényekben. A szerrel az alma, cseresznye, meggy, kajszi, szilva, bogyós gyümölcs, szója, hajtatott és szabadföldi paradicsom, illetve hajtatott és szabadföldi paprika kultúrákban földi permetezéses kijuttatással 2021. augusztus 27-ig lehet védekezni a rovarok ellen. Sőt, szőlőben is használható amerikai szőlőkabóca ellen augusztus 12-ig.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal határozatban engedélyezte a Pyregard (gyártó: Cerrus SAS, Olaszország) rovarölő szer szükséghelyzeti forgalomba hozatalát és felhasználását. Ez Magyarország egész területén ökológiai és konvencionális termesztésű szőlő kultúrákban amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) ellen földi permetezéses kijuttatással 2021. április 30-tól 2021. augusztus 27-ig engedélyezett – írta a FruitVeB.

Többféle kultúrnövényben, így csonthéjasokban, bogyósokban, szójában, paprikában, paradicsomban és szőlőben is használható a Pyregard rovarölőszer szükséghelyzeti engedéllyel
Többféle kultúrnövényben, így csonthéjasokban, bogyósokban, szójában, paprikában, paradicsomban és szőlőben is használható a Pyregard rovarölőszer szükséghelyzeti engedéllyel

Felhasználható a termelők saját felelősségére:

Szőlőben amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) ellen növényvizsgálat alapján a lárvák és kifejlett alak ellen maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 800-1000 l/ha permetlével. Virágzó gyomnövényeket tömegesen látogató méhek jelenléte esetén a készítmény nem használható. Előírás szerinti felhasználás esetén az élelmezés-egészségügyi várakozási idő szőlőben 7 nap. 

A Pyregard használatakor fontos:
 • Vízi szervezetekre való veszélyesség: kifejezetten veszélyes
 • Méhveszélyesség: kifejezetten veszélyes
 • Méhveszélyesség kockázatbecslés alapján: kifejezetten kockázatos
 • Tűzveszélyességi besorolás: nem jelölésköteles

A Pyregard szükséghelyzeti forgalomba hozatalára és felhasználására kapott engedélyt Magyarország egész területén ökológiai és konvencionális termesztésű alma, cseresznye, meggy, kajszi, szilva, bogyósgyümölcs, szója, hajtatott és szabadföldi paradicsom, illetve hajtatott és szabadföldi paprika kultúrákban is.

Ezt földi permetezéses kijuttatással 2021. április 15-től 2021. augusztus 12-ig tehetik meg a termelők az előírások betartásával.

A Pyregard (40 g/l piretrin) rovarölő permetezőszer felhasználható a termelők saját felelősségére:

 • Cseresznyében, meggyben Drosophila suzukii ellen a kezeléseket előrejelzés alapján a zsendült termés kialakulásakor 0,75 l/ha dózisban 650-800 l/ha permetlével kell elvégezni. Rhagoletis cerasi, Rhagoletis cingulata ellen virágzás után sárgalappal végzett előrejelzés ismeretében 0,75 l/ha dózisban 800-1000 l/ha permetlével kell kijuttatni.
 • Kajsziban, szilvában kártevő molyok, levéltetvek, levélbolha ellen rajzásvizsgálat ismeretében maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 800-1000 l/ha permetlével szükséges kipermetezni.
 • Almában Anthonomus pomorum ellen a bogarak betelepedésekor virágzás előtt és virágzás után lehet a permetezéseket elvégezni maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 800-1000 l/ha permetlével. Virágzó almában kezelések végzése tilos! 
 • Bogyósgyümölcsben Drosophila suzukii ellen a kezeléseket előrejelzés alapján maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 650-800 l/ha permetlével kell elvégezni.
 • Hajtatott és szabadföldi paradicsomban ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) és zöld vándorpoloska (Nezara viridula) ellen a kezeléseket előrejelzés alapján maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 500-800 l/ha permetlével kell elvégezni.
 • Hajtatott és szabadföldi paprikában ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys), zöld vándorpoloska (Nezara viridula) és levéltetvek ellen a kezeléseket előrejelzés alapján maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 500-800 l/ha permetlével kell elvégezni.
 • Szójában molyok, levéltetvek ellen a kezeléseket előrejelzés alapján maximum 2 alkalommal 0,75 l/ha dózisban 300-500 l/ha permetlével kell elvégezni.
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap

Előírás szerinti felhasználás esetén élelmezés-egészségügyi várakozási idő almában, cseresznyében és meggyben 7 nap, kajsziban és szilvában 3 nap, bogyós gyümölcsben 3 nap, szójában 3 nap, paprikában és paradicsomban 3 nap. A két engedélyokirat erre a hivatkozásra kattintva tölthető le: szőlő, valamint egyéb kultúrák vonatkozásában.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Feltörőben az azonnali üzletkötések Azonnali üzletkötések - Magro.hu Alig telt el egy hét azóta, hogy Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, a kelet felé való mezőgazdasági nyitásr...
Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Komoly károkat okozhat a szőlőkben az aranyszínű s... Komoly károkat okozhat a szőlőkben az idén az aranyszínű sárgaság, mert a betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca - a többi kártevőhöz hasonlóan - á...
A mennyei paradicsom Folyamatosan nő a paradicsom szerepe a zöldségkereskedelemben szerte a világon. Ez az a növény, amiből a legtöbb fogy a zöldség-gyümölcs kategórián be...
Felhívás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésr... Mi az a szőlőkabóca? Hogyan tud ellene hatékonyan védekezni? A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Iga...
Légi permetezést rendeltek el Zalában a veszélyes ... Múlt héten hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága az amerikai szőlők...