Csökkent a sertés, emelkedett a tojás ára

Mind az Európai Unió teljes területén, mind hazánkban csökkent a sertéshús ára 2015 augusztusában az egy évvel korábbihoz képest. Hogyan alakult a baromfi ára és mi a helyzet a tojáspiacon?

Az Európai Unióban az „R3” kereskedelmi osztályú fiatal bika vágóhídi ára 3,75 euró/kilogramm hasított hideg súly volt augusztusban, 4,1 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. A tehén („O3”) ára 3,6, míg az üsző („R3”) ára 4,6 százalékkal emelkedett. Az unió 5,8 százalékkal több élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2015 első félévében, mint 2014 azonos időszakában.

Az AKI adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 16 százalékkal nőtt, míg élőmarha-importja 9 százalékkal csökkent a 2015. január–június közötti időszakban a 2014. január–júniusihoz képest. A marhahúsexport 9 százalékkal esett, ugyanakkor a marhahúsimport 6 százalékkal nőtt.

A fiatal bikák vágóhídi belépési ára emelkedett, míg a termelői ára csökkent
A fiatal bikák vágóhídi belépési ára emelkedett, míg a termelői ára csökkent

 

A fiatal bika termelői ára 2 százalékkal nőtt 2015 augusztusában az előző év hasonló hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára pedig 3 százalékkal, a vágóüszőé 7 százalékkal emelkedett ugyanebben az összehasonlításban.

Az „E” kereskedelmi osztályú sertés vágóhídi ára 1,43 euró/kilogramm volt az Európai Unióban, augusztusban. Ez az ár 13,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

Németországban a szerződéses- és a felvásárlási ár 1,48 euró/kilogramm hasított súly volt a 38. héten. Az unióban meghatározó szerepet betöltő vállalatok 6 százalékkal csökkentették az áraikat az egy évvel korábbiakhoz képest.

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió 3,6 százalékkal több sertéshúst (1,4 millió tonna) értékesített a nemzetközi piacon 2015 első félévében, mint egy évvel korábban. Az adatok alapján hazánk élősertés-kivitele 35 százalékkal csökkent, míg a behozatal 38 százalékkal emelkedett 2015 első 6 hónapjában. Az AKI adatai szerint a vágósertés termelői ára 439 forint/kilogramm hasított meleg súly volt augusztusban, ami 14 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Emelkedett az egész csirke uniós átlagára
Emelkedett az egész csirke uniós átlagára

 

A csökkenő sertésárakkal párhuzamosan az Európai Bizottság adatai szerint minimálisan emelkedett az egész csirke uniós átlagára. 2015 augusztusában 194,08 euró/100 kilogramm volt az egész csirke ára. Az EU baromfihús exportja nem változott 2015 első felében, 714 ezer tonna körül alakult.

Magyarország baromfihús-importja 36 százalékkal, míg az export 2 százalékkal csökkent az AKI adatai szerint 2015 első 6 hónapjában. A vágócsirke termelői ára 262 forint/kilogramm volt augusztusban, ami 5 százalékos csökkenést jelent a 12 hónappal korábbihoz képest.

Az Európai Unióban az étkezési tojás 132,4 euró/100 kilogramm volt átlagosan 2015 augusztusában. Ez 8,3 százalékos áremelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Hazánkban az étkezési tojás értékesítési ára 22,53 forint/db volt augusztusban, 7,2 százalékkal több, mint 2014-ben.

Forrás: AKI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A sertéshúsok piacának alakulása 2014 első negyedé... Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) prognózisa szerint 2014-ben mintegy 1 százalékkal 116 millió tonnára nőhet a világ sertéshúste...
6 százalékkal nőtt a vágósertés termelői ára... Mintegy 6 százalékkal magasabb volt a vágósertés termelői ára hasított súlyban Magyarországon 2014. júniusában mint egy évvel korábban, így elérte az ...
Bulgária lehet az új piaca a magyar sertéshúsnak... Bulgária lehet az új piaca a magyar sertéshúsnak, mivel a balkáni ország nem önellátó sertéshúsból - mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakm...
Sertéshús-előállítás az Európai Unióban és Magyaro... Cikkünkből kiderül, hogy mennyi sertéshúst állítanak elő az Európai Unió területén, illetve hogy Magyarországon hogyan alakul a sertéshús-export és im...
Olcsó a hízó Szerbiában! Évek óta nem volt ilyen alacsony Szerbiában a hízósertés ára, mint az idei év elején. Jelenleg 255-270 forintnak megfelelő dinárért adják a hízókat ki...
Sertéstartás – megéri? A kérdésre nem egyszerű a válasz, több tényező is komolyan befolyásolhatja a sertéstartás sikerességét. Így mielőtt belevágnánk, jól meg kell gondolnu...