Csökkent a friss tej áfája, de mi is az a friss tej

A nemrég hatályba lépett áfacsökkentés hatására a kiskereskedelmi láncok polcain átlagosan 10 százalékkal lett olcsóbb a friss tej ára. A vásárlói félreértéseket eloszlatandó, most kiderül, hogy mi minősül friss tejnek, és hogy milyen hozadékai várhatók az áfa mérséklésének, vagy hogy mitől fehéredne tovább a tejágazat.

A korábbi 18-ról 5 százalékra csökkent január 1-jével a friss tej áfája, ami – a Tejterméktanács-tag kiskereskedelmi láncok esetében – teljes egészében továbbadásra került a fogyasztók felé.

Ez a csökkentés azonban – oszlatta el az általános fogyasztói félreértést a hirado.hu megkeresésére Harcz Zoltán, a terméktanács igazgatója – nem vonatkozik az UHT és ESL tejre. A sűrített, illetve cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékek is kiesnek az áfacsökkentett termékkörből.

72 fok, 15 másodperc

A „friss” jelző fogyasztói tej esetében kizárólag 72 Celsius fok hőmérsékleten 15 másodpercig, vagy ezzel egyenértékű hőkezeléssel pasztőrözött tejre használható – további előírás, hogy a foszfatázpróbának negatívnak, a peroxidáz-próbának pozitívnak kell lennie. A friss tej a kiskereskedelmi láncok hűtőpultjaiban általában elérhető – részletezte a szakember.

A friss tej forgalma minimális a hazai boltokban, inkább az UHT tejet veszik a vásárlók
A friss tej forgalma minimális a hazai boltokban, inkább az UHT tejet veszik a vásárlók

 

A hazai tejfogyasztás mintegy 80 százalékát jelenleg az UHT (ultramagas hőmérsékleten kezelt tartós) és az ESL (Extend Shelf Life, kiterjedt eltarthatósági idejű) tejek teszik ki – tette hozzá –, tehát az összfogyasztás mintegy 20 százalékában jelenhet meg a várható fogyasztásnövekedés haszna a termelőknél.

Felkészül: túró, tejföl

Hiteles forgalomnövekedési adatokról még nem tudott beszámolni a Tej Terméktanács ügyvezetője, azt azonban hangsúlyozta, hogy a továbbiakban fontosnak tartanák például a túró és a tejföl, később pedig a vaj és a félkemény sajtok áfatartalmának csökkentését is. A túró és a tejföl szinte kizárólag jó minőségű hazai nyerstejből készül, ráadásul Magyarországon kerül feldolgozásra, értékesítésre és elfogyasztásra is – hívta fel a figyelmet.

Az „input” még 27 százalékos

Harcz Zoltán szerint ebben az időszakban átmeneti likviditási problémát jelenthet a tejtermelők számára, hogy az úgynevezett „input” szükségleteiket (takarmány, energia, gyógyszerek, gépek stb.) változatlanul 27 százalékos áfával szerzik majd be, ám az összes általuk értékesített nyerstej után csak 5 százalékos áfa-bevételük lesz.

Ne Magyarország legyen a „szemetesláda”

A terméktanács feladatai közé sorolta Harcz Zoltán a feketegazdaság és a tisztességtelen piaci szereplőkkel szembeni fellépést, valamint az áringadozások tompítását is.

A tervek szerint a jövőben a sajt áfája is csökkenhet
A tervek szerint a jövőben a sajt áfája is csökkenhet

 

A piacvédelem, piacszerzés is elsődleges feladat. Ehhez el kell érni, hogy uniós túltermelés esetén ne Magyarország legyen a „szemetesláda” – mondta.

Fazekas Sándor: más alapvető élelmiszer áfája is csökken

A friss tej áfacsökkentésével együtt a baromfihúsé és a tojásé 27-ről 5 százalékra mérséklődött, az éttermi vendéglátás áfája pedig 27-ről 18 százalékra csökkent.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 műsorában megerősítette, hogy a kereskedelmi láncoknál érzékelhető az áfacsökkenésből eredő ármérséklődés.

Hozzátette: a továbbiakban áfacsökkentés várható más alapvető élelmiszereknél is, mint például a kenyér, a péksütemény, a zöldségfélék vagy a hal.

Forrás: hirado.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Áfa-csökkentést javasol a tejágazatban a NAK és a ... Az általános forgalmi adó (áfa) egy számjegyűre való, 27 százalékról 10 százalék alá csökkentését javasolta a tejágazatról tartott legutóbbi egyezteté...
Marhahús és tej az Európai Unióban Az élő marha kereskedelem intenzitása és a nyerstej ára is csökkent Magyarországon. Cikkünkből megtudhatják továbbá, hogy mennyibe kerül a marhahús az...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Tej és tejtermékek értékesítési ára az EU-ban... Mai tejpiaci elemzésünkből kiderül, hogyan alakulnak a tej és tejtermékek értékesítési árai az Európai Unión belül. Az árakat az egyszerűség kedvéért ...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...