Csökkenő húsárak jellemzik Európát

Az Európai Unió önellátása jelentősen javult sertéshús szempontjából. Sőt, közben az árak is csökkentek. A baromfihús követte a sertéshús trendjét, miközben a magyar élőmarha ágazat erősödésbe kezdett.

Tovább csökken a sertés ára Magyarországon

2016 januárjában 1,27 euró/kilogramm volt hasított hideg súlyban a sertés vágóhídi belépési ára, ami 2,1 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Eközben a lipcsei árutőzsdén a sertés márciusi és az áprilisi jegyzése stagnált 2016 6. hetében.

A németországi szerződéses és a Tönnies felvásárlási ára megegyezett ugyanebben az időszakban, 1,31, euró/kilogramm hasított súly áron kereskedtek a sertéssel. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vágóhidak átlagosan 1,4 százalékkal csökkentették áraikat a megfigyelt időszakban az előző év azonos időszakához képest.

A hivatalos adatok szerint 2015 első 11 hónapjában az unió 6,3 százalékkal több (összesen 2,87 millió tonna) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon, mint egy évvel korábban. Önellátásban is jobban teljesített a közösség, mint 2014-ben, 3 százalékkal csökkent tavaly a közösség sertésimportja.

Tovább esik a sertéshús ára Magyarországon
Tovább esik a sertéshús ára Magyarországon

 

Hazánkban épp fordítva alakult a sertéspiac. Az élősertés kivitele 36 százalékkal csökkent, míg a behozatal 19 százalékkal emelkedett 2015 első 11 hónapjában 2014 azonos időszakához képest. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 2 százalékkal nőtt, míg a sertéshúsimport 6 százalékkal csökkent. 2016 januárjában a vágósertés termelői ára 399 forint/kg volt hasított meleg súlyban Magyarországon, ami 6 százalékos csökkenést jelent 2015-höz képest.

A sertést követi a baromfihús ára

A sertéshez hasonlóan az egész csirke ára is csökkent, 2016 januárjában. 179,08 euro/100 kg volt az uniós átlagár, ami 3,4 százalékos csökkenést jelent 2015 azonos időszakához képest. Csökkenés volt érezhető az unió baromfihúsexportjában is 2015-ben, ugyanis 1 százalékkal kevesebb termék került külpiacra, mint 2014-ben. Eközben az import nem változott jelentősen, 796 ezer tonna baromfihúst hoztak be a közösségbe.

A KSH adatai szerint Magyarország baromfihúsimportja 31 százalékkal, baromfihúsexportja 2,3 százalékkal csökkent 2015 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágó- csirke termelői ára 255,65 forint/kilogramm volt 2016 januárjában, ami 3 százalékkal múlta alul az előző év azonos hónapjának átlagárát.

Erősödik a hazai élőmarha ágazat

Az EU-ban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 3,78 euró/kilogramm volt hasított hideg súlyban 2016 januárjában, nem változott számottevően az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A tehén „O3” ára sem módosult, míg az üsző „R3” ára 2,5 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban.

A KSH adatai szerint Magyarország élőmarhaexportja 31 százalékkal, élőmarha-importja 12 százalékkal nőtt a 2015. január-november közötti időszakban a 2014. január–novemberihez képest.

Nagyot lépett előre a hazai élőmarha ágazat
Nagyot lépett előre a hazai élőmarha ágazat

 

Az AKI PÁIR adatai szerint a fiatal bika termelői ára 6 százalékkal, 785 forint/kilogrammra emelkedett hasított meleg súlyban 2016 januárjában az előző év hasonló hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára 1,2 százalékkal, a vágóüszőé 5,5 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban.

Forrás: AKI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A sertéshúsok piacának alakulása 2014 első negyedé... Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) prognózisa szerint 2014-ben mintegy 1 százalékkal 116 millió tonnára nőhet a világ sertéshúste...
6 százalékkal nőtt a vágósertés termelői ára... Mintegy 6 százalékkal magasabb volt a vágósertés termelői ára hasított súlyban Magyarországon 2014. júniusában mint egy évvel korábban, így elérte az ...
Bulgária lehet az új piaca a magyar sertéshúsnak... Bulgária lehet az új piaca a magyar sertéshúsnak, mivel a balkáni ország nem önellátó sertéshúsból - mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakm...
Sertéshús-előállítás az Európai Unióban és Magyaro... Cikkünkből kiderül, hogy mennyi sertéshúst állítanak elő az Európai Unió területén, illetve hogy Magyarországon hogyan alakul a sertéshús-export és im...
Jó hír a baromfihúst kedvelőknek Jól alakul a baromfihús piaca, köszönhetően a magas sertés- és marhahús áraknak. Az alacsony takarmányozási költség és a magas kereslet hatására továb...
Sertéstartás – megéri? A kérdésre nem egyszerű a válasz, több tényező is komolyan befolyásolhatja a sertéstartás sikerességét. Így mielőtt belevágnánk, jól meg kell gondolnu...