Csökkenő állati termék árak jellemezték az év végét

Sertés, baromfi, tojás. Bármelyikről beszélünk, egyaránt csökkent az áruk 2015 végén a 2014-es árakhoz képest. Mekkora volt az árcsökkenés az Európai Unióban és mekkora volt Magyarországon? Cikkünkben megtalálhatja a válaszokat.

2015 novemberének végén az ,,E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,32 euró/kg hasított súly volt, ami 6 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi árakhoz képest.

Németországban a szerződéses ár és a Tönnesi felvásárlási ár 1,25 euró/kg hasított súly volt, ezzel szemben a West Fleisch 1,23 euró/kg hasított súly áron vásárolta fel a sertéseket. Átlagosan elmondható, hogy az unió szempontjából fontos vágóhidak 5 százalékkal mérsékelték áraikat 2015 végére az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Unió külkereskedelme is jól alakult 2015-ben e téren. Az adatok szerint 2,2 millió tonna sertéshúst értékesített az unió a nemzetközi piacokon 2015 első 9 hónapjában, ami 6 százalékos emelkedést jelentett a 2014-es mennyiséghez képest. Közben a sertéshús importja 1 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.

Tovább csökkent a vágósertés felvásárlási ára az Európai Unióban
Tovább csökkent a vágósertés felvásárlási ára az Európai Unióban

 

A KSH adatai szerint Magyarország élősertéskivitele 37 százalékkal esett, míg élősertés-behozatala 24 százalékkal emelkedett 2015 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 2 százalékkal nőtt, míg a sertéshúsimport 7 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban.

Az AKI PÁIR adatai szerint a vágósertés termelői ára 406 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2015 novemberében, 7 százalékkal mérséklődött egy év alatt.

Csökkent a csirke és a tojás ára

Az Európai Bizottság adatai szerint az egész csirke uniós átlagára 181,30 euró/100 kilogramm volt 2015 novemberében, ez 1,4 százalékos csökkenést jelentett az előző év azonos időszakához képest. Az EU baromfihúsexportja (1 millió tonna) 2,1 százalékkal csökkent 2015 első kilenc hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A KSH adatai szerint Magyarország baromfihúsimportja 34 százalékkal, baromfihúsexportja 3 százalékkal csökkent 2015 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

A vágócsirke ára továbbra is lejtmenetben...
A vágócsirke ára továbbra is lejtmenetben…

 

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke termelői ára 260 forint/kilogramm volt 2015 novemberében, 4 százalékkal múlta alul az előző év azonos hónapjának átlagárát.

Az Európai Bizottság adatai szerint az étkezési tojás átlagára 126,92 euró/100 kilogramm volt 2015 novemberében. Ez 5 százalékos árcsökkenést jelentett az egy évvel korábbi árakhoz képest. Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi értékesítési ára 22,62 forint/darab volt 2015 novemberében, 1,5 százalékkal mérséklődött a 2014. novemberi átlagárhoz viszonyítva.

Forrás: AKI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Csökkentek a termelői árak, korán lesz a gyümölcss... Több száz millió forint került kifizetésre az elmúlt héten is; előbb szedhető majd a meggy, cseresznye; nőhet a haltermelés; kitiltják az agresszív nö...
Hogyan alakult a tojás és egész csirke ára a 20. h... Az EU Bizottság publikálta legfrissebb, a 20. hétről szóló összehasonlító adatait az étkezési tojás- és az egész csirke értékesítési áráról. Ezek ala...
A sertéshúsok piacának alakulása 2014 első negyedé... Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) prognózisa szerint 2014-ben mintegy 1 százalékkal 116 millió tonnára nőhet a világ sertéshúste...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi gyümölcsök brut... Cikkünkben a debreceni, kecskeméti, miskolci és szegedi nagybani piacok 22. heti árait vesszük górcső alá. Néhány esetben, jelentős különbségek vannak...
6 százalékkal nőtt a vágósertés termelői ára... Mintegy 6 százalékkal magasabb volt a vágósertés termelői ára hasított súlyban Magyarországon 2014. júniusában mint egy évvel korábban, így elérte az ...
Bulgária lehet az új piaca a magyar sertéshúsnak... Bulgária lehet az új piaca a magyar sertéshúsnak, mivel a balkáni ország nem önellátó sertéshúsból - mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakm...