A családfő, Jules Dervaes jó 30 éve kezdett gazdálkodni azért, hogy háztájiban termelt és természetes körülmények között előállított élelmiszereket fogyasztva, környezettudatos életvitellel mutassa meg a világnak az önellátás és a fenntarthatóság lehetséges útját. A csodatanya ráadásul városi környezetben valósult meg.
Csodatanya a városban: önfenntartó, sőt, még piacra is termel
Az amerikai gazda a főiskola elvégzése után a 70-es években Új-Zélandra települt, majd a 80-as évek elején tért vissza az Egyesült Államokba.
1984-ben költözött Kaliforniába, ahol néhány évvel később Pasadena városában három gyermekével együtt kezdett bele az önellátásba. A tanya azóta évről évre jobb eredményeket produkál – írja a Collective Evolution című magazinra hivatkozva a 24.hu cikke.
Környezettudatos és önellátó életet él az apa és három gyermeke. A gazda a Foodtank magazinnak így nyilatkozott:
2001-ben úgy döntöttünk, hogy dokumentáljuk is, mennyit termelünk, miből és mennyit takarítunk be, milyen eredményeket hoznak önellátási erőfeszítéseink. Az idő múltával és a számok láttán folyamatos fejlődést tapasztaltunk. Ekkor elhatároztuk, hogy weboldalt készítünk, hogy az érdeklődők is nyomon követhessék gazdálkodásunkat és az életünket.
Az urbanhomestead.org portálon naprakész információkat találni a kisvárosi minifarmról, melynek szinte minden négyzetcentiméterét kihasználják. Mintegy 400 fajta növényt – köztük gyógynövényeket – termesztenek, tyúkokat, kacsákat, kecskéket tartanak és saját méhészetük van. Komposztálnak, biodízelt állítanak elő, megújuló energiákat használnak. Adataik szerint a család 2015-ben 2720 kg élelmiszert termelt meg a 400 négyzetméteres birtokán.
“Olyan szakmai műhely a miénk, amely inspirálni szeretne családokat és közösségeket az önellátó gazdálkodásra, melynek keretében megtanulják, hogyan lehet hatékonyan kihasználni a teret. Ezzel népszerűsítjük a tudatos fogyasztói magatartást, a helyi termelők megbecsülését és a megújuló energiák hasznosítását, továbbá a környezetünk felelős megóvását”
– mondta a családfő.
Dervaesék örülnek követőik minden kis lépésének, mert azt gondolják: együttesen lehet nagyot alkotni. Megmutatva a világnak, hogy nem minden kicsi, ami kicsinek látszik. Így a pasadenai csodafarm 400 négyzetméteres kertje sem.
Az apa nagyon büszke arra, hogy projektjének 3 gyermeke is tevékeny részese
Az internet segítségével a gazdaság ma már egy nagy közösség. Weboldalukon rendszeresen tájékoztatják olvasóikat a kertművelési technikákról, az energiatakarékosságban elért eredményeikről. Barkácstippeket adnak és recepteket tesznek közzé.
A Dervaes család élelmének 90 százalékát saját kertjében termeli meg. Ezzel számításaik szerint évente mintegy 75 ezer dollárt spórolnak meg. Sőt, a helyi termelői piacra is jut a termésből, ez körülbelül 20 ezer dollárral gazdagítja a család pénztárcáját.
Ha kíváncsi az ökogazdálkodás támogatáshoz kapcsolódó tudnivalókra, kattintson ide és olvassa el korábbi cikkünket!