Csodatanya a város közepén 400 négyzetméteren

A családfő, Jules Dervaes jó 30 éve kezdett gazdálkodni azért, hogy háztájiban termelt és természetes körülmények között előállított élelmiszereket fogyasztva, környezettudatos életvitellel mutassa meg a világnak az önellátás és a fenntarthatóság lehetséges útját. A csodatanya ráadásul városi környezetben valósult meg.

Csodatanya a városban: önfenntartó, sőt, még piacra is termel

Az amerikai gazda a főiskola elvégzése után a 70-es években Új-Zélandra települt, majd a 80-as évek elején tért vissza az Egyesült Államokba.

Jól működik a csodatanya az amerikai városban - Fotó: Pixabay, RitaE - illusztráció
Jól működik a csodatanya az amerikai városban – Fotó: Pixabay, RitaE – illusztráció

1984-ben költözött Kaliforniába, ahol néhány évvel később Pasadena városában három gyermekével együtt kezdett bele az önellátásba. A tanya azóta évről évre jobb eredményeket produkál – írja a Collective Evolution című magazinra hivatkozva a 24.hu cikke.
Környezettudatos és önellátó életet él az apa és három gyermeke. A gazda a Foodtank magazinnak így nyilatkozott:

2001-ben úgy döntöttünk, hogy dokumentáljuk is, mennyit termelünk, miből és mennyit takarítunk be, milyen eredményeket hoznak önellátási erőfeszítéseink. Az idő múltával és a számok láttán folyamatos fejlődést tapasztaltunk. Ekkor elhatároztuk, hogy weboldalt készítünk, hogy az érdeklődők is nyomon követhessék gazdálkodásunkat és az életünket.

Az urbanhomestead.org portálon naprakész információkat találni a kisvárosi minifarmról, melynek szinte minden négyzetcentiméterét kihasználják. Mintegy 400 fajta növényt – köztük gyógynövényeket – termesztenek, tyúkokat, kacsákat, kecskéket tartanak és saját méhészetük van. Komposztálnak, biodízelt állítanak elő, megújuló energiákat használnak. Adataik szerint a család 2015-ben 2720 kg élelmiszert termelt meg a 400 négyzetméteres birtokán.

“Olyan szakmai műhely a miénk, amely inspirálni szeretne családokat és közösségeket az önellátó gazdálkodásra, melynek keretében megtanulják, hogyan lehet hatékonyan kihasználni a teret. Ezzel népszerűsítjük a tudatos fogyasztói magatartást, a helyi termelők megbecsülését és a megújuló energiák hasznosítását, továbbá a környezetünk felelős megóvását”

– mondta a családfő.

Dervaesék örülnek követőik minden kis lépésének, mert azt gondolják: együttesen lehet nagyot alkotni. Megmutatva a világnak, hogy nem minden kicsi, ami kicsinek látszik. Így a pasadenai csodafarm 400 négyzetméteres kertje sem.

Az apa nagyon büszke arra, hogy projektjének 3 gyermeke is tevékeny részese

Az internet segítségével a gazdaság ma már egy nagy közösség. Weboldalukon rendszeresen tájékoztatják olvasóikat a kertművelési technikákról, az energiatakarékosságban elért eredményeikről. Barkácstippeket adnak és recepteket tesznek közzé.

A Dervaes család élelmének 90 százalékát saját kertjében termeli meg. Ezzel számításaik szerint évente mintegy 75 ezer dollárt spórolnak meg. Sőt, a helyi termelői piacra is jut a termésből, ez körülbelül 20 ezer dollárral gazdagítja a család pénztárcáját.

Ha kíváncsi az ökogazdálkodás támogatáshoz kapcsolódó tudnivalókra, kattintson ide és olvassa el korábbi cikkünket!

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Biogazdaság vagy ökogazdaság? Mi a különbség a bio, az öko és az organikus jelzővel ellátott termények, zöldségek, gyümölcsök között? Ha valakinek biogazdasága van, az egyben ökoga...
Üzletemberből biogazda Több hektáros biogazdaság, egy sikeres bisztró és egy biopiac, hajnali ötös kelés. Jól hangzik? Járosi Tamás négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy buda...
Ökotermés: néhány ötletes növény Februárban a kertészkedő ember valamelyik hosszú estén leül az asztala mellé és összeírja, hogy milyen anyagokra, eszközökre lesz szüksége, ha az időj...
Így változik a zöldítés támogatás! Az EU mezőgazdasági fő vonulatába tartozik az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás, másként biogazdálkodás. 2016. január 1-jétől indul újra az ökológiai ...
Ökológiai támogatás – Mennyit kaphatok? A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg idén egyelőre „csak” mintegy 51,6 milliárd forint. Nézzük meg, hogy az egyes támogatható terüle...
Ökogazdálkodás támogatás kérdezz-felelek November 7-től már be lehet nyújtani a pályázatokat az AKG és ökogazdálkodás támogatásra. Ennek ellenére az érdeklődők körében még mindig sok a nyitot...