Csináljon milliomost az unokáiból ezzel a befektetéssel

Évi több millió forintnyi passzív jövedelem, állami támogatás és minimális munka – ezek jellemeznek egy jó üzleti lehetőséget. A mezőgazdaságban most akad ilyen és a jelenlegi pénzügyi hozamok sem nagyon tudják megverni. Ez a szarvasgomba-termesztés.

Még a banki hozamok sem produkálnak úgy, mint egy szarvasgombaerdő – vélik szakértők. Ez azzal magyarázható, hogy az átlagos mezőgazdasági területek után származó bevételek 10-20-szorosát is meg lehet keresni vele. A szarvasgomba-termesztés 1-2 millió forintot is hozhat hektáronként.

A szarvasgomba-termesztés most az egyik legjobb üzlet (Fotó: Pixabay)

Ha megfelelőek a talajviszonyok (középkötött, humuszos, jó vízgazdálkodású, semleges kémhatású, gyengén meszes területeken), és szarvasgombás szaporító anyagot telepítünk, az erdő 8-10 év múlva szarvasgombát termel, akár ötven-száz évig. Ráadásul most három és fél millió forint, százszázalékos vissza nem térítendő támogatással segítik a tevékenységet a Vidékfejlesztési Programban. A kezdéshez kell tehát egy szabad földterület és némi önerő, de nézzük a költségeket.  

Egy hektár termőföld országos átlagára 1,4 millió forint az Erste Bank Agrár Kompetencia Központja Agrárhorizont című kiadványa szerint. A területek ára persze országrészenként és megyénként nagyon különböző lehet. Tolnában például 2,25 millió forintért, míg Nógrád megyében már 700 ezer forintért hozzá lehet jutni egy hektárhoz.

Aki szarvasgomba termesztésbe fogna, először is meg kell bizonyosodnia, alkalmas-e a kiválasztott terület a telepítésre egyáltalán. Ehhez szükség van egy erdőmérnökre és egy szarvasgomba-szakértőre. Amennyiben a  szakvélemény pozitív, elkészíthető és a területileg illetékes erdészeti hatósághoz benyújtható az erdőtelepítési terv. Ennek az átfutási ideje hozzávetőlegesen 2,5 – 3 hónap. A költségei pedig nagyjából 300 ezer forintot tesznek ki.

A megszerzett erdőtelepítési engedéllyel lehet pályázni az utófinanszírozású állami támogatásra. Ha megkaptuk a támogatói okiratot, két évünk van az erdőtelepítésre, és csak utána igényelhető a kifizetés. A támogatható minimális területméret egyébként 0,5 hektár koronavetülettel együtt.

A szarvasgombával oltott csemeték ára körülbelül 1500-2000 forint. Ha valaki vállalja legalább 538 darab, szarvasgombával oltott csemete ültetését, 3225 euro, vagyis mintegy 1 millió forint támogatást igényelhet.  Dönthetünk viszont úgy is, hogy szarvasgombával kezelt makkot telepítünk, ez hektáronként 500 ezer forintból kijön.

Az erdő ápolásának is vannak költségei, viszont a 2019. június 30-ig meghosszabbított pályázat keretén belül erre is kaphatunk támogatást. A telepítés után 11 éven keresztül úgynevezett ápolási támogatás gyanánt évi 241 eurot, 75 ezer forintot folyósítanak, és évente 79 eurót, vagyis 24500 forintot is kaphatunk a kieső jövedelem pótlására.

Még akár a kerítés vagy a villanypásztor költségeire is igényelhető támogatás. Előbbire maximum 504 euro, vagyis 156 ezer forint, utóbbira maximum 216 euro, vagyis 67 ezer forint.

Az egész tevékenység egyik nehézsége, hogy az első szarvasgombák csak a 8. évben várhatók. A gomba első megjelenésekor hektáronként 2-3 kg gombával kalkulálhatunk. A második évben 5-8 kg, a harmadik évben 12-15 kg, a negyedik évben 25-30 kg, az ötödik évet elérve a termés már akár 30-40 kg is lehet egy esztendő alatt. Ez pedig azt jelenti, hogy idővel évi 1-1,5 millió forintos bevételt is biztosíthatnak.

Ahhoz, hogy valaki legálisan gyűjthesse a szarvasgombát, kötelező képzésen kell részt vennie. Ennek ára elég borsos, 50-100 ezer forint. Szükség van továbbá egy kutyára is. A kutya vizsgájának díja ugyan elenyésző, 5-10 ezer forint, de megfelelő kutya megtalálása nehézségekkel járhat és rendkívül drága, akár 2000 euró, tehát több mint hatszázezer forint is lehet.

A cikk eredetije a Pénzcentrum.hu-n jelent meg.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kifizetések és új támogatási formák Milyen ütemben fizetik ki a terület alapú támogatásokat; hogyan számolták fel a madárinfluenza járvány Füzesgyarmaton; mennyi támogatás jut agrár-vidé...
Szarvasgomba, te drága Jelentős beruházás igényű, kockázatos, nagyon jól jövedelmező és túlszabályozott. Ez így mind együtt jellemzi a hazai szarvasgombapiacot. Sokak fantáz...
Most érdemes szarvasgombát termeszteni Az erdészettel foglalkozóktól sokszor hallani, hogy a beruházások megtérülési ideje nagyon hosszú. Most azonban olyan lehetőség – és támogatás – érkez...
Az erdőben lett milliomos egy gombász Baranyában... Sokak nagy álma, hogy egyszer szarvasgombára bukkan az erdőben. Ez nem mindenkinek teljesedhet be, valaki mégis nagyon szerencsés volt. Baranya megyéb...
A gomba, akit Mágnás Bélának hívnak, több millió f... Kiállították a budapesti Fővám téri Nagycsarnokban a magyar rekorder isztriai szarvasgombát. Szakértők szerint a méretes gomba több millió forintot is...
Legyen Ön is szarvasgombagyűjtő: ezt tegye A szarvasgomba gyűjtése hazánkban egy törvényileg szabályozott folyamat, amelyet nem végezhet bárki. Ennek a szabályozásnak az egyik része, hogy a gyű...