Csekély mennyiségben is mérgez

Mint az ismert, az elmúlt év időjárása különösen kedvezett a kukoricánál a penészgombák szaporodásának és az általuk termelt toxinszennyeződés kialakulásának.

Mint azt, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Az aflatoxin szennyezettség csökkentésének lehetőségei az élelmiszerláncban című kiadványa összefoglalja, a mikotoxinok különböző penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek, melyek elfogyasztva, azok mennyiségétől és a fogyasztás időtartamától függően, az állati és emberi szervezetre egyaránt mérgező hatást fejtenek ki. Közülük talán a legsúlyosabb problémát okozó mikotoxinok az Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus és Aspergillus nominus gombák által termelt aflatoxinok.

Fotó: Pixabay

A földimogyoró liszt és a pulykák

Az aflatoxinokat először az 1960-as évek elején azonosították, amikor Angliában váratlanul több mint százezer pulyka súlyosan megbetegedett, és elpusztult. A vizsgálatok kimutatták, hogy a földimogyoró lisztet tartalmazó takarmányban lévő Aspergillus flavus penészgomba által termelt toxin okozta az állatoknál a mérgezést. Ezt az anyagot aflatoxinnak nevezték el, utalva a gomba nevére (A- Aspergillus, FLA- flavus, TOXIN). Azóta már több hasonló kémiai szerkezetű aflatoxint azonosítottak, melyeket fluoreszcens tulajdonságaik alapján különböző nagybetűkkel jelölnek (B=blue, G=green).

Csekély mennyiségben is mérgez

Az   aflatoxinok   csekély mennyiségben is   mérgezőek, májkárosítóak, rákkeltőek, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. Akut aflatoxin mérgezés elsősorban a fejlődő országokban fordul elő, ahol az éghajlat kedvez az Aspergillus fajok szaporodásának és a toxintermelődésnek. A legnagyobb tömeges aflatoxin mérgezést 1974-ben Indiában regisztrálták, ahol közel 400 ember betegedett meg, közülük több mint százan meghaltak aflatoxinnal nagymértékben szennyezett kukorica fogyasztását követően. A fejlett országokban az akut aflatoxin mérgezés kockázata elhanyagolható, azonban a kismennyiségű aflatoxin hosszú időn keresztül történő, rendszeres szervezetbe kerülése is súlyos következményekkel járhat. A máj krónikus gyulladásos és daganatos megbetegedésének valószínűségét növelheti, az immunrendszer gyengítése miatt pedig a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet csökkentheti. Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek. Az aflatoxinok közül az aflatoxin B1 a legerősebb rákkeltő, és szintén az aflatoxin B1 a leggyakoribb szennyező az élelmiszerekben és takarmányokban.

Szennyezett takarmány

Ezért az aflatoxinok előfordulását az élelmiszerláncban a lehető legalacsonyabb szintre kell leszorítani. Mivel a szennyezett takarmány elfogyasztásával az aflatoxin átkerülhet a tejbe is, a szakhatóság a takarmány-, valamint a tejágazatot egyaránt vizsgálja, azok képviselőivel pedig szoros és folyamatos kapcsolatot tart.  Ez alkalommal  kismértékű, határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nébih laboratóriuma. A szennyezés takarmány eredetű, ezért kiemelten fontos, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, hogy a gabonatermesztők, az állattartók és a tejfeldolgozók egyaránt rendszeresen önellenőrző vizsgálatokat végezzenek. Az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók.A hatóság az aktuális iparági körülményeket és kockázati tényezőket figyelembe véve országos célellenőrzést rendelt el. A további vizsgálatok mostanáig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, így a  Nébih közleményében hangsúlyozta, hogy a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatóak.  ’Az ismert kockázat miatt kiemelten fontos minden érintett szereplő részéről a felelős vállalkozói magatartás. A toxinok jelenlétét az élelmiszerláncból nem lehet teljes mértékben kiküszöbölni, azonban mindent meg kell tenni a toxinmennyiség csökkentése és a termékekben határérték alatti értéken való tartása érdekében. Ez a vállalkozások részéről rendszeres önellenőrző vizsgálatok elvégzésével valósítható meg. Probléma, gyanú esetén pedig haladéktalanul értesíteniük kell a hatóságot.’-foglalta össze a Nébih, egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy a pozitív, azaz határérték feletti eredményről a magán laboratóriumok is kötelesek tájékoztatni a Hivatalt.

Forrás: Nébih

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacot továbbra is a sok eladó és kevesebb vevő jellemzi. Az árak a 23. hét óta egy szűk sávban mozognak a 60 500 Ft környékén. Mintha az elmúlt het...