Mire kell figyelni a zöldtrágyanövények kiválasztásakor?

A zöldtrágyanövények kiválasztásakor is figyelembe kell venni az integrált növényvédelem alapelveit. Először a zöldtrágyázás céljának meghatározására van szükség. Sajnos a gyakorlatban is sokszor lehet találkozni azzal a jelenséggel, hogy a zöldtrágyázásra a szükséges rosszként tekintenek a területalapú támogatás kiegészítéseként a gazdálkodók. Pedig a gondos, jól megtervezett zöldtrágyázás szemmel láthatóan javítja a talajok szerkezetét, ami a termés mennyiségi és minőségi tulajdonságainak javulásában is megmutatkozik. […]

Tovább…

A zöldtrágyázás összefoglalója – hogyan működik és mire jó?

Újabb, a gazdálkodást segítő kézikönyvet adott ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a téma ezúttal a zöldtrágyázás. Az anyag részletesen bemutatja a zöldtrágyázás hatásait, továbbá hasznos tanácsokat ad a növények kiválasztásához és termesztéséhez is. Az Európai Bizottság javaslata szerint 2020 után a zöldítés megszűnne, de ez nem azt jelentené, hogy csökkennének a gazdálkodók terhei. […]

Tovább…

Ezt teheti a talaj szervesanyag-tartalmának javítására és megőrzésére

A repce és a gabonák aratása után a tarló szakszerű kezelése következik. Itt az ideje a másodvetésnek, a zöldtrágyázásnak. Az ezekből a talajba kerülő szerves anyagok jelentősen javítják a tápanyag raktározási és felvehetőségi mutatókat. Segítségükkel növelhető a talaj pufferkapacitása, például a savasodás mértéke is csökkenthető. A megfelelő szervesanyag-tartalom kedvezően befolyásolja a talaj szerkezetét. Segítik az erózió elleni védelmet, javítják a víz beszivárgását és megtartását, továbbá a növényzet és a talajlakók számára is jobb életteret biztosítanak. […]

Tovább…

A zöldtrágyázás növeli a talaj termékenységét

Az ökológiai gazdálkodás alapelve, hogy a talaj termőképességét és biológiai aktivitását többéves vetésforgóval kell fenntartani és növelni. Ehhez járul hozzá a zöldtrágyázás. Ez magába foglalja a pillangósok és más zöldtrágya-növények, valamint az állati szerves trágya vagy az ökológiai termelésből származó – mindkét esetben lehetőség szerint komposztált – szervesanyagok használatát. […]

Tovább…