A román határon túlról jön a zöldség a magyar konzerv- és hűtőiparba

Jó ideje természetes jelenség a magyar–román határ két oldalán fekvő települések lakóinak, hogy sokan a szomszédban dolgoznak, számos cég a határ túloldalán működő vállalatokkal kereskedik. A határon átnyúló gazdasági együttműködés fontos területévé vált a mezőgazdaság, amint azt az érsemjéni Bányai Le­vente agrárvállalkozó példája bizonyítja. Az utóbbi években egyre több érmelléki gazda termel zöldséget magyarországi konzerv­gyárak és hűtőházak számára. Erdélyi gazdatársulások híján a terményt felvásárló kelet-magyarországi szövetkezetek gazdaintegrációt vállalnak több partiumi településen. […]

Tovább…

Már biztos, hogy jelentősen drágulnak a magyar zöldségek

A kultúrnövények számára kedvezőtlen kora tavaszi időjárás miatt kevesebb zöldség kerül idén a boltokba. Ez egyúttal jelentős áremelkedést is jelent. Többet kell majd fizetni a zöldségekért, mint korábban. A folyamat az egyébként is drágább bio- vagy organikus termesztésű zöldségeket is érinti. Azonban ezek a magasabb áruk ellenére egészségesebbek és környezettudatosabbak is. Egy kertészeti szakértő elemezte a helyzetet. […]

Tovább…

Itt van az ideje – összefoglaltuk, hogyan ültessünk cukkinit!

A cukkinit szinte mindenki imádja. Semleges ízű, elkészíthető párolva, főzve, grillezve, savanyítva, sőt még sütemények alapanyagaként is felhasználható. Az anyatermészet közel ötvenféle tápanyagot pakolt a cukkinibe, ezért kár lenne kihagyni a tavaszi veteményezések sorából az elültetését.
A cukkini egy nyári tökféle, ami a szüretelésekor a legegészségesebb. Héjában koncentrálódik a legtöbb vitamin, rost és tápanyag, ezért a zsenge cukkinit elég alaposan meg kell mosni, akármilyen felhasználását is tervezzük. Hámozni viszont nem kell. […]

Tovább…

Itt a szezon, végre megjöttek a magyar zöldségek az üzletekbe

A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr (fóliás, illetve üvegházi) zöldségek. Paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma és sárgarépa is elérhető. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri az embereket, hogy válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat! Az év ezen időszakában még a hajtatott zöldségek kaphatók, de hamarosan érkeznek a szabadföldi zöldségek is. […]

Tovább…

Változott a támogatási rendszer a zöldség-gyümölcs termelői szervezetekről szóló rendelet alapján

Több ponton is változott a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogathatósága a március 19-én megjelent 11/2021. Agrárminisztérium rendelet szerint. A rendelet tisztázza, hogy meddig lehet termelő tagnak tekinteni azt, aki átmenetileg szünetelteti a zöldség-, gyümölcstermesztést. Sok részletet pontosítottak a szervezet támogatásával kapcsolatban. A működési alap támogatásának részleges kifizetését október 31-ig kell kérelmezni. […]

Tovább…

Zöldségszalámi és okostojás: két új élelmiszeripari fejlesztés mutatkozott be Mosonmagyaróváron

Két innovatív terméket is bemutattak egy sajtótájékoztatón a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán, Mosonmagyaróváron. A zöldségszalámi és az okostojás feltalálása minden agráregyetem hallgatóinak példa lehet, mert megmutatja azt, miként lehet modern élelmiszerekkel a hazai és a nemzetközi piacra kerülni. A rendezvényen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatója, Csurka Tamás termékeit ismertették: az okostojást és a Saladmit, a zöldségszalámit. […]

Tovább…

A zöldség-gyümölcs ágazat helyzete, versenyképessége és szükséges fejlesztési irányai a FruitVeB elnöke szerint

Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke írt részletes összefoglalót a hazai zöldség-gyümölcs ágazat helyzetéről. A szakember szerint a nemzetközi versenyben úgy lehet helytállni, ha magas színvonalon működő, európai léptékben mérve is versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit. […]

Tovább…

Hiába az EU-s megegyezés, jelentősen drágul a zöldség Nagy-Britanniában

A Brexit miatt akár 55 millió eurós plusz költség is terhelheti Nagy-Britannia frissáru-forgalmát a Freshfel Europe közleménye szerint. Az Európai Unióval kötött kereskedelmi és együttműködési megállapodás szerint a friss áruk továbbra is vám és kvóták nélkül kelhetnek át a La Manche csatornán. Ez a uniós termelők helyzetét erősíti, de az adminisztráció és a várható ellenőrzések megdrágítják a szállítást. […]

Tovább…