Rossz hír a magyar zöldségtermesztés számára: tovább folytatódik a művelt területek csökkenése

Jelentősen csökken az idén a zöldségtermő terület, de a szakmai szövetség szakértője szerint ez nem okoz drasztikus változást a hazai piacon. Az idén a tavalyinál 6,4 százalékkal kisebb a hazai zöldségtermő terület nagysága, viszont a főbb kultúrák közül nagyobb területen tervezik zöldborsó és étkezési paradicsom termelését a gazdák. A csemegekukorica tervezett területe 13,6, a zöldpaprikáé 21,5, a görögdinnyéé 10,7, a vöröshagymáé 3,1, a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal kisebb 2019-ben az egy évvel korábbinál. Már tavaly is hasonló mértékben zsugorodott a zöldségfélék vetésterülete az előző évihez képest, de akkor a csemegekukorica, az ipari paradicsom, a karfiol és a görögdinnye termőterülete növekedett, míg a zöldpaprikáé 12 százalékkal lett kisebb. […]

Tovább…

Jóval kevesebb zöldség terem az országban, mint tavaly

A tavalyihoz képest idén 6,4 százalékkal csökken a magyarországi zöldségtermő terület, ennek ellenére ez nem jelent drasztikus változást. Nagyobb területen tervezik zöldborsó és étkezési paradicsom termelését a gazdálkodók, viszont a csemegekukorica tervezett területe 13,6 százalékkal, a zöldpaprikáé 21,5 százalékkal, a görögdinnyéé 10,7 százalékkal, a vöröshagymáé 3,1 és a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal kisebb a tavalyinál. […]

Tovább…

Bútoráruházaiban termeszt és ad el salátát az IKEA májustól – képekkel

A világ egyik legnagyobb bútorkereskedője, az IKEA arra készül, hogy csúcstechnológiájú konténerekben, az áruházak mellett termesszen salátát, amelyet helyben ad majd el a vásárlóknak. Az ötlet a svéd világcég környezetbarát politikájának része. Kelet-Németországban, a cég Kaarstban lévő üzletében már be is mutatták a LED-világítású konténereket. Várhatóan a következő hónaptól két svéd üzletben is árulni kezdhetik a “házilag termesztett” salátájukat. […]

Tovább…

Hiába a sok kampány, messziről kerüli a zöldséget a magyar

Az Eurostat áprilisban közzétett adatai szerint a magyarok igen kevés gyümölcsöt és még kevesebb zöldséget esznek. Helyette inkább a hús fogy hazánkban. Magyarországon naponta a teljes népesség 40 százaléka eszik gyümölcsöt. Ennél alacsonyabb számot csak Litvániában, Bulgáriában és Lettországban talált az Európai Bizottság statisztikákkal is foglalkozó főigazgatósága. A gyümölcsfogyasztó lista elején 3 mediterrán ország áll: Olaszország, Portugália és Spanyolország, az uniós átlag pedig 64 százalék. […]

Tovább…

A számok nem hazudnak: ezt tudja ma a magyar kertészet

A csökkenő termőterület nem hozott jelentős változást a terméshozamban, ez pedig a technikai fejlődés miatt van. A magyar mezőgazdaság kibocsátása tavaly 2720 milliárd forint volt, 8 év alatt 61,3 százalékkal nőtt folyóáron. Ebből a kertészet jelentősége meghatározó, melynek kibocsátása 2018-ban meghaladta a 356 milliárd forintot. A Hellovidék oldal számolt be a szegedi Zsendülés Kertészeti Konferenciáról, ezt az anyagot szemléztük. A szabadföldi zöldségfélék termesztése 79 ezer hektáron valósult meg, a legjelentősebb a csemegekukorica – 30 ezer – és a zöldborsó – 20 ezer hektár – termőterülete volt. Az elsődleges cél a terméshozamok, a minőségi árukihozatal növelése és a hatékonyság javítása. A […]

Tovább…

Márciusi munka a kiskertben: ültetés és palántázás

Márciusban is sok a munka a kiskertben, több olyan zöldség és fűszernövény már most palántázható, vethető, vagy akár ki is ültethető. A tavaszi kerti teendők ideje mindig az időjárás változásait követi, ami miatt a tavaszi kerti munkák akár több hetet is csúszhatnak. A Kiskertblogger anyagát szemléztük. Palántázás esetén mindig ügyeljünk arra, hogy a vetemény sötét, meleg helyen legyen. Azonban az első csíralevelek megjelenése után a hajtások már fényt és alacsony hőmérsékletet kívánnak. A kerti veteményes meghálálja, ha tavasszal vetés előtt felkapáljuk, illetve átgereblyézzük a talajt. Erre viszont csak akkor van lehetőség, ha a talaj felső része viszonylag száraz. Több olyan […]

Tovább…

A hazai piac után Szlovákiába terjeszkedne a hajdúsági savanyítóüzem

Évente több mint 500 tonna hazai zöldséget savanyítanak a Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen alkotta háromszög „súlypontjában” található Polgáron. A környékbeli és a hazai nagykereskedelem után a savanyítóüzem már a külföldi piacokra is kilépett. A zöldségsavanyítással foglalkozó Vegi Pont Kft. vezetője, Garzó Galatea válaszolt a Magro.hu kérdéseire. […]

Tovább…