Fogadjuk el a keserű tényt: veszélyben a magyar hagyma

Bizonyára mindenki ismeri az igazi, magyar vöröshagymát, amely a legtöbb hagyományos ételünk alapját képzi. Hiába eszünk azonban fejenként évente 10-12 kilót belőle, ha a hazai termőterületek nagysága csökken, és a terméshozam is egyre alacsonyabb értékeket mutat. A boltok polcain egyre gyakrabban találkozhatunk külföldről importált zöldségekkel, melyek közül a hagyma sem képez kivételt, így a hazai termés úgy látszik, hogy eltűnőben van szupermarketekből. […]

Tovább…

Rendkívüli engedély: a Boxer is használható a vöröshagyma gyomirtására

Extra növényvédelem a vöröshagyma kultúrában: szükséghelyzeti engedéllyel használható a magról kelő kétszikű gyomok ellen a proszulfokarb hatóanyag-tartalmú Boxer gyomirtó permetezőszer. Fontos, hogy a permetezések időpontjáról a felhasználók a kezelések megkezdése előtt kötelesek tájékoztatni a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalát. […]

Tovább…

Megszűnt a házi tárolás, elfogy a magyar hagyma

Összefogtak és kormányzati segítséget várnak a hazai hagymatermesztők azért, hogy folyamatosan legyen magyar hagyma a piacon, és az ország ne legyen rászorulva az importra. A rendszerváltozás óta nagyon visszaesett a magyar hagymatermesztés, a termelők közösen dolgoznak azon, hogy a jelenlegi 50-60 százalék helyett magasabb arányban tudják ellátni hazai hagymával a fogyasztókat. Hazánkban 10-12 kilogramm az egy főre jutó éves hagymafogyasztás, de a magyar hagyma gyorsan elfogy, több hónapig szinte csak az importhoz lehet hozzájutni. […]

Tovább…

Drágább a burgonya és az alma, olcsóbb a vöröshagyma és a dió a nagybanin idén

A NAIK AKI PÁIR adatai alapján a Budapesti Nagybani Piacon a 48. héten a belpiaci Fabiola burgonya 140 forint/kilogramm leggyakoribb ára megegyezett az egy évvel korábbival. A Laura (150 forint/kilogramm) 7, az Agria (165 forint/kilogramm) 10 százalékkal meghaladta azt. A vöröshagyma 130 forint/kilogramm átlagára elmaradt a tavalyi év 48. hetében jegyzett 165 forint/kilogramm árától. A hazai termesztésű dióbél 2300 forint/kilogramm áron szerepelt a választékban, ami alatta volt mind az egy évvel ezelőtti, mind az idei év 32–44. hetében tapasztalt 3000 forint/kilogramm feletti termelői árnak. A belföldi almafajták ára a megfigyelt héten 172–230 forint/kilogramm között mozgott, ami több, mint a tavalyi áruk. […]

Tovább…

Tovább folytatódik a burgonya és a vöröshagyma drágulása

Áprilisban 6,6 százalékkal nőttek a piaci árak a márciusi 7,0 százalékos és a január-februári kéthavi átlagos 8,0 százalékos drágulást követően – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető friss adatokból. Ugyan a zöldségfélék áremelkedése a márciusi 43,2 százalékosról 27,0 százalékosra lassult, az átlagadatok mögött hatalmas kilengések vannak. A vöröshagyma például áprilisban jóval drágább volt, mint egy éve, a burgonya pedig márciusban már kétszer annyiba került, mint tavaly. Eközben olcsóbb lett az uborka, a karfiol és a fejes saláta az előző hónapok adataihoz hasonlítva. […]

Tovább…

Küzdenek az importtal a magyar hagymatermesztők: fejlesztenek, tanulnak, összefognak

Megkezdődött Magyarországon a júniustól jellemzően augusztusig termő „áttelelő” vöröshagyma betakarítása. A tavalyi magyar hagyma már januárban elfogyott, ám a következő hónapokban a hazai áru újra megjelenik a piacokon és az üzletekben. Az éves fogyasztásnak jelenleg csak nagyjából 50-60 százalékát tudja lefedni a magyar hagymatermesztés. Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás mintegy fejenként 10-12 kg, az éves hazai termésmennyiség átlagosan 65-70 ezer tonna. […]

Tovább…