Egy új magyar mezőgazdasági fejlesztés is hozzájárul a fenntartható vegyipar létrehozásához

Az oldószereket számtalan területen használják fel, többek között a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban. Ezek az anyagok a legtöbb esetben fosszilis alapúak, ami nagy környezeti terhelést jelent a bolygónak. Ráadásul világszerte egyre elterjedtebbek, ugyanis csak szerves fajtájából éves szinten több millió tonnát használ fel az emberiség. Erre a problémára keresett megoldást Batha Bálint, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja, aki egy környezetbarát alternatíva, az eukaliptol alkalmazásával tenné fenntarthatóbbá a vegyipart. […]

Tovább…

Kivédhetők a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai a szőlőtermesztésben a szalmabor készítésével

Egyre nagyobb gondot okoz a borászoknak a klímaváltozás, viszont a szőlő töppesztéssel részben, vagy akár teljesen orvosolhatóak az időjárási viszontagságok által okozott károk. Európában ezt a módszert leggyakrabban a déli országokban alkalmazzák. Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának tanársegédje észak-olaszországi tanulmányi útja során ismerkedett meg a töppesztési eljárással, amely segít koncentrált alapanyagból minimális veszteséggel előállítani magas minőségű szalmaborokat. […]

Tovább…

Átfogó mezőgazdasági és élelmiszeripari ellenőrzéseket indít az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság október 23-án megjelent határozata szerint az agrár-élelmiszeripari láncra vonatkozó uniós jogszabályok alkalmazásának ellenőrzésére a Bizottság egy többéves ellenőrzési programot állított össze a 2021-2025 közötti időszakra. Az uniós jogszabályok betartásáért a tagállamok felelnek, melynek illetékes hatóságai ellenőrzik, hogy az uniós követelményeket ténylegesen betartják- és végrehajtják-e. […]

Tovább…