Zöldségszalámi és okostojás: két új élelmiszeripari fejlesztés mutatkozott be Mosonmagyaróváron

Két innovatív terméket is bemutattak egy sajtótájékoztatón a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán, Mosonmagyaróváron. A zöldségszalámi és az okostojás feltalálása minden agráregyetem hallgatóinak példa lehet, mert megmutatja azt, miként lehet modern élelmiszerekkel a hazai és a nemzetközi piacra kerülni. A rendezvényen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatója, Csurka Tamás termékeit ismertették: az okostojást és a Saladmit, a zöldségszalámit. […]

Tovább…

Alig tojnak a tyúkok – még drágább lehet a tojás

A téli szezonális termelés csökkenése miatt nincs túlkínálat, így az árak emelésére is sor kerülhet. Ezt erősítik meg a Baromfi Termék Tanácsba tömörült tojástermelő vállalkozások: szerintük elkerülhetetlenné vált az átadási árak emelése.
A tél közepén túljutva, a háztáji tyúkok alig termelnek. A nagyüzemi, szabályozott körülmények között nincs a természetből fakadó jelentős tojáshozam-csökkenés, viszont ott a költségek nőttek nagyot. Mindkét tényező a tojás drágulását vetíti előre, és ezt a termelők már be is jelentették – adta hírül a szabadfold.hu. […]

Tovább…

Magyar baromfihús a magyar gyomorba: kampányt indított a minisztérium, a marketingközpont és a terméktanács

A minőségi baromfihús fogyasztását népszerűsíti az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) valamint a Baromfi Termék Tanács (BTT) közös kampánya. A harmadik legjelentősebb magyar exportcikk népszerűsítésének célja a baromfihús fogyasztásának növelése. A fehérjében gazdag hús sokféleségének és hasznosságának bemutatása annak érdekében történik, hogy a hazai baromfiból készült termékek a mindennapi étkezés részévé váljanak. […]

Tovább…

Tojásból készítenek tejhelyettesítő termékeket a Szent István Egyetem kutatói

A tojásban fejlődő embrió számára minden feltétel biztosított egy egészséges madár kikeléséhez, az emberi táplálkozásban pedig a tojás kiegyensúlyozott forrása a létfontosságú tápanyagok legnagyobb részének. Sokrétű mivoltára a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának és Élelmiszertudományi Karának kutatói is felfigyeltek, így jelenleg is több kutatás foglalkozik például a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával. […]

Tovább…

Jóval a valóság fölé tippelték a válaszadók, mennyit kereshet egy gazda

Hollandiában tették fel egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak a kérdést, hogy szerintük mennyi marad a termesztőknél az élelmiszerek árából. Jócskán túlbecsülték a gazdák bevételét: átlagosan a valós pénzösszeg másfélszeresére gondoltak. A holland Agrifirm által szervezett, a közösségi médiában zajló felmérésben 9 különféle mezőgazdasági eredetű termék – karfiol, körte, sárgarépa, burgonya, tojás, baromfihús, sertéskaraj, marhasteak és kisüzemi sajt – termelői árát kellett megtippelniük olyan élelmiszervásárlóknak, akiknek nincs közvetlen kapcsolatuk a mezőgazdasággal. […]

Tovább…

Az első fél évben 12 százalékkal nőtt a magyar étkezési tojás ára

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) júniusban megjelent előrevetítése szerint az USA tojástermelése csaknem 3 százalékkal csökkenhet 2020 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest, éves szinten csaknem 1 százalékos mérséklődés várható. Az egy főre jutó tojásfogyasztás 3 százalékkal lehet kevesebb 2020 második negyedévében, éves szinten a szakértők 1,2 százalékos csökkenést valószínűsítenek. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 12 százalékkal 27,2 forint/darabra emelkedett 2020 első huszonöt hetében. […]

Tovább…

Tojásalapú bevonat védheti meg a betakarított gyümölcsöket

A tojás egy igen hétköznapi élelmiszer, és felhasználási lehetőségei az eget is súrolják, viszont a Rice Egyetem kutatói egy egész furcsa módját találták a tojás alkalmazásának, ami akár a zöldségek és gyümölcsök védelmére is szolgálhat. A kutatók szerint az élelmiszer felhasználható egy kevésbé költséges előállítású bevonat alapjaként, amely lassíthatja a gyümölcsök és a zöldségek rothadását, így hosszabb ideig tárolhatóvá téve a terméket. […]

Tovább…

Már évi 70 milliót tudnak: tojástermelő telepet vásárolt a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro

Étkezési tyúktojást termelő telepet vásárolt a Mészáros Csoporthoz tartozó herceghalmi Talentis Agro Zrt. Ezzel a holding 65-70 milliós éves tojásmennyiséggel a második helyre jöhet fel a hazai tojástermelő vállalkozások listáján. A Veszprém megyei Papkeszihez közeli telep mélyalmos technológiával működik, ezáltal alternatív tartásból származó étkezési tojásokat értékesít. A cég első mélyalmos tojásai a húsvét előtti időszakban jelennek meg a magyar boltokban. […]

Tovább…