Szórványgyümölcsös – a származási hely egyben különleges márkajegy is

Az idén digitális formában, két napra szűkítve megrendezett Nemzetközi Zöld Héten több előadás és videóösszeállítás is foglalkozott az európai, valamint a németországi vidékfejlesztési célokkal, a regionalitás, térségi gondolkozás népszerűsítésével. Így szó esett a hagyományos vagy szórványgyümölcsösök 21. században betöltött szerepéről is, valamint a bajor gazdálkodók példáján keresztül bemutatták, hogyan lehet ezt a speciális gazdálkodási formát akár márkajegynek tekinteni.
Közép-frankföldi bajor gazdák a regionális célokat és a helyi ízvilágot összekapcsolva néhány évvel ezelőtt egyedi értékláncot építettek fel. Az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult, elhanyagolt szórványgyümölcsösökre (hagyományos vagy kaszálógyümölcsösök) alapozva jól működő, megélhetést biztosító gazdaságot, helyi gyümölcsfeldolgozót létesítettek, és kidolgozták a helyi értékeket képviselő márkát – írja a Kertészet és Szőlészet cikke alapján a magyarmezogazdasag.hu. […]

Tovább…