Profiktól profiknak: a szilvatermesztés és a gyümölcskártevők elleni védekezés lesz a téma

Szigetszentmiklóson rendezi meg a FruitVeB a Profiktól Profiknak című szakmai programsorozatának első rendezvényét 2019. január 15-én és 16-án. A kétnapos képzés első napján a szilvatermesztés olyan aktuális kérdéseivel foglalkozik, mint a piaci igények változása, a perspektivikus fajták és a hatékonyságot növelő főbb termesztéstechnológiai beavatkozások. A második napon pedig a gyümölcsök legveszélyesebb kártevői elleni védekezés lesz a téma, a pajzstetvek, a foltosszárnyú muslica és az atkák kerülnek terítékre. […]

Tovább…

A magyar szilva népszerű külföldön, többet is vennének belőle

A szilva gyümölcs frissen, lekvárként, befőzve és pálinkaként is közkedvelt; átlagosan 1,3 kilót fogyasztanak belőle évente a magyarok. A hazai szilvaültetvények több mint fele Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. A minőségi, friss magyar szilva és a szilvapüré pedig külföldön is keresett. […]

Tovább…

Az uniós szilvapiac vesztésre áll a faggyal szemben idén

Az EU-ban az elmúlt években csökkent a szilvaültetvények területe. Ennek ellenére a szilvapiac nem zsugorodott, sőt tavaly 1,45 millió tonnára nőtt a batakarított szilva mennyisége 2015-höz képest. Az unió legnagyobb szilvatermelő tagországai egyébként Románia, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Lengyelország, amelyek az össztermelés mintegy 85 százalékáétrt felelnek. […]

Tovább…

Ennél furább nevű szilva a világon nincs

Magyarországon a szilvatermesztésnek kultusza van, gondoljunk csak a pálinkára, vagy éppen az üstben főzött szilvalekvárra. Számtalan fajtája ismert hazánkban ennek a gyümölcsnek és évről évre kerülnek elő érdekesebbnél érdekesebb fajták. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is létezik egy fajta, amely szinte minden háznál megterem, sokáig mégsem tudta senki, mi a neve. […]

Tovább…