Pontosan megítélhető a sertéshúst jellemző márványozottság – okostelefonos képekkel

Kínai kutatók egy sekély kontextuskódoló hálózat – Marbling-Net – használatát vizsgálták a sertéshús márványozottsági régióinak pontos szegmentálására okostelefonos képekről. A sertéshúst jellemző márványozottság a sertéshús minőségéhez és ízéhez hozzájáruló intramuszkuláris zsírtartalom megjelenítése. A vizuális pontozás szubjektív megközelítés a márványozottsági jellemzők értékelésére […]

Tovább…

Jobb lesz a malacoknak, ha kijuthatnak szabad területekre?

nyár folyamán. A verejtékmirigyek hiánya és a vastag bőr alatti zsírréteg növeli a malacok hőstresszel szembeni érzékenységét. Ez veszélyezteti az egészséget, a jólétet, a teljesítményt és a termelékenységet. A kutatók húsz 3 hónapos malacot (10 ivartalanított hímet és 10 nőstényt) választottak ki a kísérlethez. […]

Tovább…

Csaknem mindegyik sertéstartó gazdaság fertőzött szalmonellával Németországban

Német kutatók megállapították, hogy a karámokból vett lábminták és az elérhető felületekről vett környezeti minták alkalmasak-e a szalmonellával szennyezett területek azonosítására a kocafarmokon. A szalmonella gyakori okozója járványoknak, hasmenéses megbetegedéseknek és vérmérgezésnek. A sertések pedig sokszor a szalmonella forrásainak számítanak az élelmiszerláncban, gyakran klinikai tünetek nélkül. […]

Tovább…

Sertésenként tartják nyilván az antibiotikum-használatot

Valószínű, hogy az antibiotikum-használat nyilvántartása az elkövetkező években szigorúbbá válik. Egy precíziós egészségügyi injekciós készülékkel pontosabb kezelés és nyilvántartás lehetséges egészen az egyes sertések szintjéig. Az antibiotikum-rezisztencia csökkentéséért folytatott küzdelemben az antibiotikumok nyilvántartásának és a sertéstelepeken történő felhasználásának zárt rendszerré kell válnia. […]

Tovább…

A kicsi és gyakori takarmányadagok javítják a sertések teljesítményét

A kis és gyakori takarmányadagok jobbak a sertések számára az Embrapa Swine and Poultry brazil mezőgazdasági kutatóintézet szerint. Tanulmányukban a sertéseket hasonlították össze a növekedéstől a végelgyengülésig, különböző mennyiségű és gyakoriságú takarmányozással. A tanulmány szerint a sertések takarmányellátásának módja közvetlenül befolyásolja a sertések teljesítményét és takarmányhasznosítását. […]

Tovább…

Csökkenteni kell a malacok fogazatát. De mit lehet tenni, hogy ez elkerülhető legyen?

Ha a malacokkal kapcsolatos „beavatkozásokról” van szó, a leggyakoribb téma a farokrögzítés és az ivartalanítás, de a fogaik csökkentéséről nem esik ennyi szó. A fogak rutinszerű visszametszése is olyan gyakorlat, amelyet az Európai Unióban 2008 óta tiltanak. Hogyan lehet segíteni a termelőket abban, hogy felhagyjanak a fogkisebbítéssel? […]

Tovább…