Egy járvány, ami a sarkaiból forgathatja ki a globális sertéspiacot

Egyre több országban jelenik meg az afrikai sertéspestis. Ahol a betegséget okozó vírus felbukkan, a helyi tenyésztők, gazdálkodók és felvásárlók nagy kihívásoknak néznek elébe. A járvány vége jelenleg nem látszik, mert az érintett országok száma folyamatosan nő. A tömeges sertéspusztulás és a megoldásként kínálkozó milliószámra leölt jószágok megrengethetik az egész globális iparágat, de – a sertéshús drágulása miatt – a fogyasztói preferenciát is átrendezhetik. […]

Tovább…

Árrobbanás előtt a magyarok kedvence

A kínai húságazat válsága nagy hatással van a magyar piaci helyzetre is. A sertéspestis következtében jelentősen megnővekedett a távol-keleti ország importigénye, amit az európai piacokról pótolnak. Ennek pedig érdekes következménye van. A tenyésztők jobb helyzetbe kerültek, mert drágábban adhatják el állataikat, míg a vágóhidak és a húsfeldolgozóknak ki kell gazdáékodniuk az alapanyag drágulását. A megnőtt kínai kereslet ugyanakkor felhajtja a helyettesítő termékek, így többek között a baromfikészítmények árát is. […]

Tovább…

Szigorítják a farokkurtítás szabályait a sertéságazatban

Bürokratikus akadályokkal kényszerítik júliustól a német gazdákat arra, hogy minél kevesebb farokkurtítás történjen a malacoknál. Az állattartóknak dokumentálniuk kell a farkon és a füleken ejtett sérüléseket, valamint le kell írniuk az üzemi tartásmóddal járó kockázati lehetőségeket, és tervet kell kidolgozniuk azok csökkentésére is. Miután mindezeket teljesítik, 1 évre kaphatnak engedélyt a kurtításra. […]

Tovább…

A nagyobb cégek gyorsabban nőhetnek, a kevésbé hatékonyabbak lemorzsolódhatnak a sertéspestis miatt

Ugyan az afrikai sertéspestis-járvány rövid távon bizonytalanságokat okozott a sertéspiac szereplőinek, de összességében nem billentette meg az ágazatot. A hazai sertésállomány mennyisége nem változott számottevően. Ugyanakkor a sertéspestis okozta kár nagyságát mutatja, hogy Magyarország az exportkorlátozó és -tiltó intézkedések következtében elveszítette a piacainak 30 százalékát. Néhány elemző úgy látja, hogy a sertéságazat versenyképessége az elmúlt években javult, és a betegség nyomán piaci konszolidáció történik. […]

Tovább…

Azért kampányolnak, hogy több mangalicahúst együnk

A mangalicahús fogyasztását népszerűsíti kampányával az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete. Az „Egyél jót! – A mangalicahús különleges” szlogen alatt futó kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a védett őshonos sertésfajtánk különleges ízére, beltartalmi értékeire és az egészséges táplálkozásban betöltött szerepére. […]

Tovább…

Azért kampányolnak, hogy több disznóhúst fogyasszanak a magyarok

Elindult a tavaszi sertéshús fogyasztást ösztönző kampány, amelyet az agrártárca a sertéshús marketingjére szánt 440 millió forintos keretből támogat – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára egy budapesti sajtótájékoztatón és látványfőzésen. Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy a tavaly áprilisban megjelent afrikai sertéspestis korlátozta a magyar sertéshús exportját a harmadik piacokra, az így keletkezett túlkínálat miatt is lényeges a belföldi fogyasztás ösztönzése. A kiesést ugyanis ellensúlyozhatja a belső fogyasztás növekedése. A kampánnyal az ellenőrzött és jó minőségű, biztonságos hazai sertéstermékek fogyasztására kívánják felhívni a figyelmet. Ezen kívül fontos szempont a sertéságazat munkahelymegtartó erejének elősegítése is. A sertéshús fogyasztása a […]

Tovább…

A magyar húsok exporttilalmának feloldását kérte az agrárminiszter a kínai partnertől

Wang LingJunnal, a Kínai Vámhivatal miniszterhelyettesével egyeztetett Nagy István agárminiszter. A találkozón Magyarország és Kína agrárkapcsolatait érintő aktuális kérdéseket beszélték meg a felek. Egyetértettek abban, hogy a két ország közötti együttműködés a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén egyaránt bővíthető. Hazánk szeretné elérni, hogy a magyar húsok exporttilalma megszűnjön Kína felé. […]

Tovább…

Csökkenő árak és csökkenő export jellemzik a hazai sertéshúspiacot

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) szeptemberben megjelent elemzése szerint az USA sertéshústermelése csaknem 9 százalékkal emelkedhet 2019-ben a 2017-ben előállított mennyiséghez viszonyítva. Az USDA szakértői a kínálat bővülése miatt a hízósertés termelői árának 17-23 százalék körüli esésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. A belső fogyasztás 7 százalékkal, a nemzetközi piacon értékesített sertéshús volumene 9 százalékkal bővülhet a következő évben a 2017-ben exportált mennyiséghez viszonyítva. Az Egyesült Államok élősertésimportja és sertéshús-behozatala egyaránt 4-4 százalékkal mérséklődhet a jelzett időszakban. […]

Tovább…