A ponty is ársapkát kapott

Az infláció és az aszály a magyar haltermelési, halgazdálkodási és horgászati ágazatot súlyosan érinti. Ezek következményei miatt felső árkorlátról határozott az idei haltelepítések kapcsán a Magyar Országos Horgász Szövetség, valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet. A haltelepítésre irányadó árak meghatározására új módszertannal, két csoportban került sor. A ponty I–III. nyaras korosztályai és a keszegfélék esetén a támogatási ár I. egyben felső árkorlát.A háromnyaras, úgy nevezett piaci ponty árát 1450 Ft/kg+áfa összegben rögzítették – írták meg a közleményükben. […]

Tovább…

Hazai kutatók tökéletesítették 3 őshonos magyar halfaj tenyésztését

Három őshonos magyar halfajta, a ponty, a süllő és a harcsa tenyésztéstechnológiájának komplex fejlesztését végezte el csaknem egymilliárd forint európai uniós támogatással az ország vezető mezőgazdasági kutatóintézményeit magában foglaló konzorcium – közölte Horváth Ákos projektvezető. […]

Tovább…

Évek óta titokban működtetett, illegális haltárolóhelyet lepleztek le a hatóságok emberei

Több éve működtetett illegális haltárolóhelyet lepleztek le a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Nébih Állami Halőri Szolgálatának halőrei. A Balatonkenesén található, 40 m3 térfogatú gödörben 23 pontyot helyezett el a horgász, amelyek nagy részét sértetlenül sikerült visszahelyezni a Balatonba. A halak ezúttal megúszták, a jogsértő horgász azonban nem lesz ilyen szerencsés. […]

Tovább…

Magyarország európai első az afrikai harcsa, második a szürkeharcsa, harmadik a ponty termelésében

Magyarországra látogatott a Halászati és Tengerügyi Főigazgatóság, a DG MARE főigazgatója. Charlina Vitcheva 2022. június 21-23. között az Agrárminisztérium meghívására érkezett hazánkba, hogy szakmai látogatása keretében megismerje a magyar akvakultúra-ágazat hazai erősségeit és kihívásait, valamint találkozzon a fontosabb ágazati szereplőkkel. […]

Tovább…

Különös jelentőségű debreceni halkutatás: fontos dolgot derítettek ki a magyar pontyokról

A Debreceni Egyetem Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ (AGBK) kutatói a Tiszántúli régió pontyfajtáinak genetikai sokféleségét tanulmányozták. A kutatási eredményeik alapján, a biodiverzitás fenntartása érdekében az őshonos magyar pontytájfajták kiemelt figyelmet érdemelnek. Hazánk őshonos pontytájfajtái jelentős genetikai tartalékokkal rendelkeznek – derült ki a kutatók vizsgálatából. […]

Tovább…

Itt a magyar halpiaci körkép: kiderül, mi kerül a karácsonyi halászlébe

Lassan de biztosan nő a hazai halfogyasztás, ráadásul a Magyarországon megtermelt édesvízi halak kiváló beltartalmi értékükkel az egészséges táplálkozás fontos részévé válhatnak. A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal egyik legfontosabb kelléke is. A magyar haltermelés környezetkímélő módon, alacsony energiafelhasználással, magas színvonalon állít elő kiváló minőségű, egészséges halhúst. Anyagunkból kiderül, milyen haltermékekre várható a legnagyobb igény 2021 telén. […]

Tovább…

Költségesebb Karácsony jön: drágább a magyar és a külföldi hal is tavalyhoz képest

Drágul a magyar hal. Jellemzően 7-15 százalékkal kell többet fizetni idén a magyar halakért, mint tavaly. Budapesten, a Fővám téri piacon az élő ponty 1350-ről 1450 forintra, a busatörzs 1300-ról 1400 forintra, az afrikai bőrös harcsafilé pedig 3300-ról 3500-ra forint emelkedett. A külföldről importáltak ára is megnőtt, várhatóan 10-15 százalékkal kerülnek többe a 2020-as szinthez képest. A belföldi édesvízi halakért 7-15, a külföldi halakért 10-15 százalékkal fizethetünk idén többet. Utóbbi esetében nem elképzelhetetlen a további drágulás. […]

Tovább…