Drágább a burgonya és az alma, olcsóbb a vöröshagyma és a dió a nagybanin idén

A NAIK AKI PÁIR adatai alapján a Budapesti Nagybani Piacon a 48. héten a belpiaci Fabiola burgonya 140 forint/kilogramm leggyakoribb ára megegyezett az egy évvel korábbival. A Laura (150 forint/kilogramm) 7, az Agria (165 forint/kilogramm) 10 százalékkal meghaladta azt. A vöröshagyma 130 forint/kilogramm átlagára elmaradt a tavalyi év 48. hetében jegyzett 165 forint/kilogramm árától. A hazai termesztésű dióbél 2300 forint/kilogramm áron szerepelt a választékban, ami alatta volt mind az egy évvel ezelőtti, mind az idei év 32–44. hetében tapasztalt 3000 forint/kilogramm feletti termelői árnak. A belföldi almafajták ára a megfigyelt héten 172–230 forint/kilogramm között mozgott, ami több, mint a tavalyi áruk. […]

Tovább…

Kiszolgáltatott a magyar mezőgazdaság: az időjárás és külföld szabja meg az árakat

Nem lehet csupán felhőtlen örömként megélni azt, ha a termés jó minőségű és a mennyisége is megfelelő. Az aratás utáni időszakban még nagyon sok külső tényező befolyásolja azt, hogy milyen lesz az adott szezon. Vajon megérte-e, és ha igen, mennyire? A szentesi Árpád-Agrár Zrt. növénytermesztési igazgatóhelyettese, Hegedűs Gábor beszélt arról, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük az idei aratás előtt, és milyenek várnak rájuk azután. […]

Tovább…

Tovább folytatódik a burgonya és a vöröshagyma drágulása

Áprilisban 6,6 százalékkal nőttek a piaci árak a márciusi 7,0 százalékos és a január-februári kéthavi átlagos 8,0 százalékos drágulást követően – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető friss adatokból. Ugyan a zöldségfélék áremelkedése a márciusi 43,2 százalékosról 27,0 százalékosra lassult, az átlagadatok mögött hatalmas kilengések vannak. A vöröshagyma például áprilisban jóval drágább volt, mint egy éve, a burgonya pedig márciusban már kétszer annyiba került, mint tavaly. Eközben olcsóbb lett az uborka, a karfiol és a fejes saláta az előző hónapok adataihoz hasonlítva. […]

Tovább…

Fehér arany: drágábbak lettek a tejtermékek

Emelkedett a globális élelmiszerkosár ára február hónapban. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) élelmiszerár-indexe követi a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását. Az index 1,7 százalékos emelkedése 167,5 ponton állt meg, az érték 2018 augusztusa óta nem volt ilyen magas értéken. Viszont még mindig 2,3 százalékkal alulmúlja a tavaly ilyenkor mért szintjét. Az Agrárszektor elemzését szemléztük. Eszerint a kukorica magasabb jegyzése következtében mérsékelten emelkedtek a gabonaárak. A növényi olajoknál már nagyobb, 1,8 százalékos drágulás volt. Ezt főleg a pálma-, szója- és napraforgóolaj árának erősödése okozta. A húsfélék enyhén ugyan, de ugyancsak drágultak: ezt a szarvasmarha- és sertéshús áremelkedése […]

Tovább…