Új paradicsomvírus terjed Európában: nagy veszély fenyegeti a magyar növényeket is

Az elmúlt évben egy újabb, paradicsomot károsító vírus került a növényegészségügy látóterébe: a Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) a tobamovírusok csoportjába tartozik. Legfontosabb gazdanövényei a paradicsom és a paprika, a vadon élő növények közül pedig a fekete csucsor és a kőfali libatop. A könnyen terjeszthető vírus okozta elváltozások eladhatatlanná teszik a termést. A fertőzési kockázat csökkentése érdekében a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, valamint a termesztés és forgalmazás során az általános higiénia betartása, a használt eszközök, göngyölegek alapos fertőtlenítése. […]

Tovább…

Retteghet a paradicsom levélatka: engedélyezték a Pyranica 20 WP atka- és rovarölő permetezőszert

Segítséget kaptak a magyar paradicsomtermesztők. A Nébih engedélyezte a Pyranica 20 WP atka- és rovarölő permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását hajtatott paradicsom kultúrában paradicsom levélatka ellen. A készítmény az atkák minden fejlődési alakja (tojás-lárva-krisalok-nimfa-kifejlett alak) ellen hatásos, a különböző fejlődési alakok elleni hatékonyságban csak jelentéktelen különbségek mutatkoznak. […]

Tovább…

Különleges paradicsomadományt kapott Magyarország legnagyobb közösségi kertje

30 darab kiemelkedő minőségű öko paradicsompalántát adományozott a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Közösségi Kertek programja javára a Föld Napja alkalmából az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). Olyan gasztronómiai ínyencségekről van szó, amelyeket eddig leginkább csak a génbankok őriztek. Ezeknek az elfeledett tájfajtáknak helyük van a kiskertekben, az oktatásban és a vacsoraasztalokon is, mondta el az ÖMKi tájfajta paradicsom projektjének felelőse, Takács Bence. […]

Tovább…

Télen-nyáron tartalmas magyar paradicsom segít a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben

Veresegyházon beszélgettünk Helyes Lajossal, a gödöllői Szent István Egyetem Tudományos rektorhelyettesével, a Kertészeti Intézet igazgatójával a Tungsram, a Veresi Paradicsom és az egyetem között 2018. decemberében aláírt együttműködésről. A közös szakmai munka egyik legfontosabb része az üvegházakban található holland paradicsom hibridek vizsgálata, amiből kiderül, hogyan viselkednek a növények a magyar ökológiai feltételek között. A SZIE Kertészeti Intézetének kutatócsapata Helyes Lajos vezetésével már évtizedek óta foglalkozik friss fogyasztású és ipari paradicsommal, a friss termést előállító Veresi Paradicsommal pedig nagyjából 1,5 éve kezdtek el gondolkodni a közös munka lehetőségéről. Ez most a technológiai fejlesztés területén valósul meg, amihez kiválóan alkalmas a Magyarországon […]

Tovább…

Veszélyes paradicsomvírus érkezett Szicíliába

Egy néhány éve Izraelben azonosított új paradicsomvírus terjed az olaszországi Szicíliában. Az újonnan megjelent faj a Tobamovírusok közé tartozik, amelyek legismertebb képviselője a dohány mozaik vírus (TMV) és a paradicsom mozaik vírus (ToMV). A faj hivatalosan a Tomato Brown Rugose Fruit Virus elnevezést kapta. A FreshPlaza olasz kiadásának tudósítására a Magyar Mezőgazdaság bukkant rá, ezt az anyagot szemléztük. Az először 2014-ben észlelt betegség tavaly Mexikóban és Németországban jelent meg, az idén pedig Szicíliában találták meg. Az eset azért is jelentős, mert az olasz növényállomány különösen érzékeny a burgonyaféléket fertőző betegségekre. Olaszország ugyanis a világ második legnagyobb ipari paradicsom-termelője, az európai […]

Tovább…

Okostelefonnal irányítják az üvegházakat Izlandon

Sokféleképpen hasznosítják a geotermikus energiát Izlandon. A 103 ezer négyzetkilométeres, 340 ezer lakosú országban a termálforrások vizével fűtenek, valamint villamosenergia-termelésének egynegyedét a földhő biztosítja. Ez pedig egész évben lehetővé teszi a friss zöldségek termesztését. Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik. […]

Tovább…

Török paradicsom árasztja el az orosz piacot

Kitárult az orosz paradicsompiac kapuja Törökország előtt, miután Oroszország engedélyezte a török vállalkozások számára, hogy paradicsomot exportáljanak az országba. A mennyiségi keretet 50 ezer tonnában határozták meg, az egyik legfontosabb feltétel pedig az, hogy a török paradicsom megfeleljen a növényegészségügyi előírásoknak. […]

Tovább…