Tájfajta paradicsomok kerülhetnek Magyarország kiválóságai közé

Csaknem 370 ezer virágos növényfaj közül világszerte mindössze 200-at használnak élelmiszerek előállításhoz. Ráadásul a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint felét. A genetikai erőforrások, vagyis a termesztett növényfajták sokfélesége mindeközben feledésbe merül. Ezen a tendencián kíván változtatni az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével. A tájfajták népszerűségét mutatja, hogy a Highlights of Hungary jelöltjei között is megtalálhatóak. […]

Tovább…

Nagyon drága, mégis több fogyott belőle: 1 milliárddal költöttek többet külföldi paradicsomra a magyarok, mint tavaly

Gyenge éve volt a szántóföldi paradicsomtermesztőknek a szélsőséges időjárás miatt, közel 20 százalékkal csökkent a megtermelt mennyiség tavalyhoz képest. Azonban a szántóföldi paradicsom ára a visszaeső termelési szint ellenére is nyomott maradt. Ahogy egész Európa, úgy Magyarország is fokozott importra szorult idén a piros bogyójú termésből. A friss portéka ára pedig egész évben magas maradt. […]

Tovább…

Európában is terjed a cukkini, a sárgadinnye és az uborka kórokozója

A francia mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a paradicsom levélgöndörödés újdelhi vírus (Tomato leaf curl New Delhi virus, ToLCNDV) a spanyol, az olasz, a görög és a portugál észlelés után most Franciaországban is terjedni kezdett. Fóliás cukkiniállományokban azonosították Okcitánia és a Provence-Alpes-Côte-d’Azur térségekben. A vírust Európában a cukkini-, uborka-, és sárgadinnyeállományok kórokozójaként tartják számon, míg Indiában a paradicsomtermesztésben is gondot okozhat. […]

Tovább…

Fordulat a paradicsom exportversenyben: először előzte meg Marokkó Almeríát

A Hortoinfo az Estacom statisztikai szolgáltatás adatait feldolgozva közölte a dél-spanyolországi Almería tartomány és az észak-afrikai Marokkó paradicsom-külkereskedelmével kapcsolatos adatokat. Eszerint Almería tartomány a 2019/2020-as termesztési szezonban 418 640 tonna paradicsomot exportált, ami 11,3 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának mennyiségétől, és 25,2 százalékkal marad el az előző 5 év átlagától. Ugyanekkor Marokkó 486 880 tonna paradicsom külföldre vitelével a történelem során először teljesített nagyobb mennyiséget, mint versenytársa. […]

Tovább…

Szigorított intézkedéseket vezettek be a ToBRFV paradicsomvírus terjedése ellen

Új, a korábbinál szigorúbb intézkedéseket vezetett be az EU augusztus közepén a paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus (ToBRFV) unióba való behurcolásának és terjedésének akadályozása érdekében. A már hatályos végrehajtási rendelet a paprika- és paradicsompalánták, valamint a vetőmagok unión belüli szállításának és harmadik országokból való behozatalának feltételeit is megszigorította. Az elváltozások főleg a növény felső levelein mutatkoznak: felületük ráncossá, érdessé válik, rajtuk klorotikus foltok jelennek meg, az erek sárgulnak, és egyes esetekben elkeskenyedik a levéllemez. […]

Tovább…

A szarvasi ipari paradicsom szakmai nap érdekességei

Szarvason rendezték meg az ipari paradicsom szakmai napot augusztus 25-én. Az eseményen Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke elmondta, hogy a járványügyi helyzet miatt az idei év különleges, hiszen a kertészetet érintő szakmai rendezvények nyár közepéig-végéig nem nagyon voltak az országban. Az ipari paradicsom termesztése iránt nő az érdeklődés, amit a résztvevők nagy száma is mutatott. Anyagunkból több fontos részlet is kiderül a hazai paradicsomhelyzetről. […]

Tovább…

Finomabb a paradicsom, ha magasabb a tárolási hőmérséklet

A paradicsom egy sérülékeny, lágy felszínű kertészeti termék, aminek a betakarítástól az értékesítésen át egészen a fogyasztó asztaláig meg kell őriznie minőségét. A fogyasztók elégedetlenségének okait a paradicsom ízével, zamatával kapcsolatban többen is vizsgálták. A szakemberek szerint az elsődleges nemesítési célok, azaz a betegségekkel szembeni ellenállóság, a magas termőképesség és a megfelelő húskeménység mellett az ízzel kapcsolatos tulajdonságok sok esetben nem játszanak szerepet. A paradicsom íze nem a legfontosabb szempont. […]

Tovább…

Tarolt a mesterséges intelligencia az üvegházi termesztés-versenyben

Másodszor rendezték meg Hollandiában az üvegházi paradicsomtermesztő algoritmusok és az emberi termesztők versenyét. Több alkalommal az algoritmus ért el jobb eredményeket, mint a gazdák. A többek között a holland Wageningeni Egyetem felügyeletével megrendezett Autonomous Greenhouse Challenge verseny célkitűzése az volt, hogy a csapatok olyan mesterséges intelligencia által irányított algoritmusokat fejlesszenek, amelyekkel távolról irányítható az üvegházi termesztés. […]

Tovább…