Érdemes élesztős keverékkel locsolni a kertben az uborkát és a paradicsomot

Az élesztőt nem kizárólag a konyhában lehet felhasználni, cukorral és vízzel elegyítve kiváló növényvédő szer készíthető belőle, ami eredményesen alkalmazható a kiskertekben. Például az uborka és a paradicsom ezzel az oldattal bepermetezve több kártevőtől és betegségtől is megvédhető. Rendszeres kijuttatással az élesztő komoly és kedvező hatást okoz a növényekben, ezért érdemes megfontolni az élelmiszerből készíthető koktél bevezetését a kiskerti növényvédelem során. […]

Tovább…

Több szezonális zöldség ára is csökkent, a cseresznyéé pedig komolyan emelkedett

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a 27. héten a belpiaci gömbparadicsom átlagára az előző hetihez és az előző évihez viszonyítva is csökkent a Budapesti Nagybani Piacon. A meggy átlagára a tavalyihoz hasonlóan kilogrammonként 450–525 forint között mozgott. A cseresznye termelői ára 17 százalékkal 1048 forint/kilogrammra emelkedett 2020 21–27. hetében az előző év azonos periódusának átlagárához képest. […]

Tovább…

Két rovarölő kapott időszakos engedélyt paprika és paradicsom kultúrákban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére engedélyezte a Benevia és a Coragen 20 SC rovarölő permetezőszerek szükséghelyzeti felhasználását hajtatott paprika és paradicsom kultúrákban egyes rovarkártevők ellen. A permetezések időpontjáról a felhasználók a kezelések megkezdése előtt kötelesek tájékoztatni a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalát. […]

Tovább…

Hűtsük vagy nem, hogyan lesz ízesebb a paradicsom?

Sok vitáról hallhatunk a paradicsom helyes tárolásának tekintetében, amelyre általában két lehetőségünk adott: hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten. A Göttingeni Egyetem kutatócsoportja megvizsgálta, hogy van-e különbség az érett paradicsom ízében különböző tárolási körülmények között, illetve a szállítás hosszától függően. A kutatások bebizonyították, hogy ezek nem olyan fontosak a paradicsom ízének tekintetében, sokkal inkább meghatározó a paradicsom fajtája. […]

Tovább…

Jelentősen több zöldséget takarítottak be az oroszok, mint tavaly

A régiós mezőgazdasági irányító testületek adatai alapján június 2-ig 573,8 ezer tonna zöldséget takarítottak be az orosz hajtatókertészetekben. Ez 28 százalékkal több, mint a 2019. évi hasonló időszak eredménye, ami 448,6 ezer tonna volt. A közel 600 ezer tonnából a legnagyobb arányt a hajtatott uborka adja 386,7 ezer tonnával, ez 26 százalékos növekedést jelent. A paradicsom eddig betakarított mennyisége 177,1 ezer tonna, ami 36 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában mért adatok. […]

Tovább…

Összegyűjtöttük a Budapesti nagybani piac 25. heti árait

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a 25. héten a belföldi termesztésű fürtös paradicsom 390, a koktélparadicsom 1100, a kaliforniai paprika 1050 forint/kilogramm átlagáron szerepelt a Budapesti Nagybani Piac választékában, ami 7-8 százalékkal alatta maradt, illetve 5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi árát. Ehhez hasonlóan a legtöbb zöldség és gyümölcs árai is változásokon mentek át a 2019-es évhez képest, így fajtánként egyaránt láthatunk pozitív és negatív eltéréseket is. […]

Tovább…

Az elmúlt öt év legmagasabb szamócaára a Budapesti Nagybani Piacon a 23. héten

A 23. héten a belföldi gömbparadicsom a 2019. azonos hetit 40 százalékkal meghaladó, a fürtös paradicsom az egy évvel korábbinál 18 százalékkal magasabb átlagáron került a Budapesti Nagybani Piac választékába. Az import magvas görögdinnye leggyakoribb ára 300-340 forint/kilogramm között mozgott, szemben a tavalyi azonos heti 200-250 forint/kilogrammal. A hazai szamóca termelői ára a 13–23. hetek átlagában 22 százalékkal magasabb volt 2019 azonos időszakának átlagárához képest, és egyben a legmagasabb az elmúlt öt évben. […]

Tovább…

800 paradicsomfajta és tesztelés az ultramodern üvegházakban – videókkal

Felépült a Syngenta új, modern paradicsom-bemutatóközpontja Hollandiában. A Tomato Vision fontos kutatóbázis, találkozási pont és tudásközpont lesz a fajtaválasztáson gondolkodó partnereknek. A Maasland településen egy év alatt felépített központban 14 ezer négyzetméteres, csúcstechnológiájú üvegház található, ahol nagyjából 800 új paradicsomfajtát tesztelnek és választanak ki az egyedi piaci igények alapján. […]

Tovább…