Miért tűnt el a bolti paradicsom íze?

A paradicsom íze a sav–cukor arányon múlik, a komplex ízélményhez a sav mindig ugyanolyan fontos, mint a cukor. Ha a savtartalom magasabb, savanyúbb, ha a cukortartalom nagyobb, édesebb a paradicsom, ha mindkettő alacsony, akkor íztelen. A tapasztalható ízváltozást a tudomány is követi. Úgy tűnik, a zöldségek és a gyümölcsök beltartalma cukortartalom tekintetében is változott az utóbbi 40 évben. […]

Tovább…

Tudósok megtalálták a paradicsomok ízetlenségének okát

A magyar termelők régóta hangoztatják, hogy a magyar paradicsomnak nincs párja, de legalábbis kiváló minőségű és zamatú. Ebből adódóan versenyelőnye van a nagyobb boltokban kapható sokszor ízetlen import áruval szemben. Amerikai és kínai kutatók most rájöttek, mi okozza ezt: 5 gén felelős az íztelenségért. […]

Tovább…