Pálinkafőzés halál és egészségkárosodás nélkül

Tragédiához és balesetekhez is vezethet a helytelen párlatfőzés, valamint a nem megfelelő tárolás és fogyasztás. A legtöbb baleset az otthon, saját kezűleg összerakott, nem szakszerű készülékek miatt van. A pálinkafőzés sok olyan veszélyt jelenthet, amire érdemes előre felkészülni, hogy elkerülhetőek legyenek. A Pálinka Nemzeti Tanács készített listát arról, hogy mik a leggyakoribb okok, valamint tanácsokat és megoldásokat is kínál az otthoni párlat-balesetek elkerülésére. […]

Tovább…

A tökéletes pálinkafőzés három titka

Az igazán jó pálinka elkészítése művészet. Sok mindenre oda kell figyelni, ugyanakkor van három olyan terület, ahol érdemben eldőlnek a dolgok. Itt lehet jelentős mértékben javítani vagy éppen rontani a pálinkafőzás során produkált minőségen. Az egyik ilyen elem a magozás, a másik a pálinka metanoltartalmának megfelelő beállítása, míg a harmadik a szeszpára megfelelő hűtése. […]

Tovább…

Az otthoni pálinkafőzést is figyeli a hatóság, ha nem fizet, nagyot bukhat

Oda az otthonfőzés szabadsága! Önkormányzati hatáskörbe került ugyanis az otthon főzött pálinkák ellenőrzése. Emellett a készülékek bejelentését is ellenőrizhetik az önkormányzat dolgozói, és ha hiányosságot, vagy szabálytalanságot találnak, azonnal szólhatnak a NAV-nak, aki pedig komoly büntetéseket is kiszabhat! […]

Tovább…

Sok a kukorica, alacsony az ára

Több időt kaptak az AKG és az ÖKO támogatásokra pályázók. 3 millió tonnával kevesebb gabona termett idén hazánkban, mint tavaly. A kukorica a csökkenés legfőbb okozója. Miközben a betakarítási munkálatok befejeződtek, szorgalmas tudósok egy új, az eddigieknél magasabb biomasszahozamú energiafűz fajtát nemesítettek ki. Jöjjenek a hét legfontosabb agrárhírei! […]

Tovább…