Tragédiához és balesetekhez is vezethet a helytelen párlatfőzés, valamint a nem megfelelő tárolás és fogyasztás. A legtöbb baleset az otthon, saját kezűleg összerakott, nem szakszerű készülékek miatt van. A pálinkafőzés sok olyan veszélyt jelenthet, amire érdemes előre felkészülni, hogy elkerülhetőek legyenek. A Pálinka Nemzeti Tanács készített listát arról, hogy mik a leggyakoribb okok, valamint tanácsokat és megoldásokat is kínál az otthoni párlat-balesetek elkerülésére. […]
Címke: pálinkafőzés
Tanuljon pálinka- és párlatkészítést!
Tovább folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk együtt!” programsorozata. A kamarai tagok novemberben a pálinka- és párlatkészítés témakörében mélyedhetnek el. A szakmai napot 2018. november 16-án tartják egynapos rendezvény keretében Mogyoródon. […]
Az EU támogatja a magyar hagyományokat
Az Európai Parlament (EP) brüsszeli, kétnapos plenáris ülésén elfogadta a szeszes italok meghatározását, kiszerelését és címkézését tartalmazó rendelet-tervezetről kialakított tárgyalási álláspontját. Az EP álláspontja támogatja a magyar pálinkafőzési hagyományok megtartását. […]
A tökéletes pálinkafőzés három titka
Az igazán jó pálinka elkészítése művészet. Sok mindenre oda kell figyelni, ugyanakkor van három olyan terület, ahol érdemben eldőlnek a dolgok. Itt lehet jelentős mértékben javítani vagy éppen rontani a pálinkafőzás során produkált minőségen. Az egyik ilyen elem a magozás, a másik a pálinka metanoltartalmának megfelelő beállítása, míg a harmadik a szeszpára megfelelő hűtése. […]
Az otthoni pálinkafőzést is figyeli a hatóság, ha nem fizet, nagyot bukhat
Oda az otthonfőzés szabadsága! Önkormányzati hatáskörbe került ugyanis az otthon főzött pálinkák ellenőrzése. Emellett a készülékek bejelentését is ellenőrizhetik az önkormányzat dolgozói, és ha hiányosságot, vagy szabálytalanságot találnak, azonnal szólhatnak a NAV-nak, aki pedig komoly büntetéseket is kiszabhat! […]
Sok a kukorica, alacsony az ára
Több időt kaptak az AKG és az ÖKO támogatásokra pályázók. 3 millió tonnával kevesebb gabona termett idén hazánkban, mint tavaly. A kukorica a csökkenés legfőbb okozója. Miközben a betakarítási munkálatok befejeződtek, szorgalmas tudósok egy új, az eddigieknél magasabb biomasszahozamú energiafűz fajtát nemesítettek ki. Jöjjenek a hét legfontosabb agrárhírei! […]
Jön a pálinka párlatadó jegy!
Döntés született Brüsszelben, mely szerint nem lehet Magyarországon sem adó nélkül házi pálinkát készíteni. A megoldás, hogy januártól bevezetik az úgynevezett párlatadó jegyet. A rendszer 2016. január 1-től lép hatályba, amikortól évi 1000 Ft-os átalányadót kell fizetni és megváltani a párlatadó jegyeket. […]
Aki nem tartja be a szabályokat, azt megbüntetik!
Az idei év gazdag gyümölcstermése vagy lekvárként kerül a spájzba, vagy pálinkaként a demizsonokba. De vigyázat! Már a házi főzést is be kell jelenteni, sőt, a pálinkafőző származását is igazolni kell, ennek hiányában komoly büntetésre kell számítani. […]