Az ochratoxin állategészségügyi kockázatai

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság megbízásából készült tanulmány szerint a világszerte előforduló egyik vezető mikotoxin, az ochratoxin A (OTA) által jelentett kockázatok alacsonyak. Az OTA-t az Aspergillus és a Penicillium nemzetségek számos gombája termeli. A legtöbb állatfajban gyorsan és nagymértékben felszívódik a gyomor-bélrendszerben, és főként a bélrendszeri mikrobióta detoxifikálja ochratoxin-alfává. […]

Tovább…

Nyilvános konzultációt szerveztek az egyik legfontosabb gombaméregről: célkeresztben az ochratoxin A

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) 2020. január 24-ig várja az ochratoxin A közegészségügyi kockázatával kapcsolatos tudományos véleményével kapcsolatos észrevételeket a közvéleménytől. A főként gabonákban és gabonatermékekben, húskonzervekben, valamint friss és szárított gyümölcsökben előforduló ochratoxin A közegészségügyi kockázatát még 2006-ban értékelte az EFSA, most az új tudományos eredmények tükrében kérnek visszajelzést. […]

Tovább…