Hatalmas áttörés a rizstermesztésben – milliárdokat juttathat táplálékhoz

Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült magokon keresztül, 95 százalékos hatékonysággal klónként szaporítania egy kereskedelmi forgalomban kapható hibrid rizstörzset. Ez csökkentheti a hibrid rizs vetőmagjának költségét, és világszerte elérhetővé teheti a nagy hozamú, betegségeknek ellenálló rizstörzseket az alacsony jövedelmű gazdák számára. A munkát a Nature Communicationsben tették közzé […]

Tovább…

Budapesten egyeztettek a vetőmagágazat fontos kérdéseiről a nemzetközi szakemberek

Tanácskozott a páneurópai növénynemesítési és vetőmagtermelési ágazat uniós szintű szervezete, az Euroseeds és a magyar meghívó, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szö-vetségek Olaj- és Rostnövény Szekciójának tagjai a hazai vetőmagágazat bemutatásától az európai fehérjenövény-termesztés ösztönzésén át a vetőmag-forgalmazási szabályokig a témák széles skáláját vitatták meg. […]

Tovább…

3,2 milliárd támogatás érkezik növénynemesítésre, növényi fehérjékre, élelmiszerbiztonságra és vízgazdálkodásra

A Szent István Egyetem és jogelőd intézménye, a Kaposvári Egyetem, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és a Gabonakutató Nonprofit Kft. is sikerrel pályázott a Tématerületi Kiválósági Program 2020 felhívására. A vízgazdálkodás, növénynemesítés és élelmiszerbiztonság területét is érintő kutatások összesen mintegy 3,2 milliárd forint támogatásból valósulhatnak meg a 2020-2022-es időszakban. […]

Tovább…

A Corteva Agriscience új, többféle növénykultúra tesztelésére és kutatására is alkalmas kutatóközpontot nyit Szegeden

A Corteva Agriscience, a tisztán mezőgazdasági profilú nemzetközi vállalat bejelentette, hogy hazai növénynemesítési és növényvédelmi kutatási képességeit – azok további fejlesztése mellett – szegedi kutatóközpontjában egyesítette, amely egy többféle növénykultúra tesztelésére és kutatására is alkalmas kutatóközpontként működik tovább. A központ így koordinációs feladatkört is ellát, biztosítva a Corteva Agriscience K + F munkacsoportjainak, hogy egymással együttműködve úttörő és egyben fenntartható mezőgazdasági megoldásokat fejlesszenek Európa és a világ termelői számára. […]

Tovább…

Génszerkesztés segíthet a precíziós nemesítésben, de egyelőre GMO-nak számít

Mire lehet jó a génszerkesztés alkalmazása? A CRISPR egy olyan forradalmian új módszer, amivel a gének a tulajdonságaik megváltoztatása érdekében olló pontossággal választhatóak szét. A módszer rendkívüli népszerűségnek örvend és sokan a modern génszerkesztés úttörőjeként tekintenek rá, mely alkalmas a DNS-be új genetikai információ beírására, valamint új DNS szakaszok létrehozására. Azonban az eljárás még pontosításra szorul, ugyanis előfordul, hogy nem a megfelelő helyen történik a gén bemetszése, vagy nem teljesen úgy működik, ahogy azt a kutatók eltervezték. […]

Tovább…

Ezzel a módszerrel a búza hatszor is teremhet évente

Évente akár hat alkalommal is képesek termést hozni a legfontosabb szántóföldi növények egy új nemesítési eljárásban, amellyel kutatók az új növényfajták létrehozását gyorsítanák fel. Az új technika olyan növényfajták nemesítésére irányul, amelyek képesek lehetnek túlélni az éghajlatváltozást. Ennek megfelelően el tudják majd látni a folyamatosan növekvő népességet. A kutatók a búza, az árpa, a borsó, a csicseriborsó és a repce nemesítésére fókuszáltak. […]

Tovább…

Nem minden GMO veszélyes, új szabályozás érkezhet a közeljövőben

A GMO növényeket lehet szeretni vagy elutasítani, de tény, hogy lassan a mezőgazdaság mindennapjainak részévé válnak. Most azonban szakértők rávilágítottak arra, hogy nem feltétlenül minden, genetikailag módosított növényt kell GMO-nak tekinteni, így a szabályozáson is változtatni kell. […]

Tovább…

Ma is a kizsákmányoló gazdálkodás következményeit nyögjük

A hazai termőföldek több, mint a fele elsavasodott talajnak minősül a korábbi, vegyszerorientált gazdálkodásnak köszönhetően. A talajélet revitalizációjával ez a probléma orvosolható lenne, de a gazdák nem igazán nyitnak az újítások felé. Pedig egészséges élelmiszert csak egészséges talajon termelhetünk… […]

Tovább…