Felborult a húspiaci egyensúly, így alakulnak a húsárak a továbbiakban

A COVID-19 járvány kirobbanása során sok más ágazathoz hasonlóan a hús- és állattenyésztési piac is érintetté vált. Kína jelenleg úgy tűnik, hogy legyőzte a járványt, és nem terjed ott már a vírus, a világ többi részéről azonban ez nem mondható el, és a járványhelyzet továbbra is hatással van a húspiacra. […]

Tovább…

Kínában terjeszkedne tovább az amerikai műhúsipar

A Kínában terjedő sertéspestis-járvány következménye, hogy megnövekszik a hatalmas ázsiai ország igénye az alternatív fehérjeforrások iránt. Legyen szó baromfi- és marhahúsról, vagy növényi eredetű fehérjéről. Ezek a helyettesítő termékek a sertéshús árának emelkedésével ráadásul valamivel olcsóbbak is. Két, amerikai egyesült államokbeli cégnél úgy gondolják, ezzel olyan rés nyílt a húspiacon, amin nagyon jól kereshetnek az alternatív fehérjéikkel. Ám nem biztos, hogy sikerrel járnak. […]

Tovább…

Miért kell a magyaroknak a selejt marhahús a minőségi helyett?

Megemelte 892 millió forintra a tenyészbika tenyésztésbe állítás eredetileg 700 millió forintos támogatási keretösszegét az agrártárca, tekintettel a húsmarha tartóktól beérkezett támogatási igényekre. A hazai hús versenyképes a nemzetközi porondon, viszont itthon még kevés a fizetőképes kereslet a legjobb minőségre. […]

Tovább…

Egységben az erő: az ok, amiért hasít a lengyel mezőgazdaság

A lengyelek Európa egyik legkomolyabb és leginkább meghatározó mezőgazdasági nagyhatalma. Az ország 3 évvel ezelőtt több, mint 24 milliárd euró értékű mezőgazdasági terméket adott el az Európai Unióban, miközben a behozataluk összértéke 17 milliárd volt. A 7 milliárdos kedvező egyenleg azt mutatja, hogy a lengyel mezőgazdaság jóval az uniós átlag felett teljesít. A lengyel mezőgazdaság fejlődésének ütemét jól mutatja, hogy az unióba történő agrárkivitelüket mindössze 12 év alatt megháromszorozták. […]

Tovább…

Ha hízómarhákat tart, figyeljen: Húsmarha-szeminárium lesz Gödöllőn

Február 5-én, Gödöllőn tartják meg a Húsmarha-szeminárium rendezvényt, ami továbbképzés jellegű, technológia- és gyakorlatorientált, ezért elsősorban gyakorló szakembereket várnak. A tematikát úgy állították össze, hogy az alapfokú végzettségtől a felsőfokú végzettségig mindenki kapjon hasznosítható információkat a nap folyamán. […]

Tovább…

Szállíthatjuk Szingapúrba a magyar nyulat és a marhát

A magyar nyúltenyésztésünk jellemzően exportorientált ágazat, a hazánkban előállított, évi több mint 10 ezer tonna nyúlhús döntő többsége külföldre kerül. A magyar marhahús kivitele pedig a januártól júliusig terjedő időszakban 16 százalékkal, mintegy 9 ezer tonnára emelkedett. Mindkét ágazat számára kedvező hír, hogy 5  újabb húsipari vállalat értékesíthet magyar nyulat és marhát Szingapúrba. […]

Tovább…

A marhahús előállítása okozza a legnagyobb gondokat

Átfogó elemzést készítettek el az élelmiszertermelés környezeti hatásairól brit és svájci kutatók. Az adatok alapján megállapították, hogy a hús- és tejtermékek fogyasztásának visszafogása lehet a leghatásosabb mód a bolygóra gyakorolt hatások csökkentésének. A marhahús előállítása okozza a legnagyobb gondokat. […]

Tovább…