Ritkaság a hálóban: több mint 10 éve nem látott halat fogtak a Tiszában

Először fogtak vaskos csabakot Magyarországon 2009 óta. A ritka halfaj a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából készült halfaunisztikai célú felmérés alkalmával került elő a Felső-Tiszáról. A faj természetvédelmi oltalom alatt áll és közösségi jelentőségű (Natura 2000-es faj) az előfordulása kiemelkedő természetvédelmi jelentőségű. Legközelebbi, de határainkon kívül eső populációi a Mura szlovéniai szakaszán, illetve kelet felé a Felső-Tiszában, valamint a Tisza romániai mellékfolyóiban és azok patakjaiban élnek. […]

Tovább…

10 ezer köbméter követ szállítanak a Tihanyi-félszigethez a halak és a biológiai sokféleség miatt

Látványos építkezés zajlik a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán a Sajkodi sorként ismert sétaút előtt. Nagy uszályokról pakolnak markolóval követ a Balatonba. 10 ezer köbméter kőből építenek mesterséges zátonyokat a halaknak. Az új ívási felületek a süllő, a kősüllő, a balin a vágó durbincs és több keszegféle szaporodását segítik elő. Továbbá az ikrából kikelő ivadék számára jelentenek búvóhelyet a kövek között lévő rések, ennélfogva a beruházástól a produkció növekedését várják. […]

Tovább…

Mától vége a keszegezésnek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a horgászokat és a halászokat, hogy hamarosan ívnak a keszegféléink, ezért – a hatályos jogszabály értelmében – április 15-én elkezdődik a garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a márna fajlagos tilalmi ideje. Tekintve, hogy a tilalmi idő első napja idén vasárnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe, vagyis a keszegfélékre vonatkozóan április 16-án nulla órakor kezdődik és május 31-én (csütörtök) éjfélkor végződik. […]

Tovább…

Ízletes halászlé pontyból és apróhalakból

Sok családban a karácsony elmaradhatatlan étele szenteste a halászlé. Vannak tradicionális halászlé receptek, mint például a Bajai halászlé, (amely idén került a hungarikumok közé), de vannak hagyományos receptek is, melyek általában apáról fiúra szállnak. A most következő recept is ilyen. […]

Tovább…