Európa zöldségeskertje dacol a globális felmelegedéssel

Kinek volt már lehetősége repülőből letekinteni Dél-Spanyolországra, és megcsodálni a műanyagfóliával borított vidéket? Felejthetetlen tájkép. A klímának és az olcsó munkaerőnek köszönhetően Spanyolország Európa zöldségtermesztésének leg-leg-legjévé nőtte ki magát, az Alméria körüli „plasztiktenger” pedig Spanyolországon belül is külön világ. […]

Tovább…

Sok sebből vérzik a hazai burgonyatermesztő ágazat

2016 a rekordtermések éve volt, a burgonya azonban kakukktojásnak számított ebből a szempontból. A gyenge termés mellé csökkenő felvásárlási árak érkeztek, amelyek együttes hatása a padlóra küldött több termelőt is. A külföldi, olcsó burgonya pedig folyamatosan érkezik az országba, nem tudják a gazdálkodók felvenni velük a versenyt. […]

Tovább…

Tudósok megtalálták a paradicsomok ízetlenségének okát

A magyar termelők régóta hangoztatják, hogy a magyar paradicsomnak nincs párja, de legalábbis kiváló minőségű és zamatú. Ebből adódóan versenyelőnye van a nagyobb boltokban kapható sokszor ízetlen import áruval szemben. Amerikai és kínai kutatók most rájöttek, mi okozza ezt: 5 gén felelős az íztelenségért. […]

Tovább…