Vegyszer nélküli gyomirtás a kertben

A legtöbb nagyobb gazdaságban általában vegyszerrel végzik a gyomirtást. Kémiai úton ugyanis sokkal egyszerűbb a gazok kipusztítása, és rengeteg vegyszer áll a gazdák rendelkezésére. Ám kicsiben természetes módszerekkel is el lehet távolítani a gyomokat, például a kiskertben így is eredményesen lehet védekezni ellenük. A Japánban élő Zsíros Deszka néven videós blogokat készítő, többek között mezőgazdasággal is foglalkozó magyar férfi az egyik videójában a természetes gyomirtókról beszélt, ezeket soroljuk most fel. […]

Tovább…

Megtörhető a juglon átka, van élet és kertészet a diófa alatt is

A dió egy olyan, juglon nevű vegyületet állít elő, amely az erre érzékeny növényekre mérgező, így gátolja azok a fejlődését. A kerti növények esetében a juglon-érzékenység leggyakoribb tünetei a levelek sárgulása, lankadása, hervadása a vegetációs időszak alatt, különösen forró, száraz időben. Ez végül a mérgezést elszenvedő növény pusztulását okozhatja. Van azonban több olyan cserje, zöldség, gyümölcs, illetve dísznövény is, amelyik ellenáll a juglonnak, és megfelelően fejlődik a fa alatt. […]

Tovább…

Idén is elindul a zártkerti revitalizációs program, 2 milliárd forintra lehet pályázni

Az Agrárminisztérium az idei évben is meghirdeti a zártkerti revitalizációs programot: a települési önkormányzatok és ezek konzorciumai pályázhatnak. A 2 milliárd forintos keretösszegű programban vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A zártkerti revitalizációs program azt szeretné elérni, hogy a falvakban és a kistelepülések határában lévő zártkertekben újrainduljon a hagyományos gazdálkodás, lehetőleg őshonos gyümölcsfajták telepítésével. […]

Tovább…

Jóval többet kell költeni a növényvédelemre a sok eső miatt

A gyümölcsösökben néhány ezer hektáron okoztak károkat az elmúlt hetek viharai, amelyek a jelentősebb zöldségtermesztő körzetekben szerencsére kisebb mértékben pusztítottak. A Dunától keletre azonban a sok eső miatt intenzívebb növényvédelemre, ennek következtében magasabb költségekre számíthatnak a termesztők – közölte a FruitVeB alelnöke. Apáti Ferenc szerint a zöldségtermesztőknél országos viszonylatban is jelentős terméskiesést okozó jégverés nem volt, ugyanakkor ahol 40-70 milliméter csapadék esett, ott a meleg, párás időjárás növeli a gombafertőzés veszélyét és minőségi veszteségeket okozhat. […]

Tovább…

Élet a borsó után a kiskertben

A borsó az egyik legkorábban betakarítható zöldség. Ezért sokszor előjön a kérdés, hogy mi legyen a területtel, miután lekerült róla a borsó, érdemes-e utána más zöldséget ültetni, illetve hogyan lehet felhasználni az üresen maradt földterületet. Betakarítás után sokak szerint elég csak a növény szárát levágni, a gyökerét pedig érdemes a talajban hagyni, a zöldborsó gyökere ugyanis megköti a nitrogént. Ezáltal pedig tápanyaggal látja el a kert talaját. Azonban vannak, akik az egész növényt kihúzzák, és talajtakaróként használják a kifejtett hüvelyekkel együtt. […]

Tovább…

Csúcsüzemekben tanulták a holland technikát a magyar kertészek

A FruitVeB és hollandiai szakmai partnerei, a Royal Brinkman, valamint a Groenten Fruit Huis május végén szervezték azt a tanulmányutat, melynek témái a zöldséghajtatás és a kapcsolódó kereskedelmi megoldások, szervezeti képviselet voltak. A résztvevők a szakmai út első napján a holland vállalat s’Gravenzande-ban található központjába tettek látogatást, ahol a betekintést nyerhettek a kertészeti háttéripari cég történelmébe és napi életébe, valamint megismerhették a jövőbeli terveiket is. […]

Tovább…

Gyeplocsolás a kánikulában: hibák és hasznos tanácsok

A nagy melegben számos olyan hibalehetőség van a kertápoláskor, ami sárga, kiszáradt, foltos pázsitot eredményezhet. Az egyértelmű, hogy nagy melegben a növényeknek bőséges vízbevitelre van szükségük. Ám azt már kevesebben tudják megállapítani, hogy mennyi az az ideális mennyiség, amit a fű még elbír, és jót is tesz neki. A leggyakoribb hiba az öntözés során, hogy nem adunk elég vizet a pázsitunknak. Bár sokan minden nap, akár naponta többször is locsolnak, nem csak a gyakoriságon van a hangsúly. […]

Tovább…